Automoto

Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Peta pobjeda Matije Jurišića

Miroslav Krpan • petak, 21.06.2024.
Prvenstvo Europe na brdskim stazama: Peta pobjeda Matije Jurišića

Uz Jurišića na postolju FIA Grupe 4, drugim mjestom u FIA Grupi 1 bio je i Domagoj Pereković...

Peta utrka ovogodišnje sezone FIA EHC – European Hill Climb Championship, prvenstva Starog kontinenta na brdskim stazama, je za nama. Poslije Austrije, Španjolske, Portugala i Češke, nakon više godina vozilo se u Njemačkoj, čime je prvenstvena sezona stigla na polovicu zacrtanog Kalendara FIA.

Među europskom elitom, ali i brojnim vozačima, gotovo 150 iz 15 europskih zemalja, na 26. ADAC Glabach Race nastupila su i dvojica hrvatskih automobilističkih asova i višestrukih prvaka.

Mladi, 21-godišnji riječki automobilist Matija Jurišić, vozač Autokluba RI autosport, u svom petom nastupu sezone, vozeći Peugeot 308 TCR, ostvario je još jednu, petu u nizu pobjedu FIA Grupe 4, čime je učvrstio vodeću poziciju. Znakovit je i podatak da je Jurišić i dalje ostao, uz još samo jednog petrostrukog pobjednika FIA Grupe 3 Talijana Antonina Migliuola (Mitsubishi Lancer Evo IX, Grupa 3), koji nastupa pod pseudonimom O-Play, u vrhu ljestvice Kategorije I, među 62 sudionika ove sezone, dijeleći bodovno prvo, odnosno drugo mjesto poretka. U konkurenciji Grupe 4, uključivo i vozače koji nisu u sustavu europskog bodovanja, Jurišić je među 13 vozača imao drugu poziciju, s tek 0,3 sekunde slabijim vremenom od Nijemca Marcela Hellberga (VW Golf), dok je ostvario i novo najbolje vrijeme grupe na ovoj stazi 2:29,94 minuta.

Drugo postolje u sezoni, u četiri nastupa, ali najboljim plasmanom, drugim mjestom FIA Grupe 1 ostvario je i drugi hrvatski automobilist Zagrepčanin Domagoj Pereković, vozač AMK Zanatlija Zagreb, koji je u Mitsubishi Lanceru Evo IX, za pobjednikom Makedoncem Igorom Stefanovskim (Ferrari 488 Challenge Evo), u dvije vožnje zaostao 7,195 sekundi. Pereković je zadržao drugu poziciju u Grupi 1 upravo iza Stefanovskog, dok je u ukupnom poretku Kategorije I na 12. mjestu.

Uz Stefanovskog (Grupa 1), Migliuola (Grupa 3) i Jurišića (Grupa 4), do pobjede su u Njemačkoj, stazi Bad Liebenstein to Steinbach, dugoj 5.300 metara, s usponom od 4,7 posto, ostvarili i ukupni pobjednik Kategorije I Francuz Nicolas Werver (Porsche 997 GT3R), ujedno pobjednik FIA Grupe 2, dok je u Grupi 5 do četvrte pobjede u sezoni stigao Mađar Norbert Nagy (BMW E46 330Ci).

Ukupni pobjednik njemačke utrke s 50-godišnjom tradicijom od održavanja prve utrke bio je ove sezone neprikosnoveni Francuz Geoffrey Schatz u prototipu Nova Proto NP01, ostvarivši i najbolje vrijeme dana 1:55, 599 minuta uz prosjek 165,1 km/sat. Jedan od favorita, petrostruki europski prvak Talijan Christian Merli (Osella FA 30 Judd LRM) tek je četvrtim mjestom ukupnog poretka Kategorije II (formule i prototipovi) ostvario pobjedu Grupe D/E2-SS. Za peterostrukim pobjednikom ove sezone, vodećim Francuzom sada zaostaje 25 bodova, onih istih koje je izgubio odustajanjem u Češkoj. Tek je tri boda bolji od Nijemca Aleksandra Hina (Osella FA30).

Prvi dio europske sezone na brdskim stazama odrađen je u 50 dana, a sada slijedi odmor do 14. srpnja i utrke u Italiji, kojom će uslijediti završni ciklus pet utrka, unutar kojeg će se u 60 dana održati još utrke u Poljskoj (Limanowa 28. srpnja) i Švicarskoj (St.Ursanne-Les Rangiers, 18. kolovoza), te u rujnu dvije nama bliže u Sloveniji (Ilirska Bistrica 1. rujna) i u Buzetu 15 rujna tradicionalni 43. Buzetski dani 2024., kada će biti poznati konačni pobjednici FIA EHC. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!