Nogomet

Pamtit će se ime Klausa Gjasule...

Petar Jenjić • srijeda, 19.06.2024.
Pamtit će se ime Klausa Gjasule...
Foto: Damir Senčar/HINA

Još je jedan dan Europskog prvenstva iza nas. Utakmica dana, jasno, bila je ona između Hrvatske i Albanije, a nakon velike drame i remija u Hamburgu, jasno je da Vatreni trebaju pobjedu u zadnjem kolu. Njemačka je uspješno odradila dvoboj s Mađarskom, dok su Škotska i Švicarska remizirale...

Od tragičara do junaka

Albanija je krenula gotovo isto kao i protiv Italije. Nažalost po Hrvatsku - pogotkom. Još jedno ispadanje obrane u kojoj nekoliko igrača nije najbolje reagiralo, a Qazim Laci golgeterski glavom skrenuo loptu ispod Dominika Livakovića koji je isto malo bolje mogao odraditi svoj dio posla.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Dok je protiv Španjolske bilo nekoliko vrlo dobrih šansi i izlazaka prema naprijed, ovdje to nije bio slučaj. Čak naprotiv, vrlo statično, sporo i bezidejno. Albanci su, kao Turska u Osijeku, čvrsto stajali u obrambenom bloku i pokušali presijecati lopte te odjuriti u kontru. Jednom je morao spašavati Livaković.

Nije odmoglo ni to da su svi bili indisponirani. Kad sve zbrojimo i oduzmemo, Hrvatska je dobro i prošla na poluvremenu s minimalnim zaostatkom. Apsolutno nijedan igrač nije zaslužio prolaznu ocjenu.

Dvije promjene na poluvremenu donijele su malo svježine, a najbolju situaciju imao je Luka Sučić. Albanski vratar bio je na mjestu, kao i u drugim trenucima drugog poluvremena, kao potpuno vladar svog kaznenog prostora. Nije bilo prevelike promjene. Dok su se Albanci čvrsto držali u obrambenom bloku, lopta je iznova i iznova neuspješno kružila.

I onda smo dočekali odličnu akciju u 74. minuti, Andrej Kramarić do tada nije odigrao bajnu utakmicu, ali jedan trenutak čarolije donio nam je izjednačenje. Okrenuo je albanskog stopera i pogodio u bliži kut. Veliki hrvatski nalet nastavio se odmah po zabijenom golu, a tada je stigao i preokret.

Lavovski posao napravio je Ante Budimir, vratio loptu u peterac, a pucao je Sučić. Sreću ponekad treba izazvati, a naši su je zaslužili. Pokušao je ispucati Berat Djimsiti, pogodio je svog suigrača Klausa Gjasulu, a lopta se odbila u mrežu.

I umjesto trećeg gola u mreži Albanije, Hrvatska je primila drugi. Arber Hoxha po ulasku je napravio veliku pomutnju, a Vatreni nisu izdržali pritisak zadnjih deset minuta. Od tragičara do heroja - Klaus Gjasula zabio je za bod svoje reprezentacije. Kad se sve zbroji i oduzme, zaslužena podjela bodova. Nijedna ekipa nije zaslužila pobjedu.

Zabio ga je nakon 94 minute i 23 sekunde igre što je najkasniji izjednačujući pogodak u povijesti Europskih prvenstava, ne računajući produžetke.

Bez obzira na to hoće li utakmica protiv Italije završiti pozitivno ili negativno, korjenite su promjene potrebne. Mladi igrači trebaju dobiti svoj prostor, a senatorima se treba zahvaliti na svemu što su dali. A dali su jako, jako puno. Jer nogomet je neumoljiv, a godine idu.

Pa se ti vadi na Nijemcima...

Mađari su, nakon jako slabe predstave protiv Švicarske, morali se vaditi protiv domaćina natjecanja. Zapeti kao puška, već su na samom otvaranju mogli doći do pogotka, no nije ga bilo. U odnosu na dvoboj Hrvatske i Albanije, ovo je bio i više nego lepršav nogomet. Kako se razvijala utakmica, bilo je jasno da su Mađari mogli ostvariti puno bolji rezultat u prvom kolu da su igrali isto.

Jamal Musiala bio je jako raspoložen u ovom dvoboju, a dobru igru okrunio je pogotkom za vodstvo. Tražili su Mađari prekršaj, ali VAR se nije oglasio. Zato jest kod njihovog gola kada je signalizirano zaleđe. S pravom. Vrlo raspoložen bio je Dominik Szoboszlai, sjajno je pucao i iz slobodnog udarca, no Manuel Neuer s razlogom je na golu Njemačke. S 38 godina na leđima.

