Nogomet

Škoti će pokušati iznenaditi Švicarce i dokazati da nisu zalutali na Euro

Mario Borko • srijeda, 19.06.2024.
Škoti će pokušati iznenaditi Švicarce i dokazati da nisu zalutali na Euro
Foto: EPA

Posljednji susret dana na Europskom prvenstvu od 21:00 igraju Škotska i Švicarska. Škoti su na otvaranju turnira teško stradali protiv domaćina Njemačke s 5:1, a Švicarci su mnoge iznenadili i zasluženo pobijedili Mađare...

Utakmice drugog kola na velikim natjecanjima su specifične, a posebno ako jedna ekipa dolazi nakon pobjede, a druga nakon poraza. Upravo takva je situacija u susretu između Škotske i Švicarske. Škoti moraju tražiti pobjedu ili barem bod kako bi im ostale kakve-takve šanse za prolazak uoči posljednjeg kola, a Švicarci već danas mogu završiti posao i okrenuti se drugom krugu.

Igraj na Škotska - Švicarska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Škotska je već uoči Eura bila na glasu kao jedna od najslabijih reprezentacija na turniru, ali borbene i srčane Škote, koje uvijek prati velik broj navijača, nikada ne treba otpisivati. Pravo stanje stvari pokazala je Njemačka koja ih je na otvaranju “ponizila“ s 5:1, ali rezultat vjerojatno ne bi bio tako uvjerljiv da Ryan Porteous nije zaradio crveni karton i skrivio kazneni udarac za 3:0.

Škoti su u kvalifikacijama završili ispred Norvežana koje su pobijedili u gostima, a posebno je impresivna bila domaća pobjeda proti Španjolske. Nakon što su si s pet pobjeda otvorili put prema Euru, do kraja su osvojili još samo dva boda. To im je bilo i više nego dovoljno za plasman na drugu kontinentalnu smotru zaredom, a prije toga The Tartan Army je s nje izbivao 24 godine.

Momčad Stevea Clarka u posljednjih deset utakmica uspjela je pobijediti samo Gibraltar i protiv Švicarske će morati odigrati jednu od najboljih utakmica pod njegovim vodstvom ako želi proći grupu.

Švicarci su sinonim za konstantnost. Na posljednjih pet velikih natjecanja svaki put su prolazili skupinu, a u prvom su kolu protiv Mađara napravili velik korak da isto naprave i u Njemačkoj. Iako je Švicarska u dvoboj protiv Mađarske ušla kao favorit na papiru, mnogu su u tom susretu očekivali iznenađenje. Mađari su bili u naleti, a Švicarci su izgledali kao da su u silaznoj putanji.

Ipak, Kwadwo Duah i Michel Aebischer doveli su reprezentaciju Murata Yakina u vodstvo od 2:0 na poluvremenu. Mogli su Švicarci imati i veću prednost na odmoru, a to im se gotovo osvetilo. Barnabas Varga je zabio za smanjenje prednosti, ali Breel Embolo je u posljednjim minutama iz kontranapada potvrdio pobjedu 3:1.

Taj trijumf dao je velik vjetar u leđa Švicarskoj koja bi čak i s dva minimalna poraza do kraj mogla proći dalje, a bod iz dvije utakmice bi prema dosadašnjem iskustvu trebao biti dovoljan. Švicarci će sigurno tražiti sva tri protiv uzdrmanih Škota i možda već danas osiguraju drugi krug.

Što su rekli

Steve Clarke, izbornik Škotske: "Stvari su jako jednostavne, moramo biti bolji i to je sva mudrost. Bitno je da bolje uđemo i da bolje radimo za vrijeme same utakmice. Misli smo da smo dobro pripremljeni za Njemačku, ali očito nismo. Ovoga puta ne želim previše pričati, nego ćemo sve pokazati na terenu. Pozitivan rezultat za nas bi bio sjajno postignuće."

Murat Yakin, izbornik Švicarske: "Ono što smo vidjeli na utakmici Škotske i Njemačke nije realna slika. Škoti mogu igrati jako dobro, mi imamo veliko samopouzdanje nakon pobjede, ali oni će se sigurno dobro pripremiti kako bi nas iznenadili. Očekujem da će oni biti puno agresivniji od samog početka, ali nadam se da ćemo mi bez obzira na to moći sprovesti naš plan. Napravit ćemo neke promjene kako bismo bili što opasniji i vjerujem da ćemo u tome uspjeti."

Mjesto, vrijeme, sudac

Köln, RheinEnergieStadion, 21:00

Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka)

Nedostaju

Škotska: Ryan Porteous (crveni karton)

Prošli dvoboj

Ove dvije reprezentacije do sad su igrale 16 puta. Škoti imaju osam pobjeda, Švicarci pet, a tri puta nije bilo pobjednika. Posljednji susret datira iz ožujka 2006. kad je Švicarska u prijateljskom ogledu slavila s 3:1.

Na Euru su ove dvije reprezentacije bile zajedno u grupi 1996., a tada su Škoti bili bolji s 1:0.

Prognoza

Sve osim pobjede Švicarske bilo bi iznenađenje, ali Škoti se sigurno neće lako predati. test

FOTO: EPA/MARTIN DIVISEK

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka2:0Mađarska
Škotska1:1Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Njemačka2:0Mađarska
Škotska1:1Švicarska
1Njemačka 38:2+67
2Švicarska 35:3+25
3Mađarska 32:5-33
4Škotska 32:7-51

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!