Nogomet

Dalić: 'Utakmica protiv Italije je naša prva utakmica u nokaut fazi'

Mihaela Bradovski • četvrtak, 20.06.2024.
Dalić: 'Utakmica protiv Italije je naša prva utakmica u nokaut fazi'
Foto: Daniel Kasap/HINA

Dan nakon remija s Albanijom izbornik Zlatko Dalić pokušao je objasniti neke svoje odluke i ideje koje nisu baš u pootpunosti prošle u tom susretu. Govorio je i o formi Brozovića, stanju Perišića, ali i o "očinskom" odnosu s igračima...

Zlatko Dalić na udaru je kritika nakon što je Hrvatska osvojila samo bod u prva dva susreta na Europskom prvenstvu. Dalić ističe kako je na to već naviknuo.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Naučio sam manje na pohvale, ali više na kritike, spreman sam to prihvatiti i s time se nositi. Kada gubimo i igramo loše, preuzimam odgovornost i ja sam taj koji sam odgovoran. Svjestan sam isto tako da kada se osvajaju medalje da sam tu onda slučajno."

Marcelo Brozović ne igra dobro na ovom Europskom prvenstvu, a Dalić je stao u njegovu obranu.

"Marcelo je velikan hrvatskog nogometa i ima ogromne zasluge za naše uspjehe. Protiv Portugala je bio sjajan kao i svi. Sada je činjenica da ne funkcioniramo dobro kao ekipa i nije najbolji. Nikada u vezi nismo izgubili ovoliko lakih lopti i onda on spašava. Moja je ideja bila da preko bokova napravimo nešto više. Možda je u malo lošijoj formi, ali nije do njega nego i cijele ekipe. Ne stigne sve što je prije stigao, puno je grešaka ispred njega. Saudijska liga je takva kakva je, ali imao je tamo dobru sezonu."

Hrvatska hoda po rubu ponora i u posljednjem kolu mora do pobjede protiv Italije.

"Bili smo na rubu ispadanja i u Kataru i na prošlom Euru, prošli smo to već. Po meni prošli smo grupu i danas nam kreće nokaut faza. Utakmica koja nam sve znači, pobjeda je prolaz, ostalo nas baca iz te priče. Moramo vjerovati u ono što radimo i prihvatiti i ispraviti greške. Primili smo već pet golova, prelako ih primamo i svaki opasniji napad nama je lopta u mreži. Nakon Portugala smo svi govorili to je to, a sada je drugačije. Svjesni smo ove utakmice, to je za nas kao nokaut faza."

Jedan od pokazatelja hrvatske (ne)agresivnosti je i to što ne zarađuje žute kartone.

"To pokazuje da nismo agresivni i blizu igrača. Primimo prvi gol nakon centaršuta koji moramo blokirati. Predaleko stojimo, puštamo ih puno i ta agresija nam nedostaje, to je ono što još nismo uspjeli uspostaviti. Sve golove olako primamo, ne ispratimo do kraja, stojimo daleko, moramo biti agresivniji."

Osvrnuo se Dalić i na analize prema kojima se odnbosi previše očinski i daje veliki kredit igračima.

"Stavljam, gledam i biram ono što mislim najbolje, isključivo gledam što je najbolje za reprezentaciju, ako ću gledati očinski, onda neću dobro napraviti. Radim ono što mislim da je najbolje, sve u najboljoj namjeri, ovo je moj popis igrača. Vjerojatno se to odnosi na starije igrače koji su sa mnom od Rusije, igrat će ako zasluže, a mislim da zaslužuju. Ne kažem da uvijek pogodim i da sam u pravu, ali tako vidim i to je moja odluka."

Izbornik tvrdi kako momčad nije fizički nespremna već postoji drugi problem.

"Fizički gledano mi smo druga momčad po pretrčanim kilometrima nakon prvog kola. Preširoko smo, predaleko, ne idemo u zajednički presing, uvijek kasnimo, idemo pojedinačno i tu se pogubimo."

Prije poravnanja protiv Albanije pripremio je za ulazak Pjacu.

"Htjeli smo prije gola raditi izmjenu i staviti Pjacu da dobijemo probojnost. Kada smo zabili, odustali smo, znao sam da Perišić ne može igrati u takvom ritmu do kraja, prvi i drugi gol su nam utjecali na odluku."

Perišićevo stanje?

"Čovjek je spreman, radi maksimalno, trening mu je sjajan, ali naravno da mu nije lako nakon devet mjeseci. On daje koliko može."

Objasnio je i zašto je Petković dobio prednost nad Budimirom.

"Albanija stoji u dubokoj zoni i znali smo da ćemo imati posjed. Bruno je tu važniji, ima pas koji je jako dobar, ideja nam je bila da lopta dođe do Brune i da igrači dolaze, a on sačuva loptu. Znali smo da će tu biti idealan jer će biti puno duplih paseva i primanja lopti." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!