Njemačka je tražila novi pogodak, a Mađari su nastavili prijetiti i u drugom poluvremenu. Kazna za promašaje stigla je u 67. minuti kada je krasna akcija donijela Njemačkoj drugi pogodak. Ilkay Gündogan u maniri pravog strijelca zaključio je odličnu kombinaciju.

Njemačka je u skladu s očekivanjima uspješno odradila prve dvije prepreke, ali onaj pravi ispit tek je čeka. Protiv neke jače reprezentacije tek ćemo moći vidjeti prave njemačke dosege.

Dodatno vrijedi izdvojiti sjajan nastup Tonija Kroosa koji je uspješno uputio 124 dodavanja na susretu. Samo je Xavi Hernandez imao više na jednoj utakmici u povijesti Europskih prvenstava; 127 na utakmici Europskog prvenstva protiv Irske 2012. godine.

Elf je peti domaćin Europskih prvenstava koji je dobio prve dvije utakmice na turniru. Tri reprezentacije, Španjolska 1964., Francuska 1984. i Francuska 2016. stigle su barem do finala natjecanja.

Švicarci zadovoljniji u Kölnu

Još jedna sjajna izvedba Flowers of Scotland na terenu i tribinama uoči početka utakmice, a razliku od dvoboja protiv Njemačke, u ovaj su Škoti krenuli puno bolje na zelenom travnjaku. Mobilni, agresivni, rastrčani s velikim motivom zadržati šanse za plasmanom u sljedeću fazu natjecanja.

Dobro su krenuli, a 13. minuta bila je nesretna za Švicarce, a mi smo svjedočili još jednom autogolu (bar se tako činilo). Odlično istrčana kontra nije imala predobru egzekuciju Scotta McTominayja. Lopta bi vrlo vjerojatno išla u ruke Yanna Sommera, ali ispred njega se našao Fabian Schär koji je neuspješno odbio - samo u vlastitu mrežu. Pogodak je naknadno ipak pripisan igraču Manchester Uniteda.

Nakon što nije igrao u prvoj utakmici, Xherdan Shaqiri krenuo je večeras od prve. Gotovo da ne prođe veliko natjecanje da Shaqiri ne isporuči jedna sjajan gol, a tako je i ovdje. Igrala se 26. minuta kada je s ruba šesnaesterca sjajno naciljao i pogodio gornji kut. Tako je postao jedini igrač koji je zabio na sva tri zadnja Svjetska i Europska prvenstva.

Nastavak susreta donio je još neke šanse, Škoti su pogodili i okvir gola preko Granta Hanleyja, a Švicarcima je zbog zaleđa poništen pogodak Breela Embola. Jasno, momčadi Stevea Clarka bila je potrebnija pobjeda nego Švicarcima, no stanje na semaforu do posljednjeg sučevog zvižduka ostalo je nepromijenjeno.

Škotima ostaje borba protiv Mađarske, dok će Njemačka igrati protiv Švicarske.

Sportnetovih 11

Neuer; Kimmich, Tah, Rüdiger, Mittelstädt; Shaqiri, Laci, Kroos, Gündogan, Musiala; Kramarić.

Od tragičara do junaka

Dvije rubrike večeras ćemo spojiti u jednu. Klaus Gjasula prvo je autogolom bio tragičar Albanije, a zatim i pogotkom junak svoje reprezentacije.

O tome se priča

Još jednom - Klaus Gjasula, na našu žalost, priča je dana. Postao je prva zamjena u povijesti Europskih i Svjetskih prvenstava koja je postigla i gol i autogol u jednoj utakmici.

Broj dana

17 - broj udaraca u okvir u utakmici Hrvatske i Albanije. Samo je jedna utakmica grupne faze Europskog prvenstva, od 1980. godine, imala više. Ukupno 22 bila su na dvoboju Hrvatske i Engleske u Portugalu 2004. godine.

S društvenih mreža

Nije se zezao Lamine Yamal kada je rekao da će morati raditi domaću zadaću tijekom Europskog prvenstva.

Četvrtak na Euru

Od 15 sati pratimo dvoboj susjednih reprezentacija, Slovenije i Srbije, koje će snage odmjeriti u Münchenu. Od 18 sati u Frankfurtu igraju Danska i Engleska u istoj skupini C, dok će od 21 sat biti odigrana druga utakmica naše grupe. Španjolska i Italija igrat će u Gelsenkirchenu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!