Automoto

Međunarodna autocross utrka u Gambetićima, jaka europska konkurencija

Miroslav Krpan • petak, 21.06.2024.
Međunarodna autocross utrka u Gambetićima, jaka europska konkurencija
Foto: Miroslav Krpan

Najavljen je nastup 53 vozača iz sedam zemalja u sustavu FIA CEZ i tri državna prvenstva...

Autocross utrke drugi su puta ove sezone na jedinoj zemljanoj stazi u Hrvatskoj, a 22. i 23. lipnja održava se međunarodna utrka Nagrada Gambetića 2024.

Na prvoj Nagradi Gambetića 2019. bilo je 20-ak sudionika, ali utrka je od jedne godišnje stigla do tri izdanja svake godine, od kojih se jedna upisuje u kalendar svjetske automobilističke federacije u sustavu FIA CEZ Prvenstva Srednjeeuropske zone u autocrossu. Pred nama je deveto izdanje Međunarodne utrke što se uz FIA CEZ boduje i za tri državna prvenstva, Hrvatske, Slovenije i Austrije, te od ove godine novouvedeno Otvoreno PH Croatian autocross Trophy. Cjelokupni projekt izgradnje i osmišljavanja staze Canalli u Gambetićima objedinjuje domicilni Auto karting i off road klub Skok racing 1993, a sve uz svesrdnu pomoć Autokluba Poreč Motorsport.

"Posljednjih mjeseci posebno intenzivno radimo kako bi dočekali ovu značajnu manifestaciju. Zemljana podloga je izuzetno čvrsta, uz rubove staze postavljeno je više od 2.200 metara čeličnih odbojnika, oko 400 metara betonskih barijera, pripremljen je prostrani park vozača s potrebnom infrastrukturom, ugostiteljski sadržaj, a gledatelji će, u vjerujemo vrhunskim vožnjama, moći uživati s više, samo za njih predviđenih, možemo ih nazvati i fun pozicija u sigurnim zonama izvan staze", kazuje Edi Milokanović, sportski neimar iza kojeg stoje stotine oktanskih projekata u Istri i šire, a Gambetići su neprikosnoveni prioritet.

Pristigle su 53 prijave iz sedam europskih zemalja, među kojima uobičajeno prednjače čak 32 Slovenca, a zastupljeni su i vozači Mađarske, Italije, Austrije, Slovačke i Švicarske. Među svima njima je i devet hrvatskih automobilista iz šest klubova, kojima će ovo biti treća od pet planiranih ovogodišnjih utrka Prvenstva Republike Hrvatske. Pripremljena je staza s izvrsnom čvrstom podlogom u duljini 1.001 metar, različite širine od 12 do 15 metara.

Znakovit je podatak da je među više od 50 sudionika devet hrvatskih vozača, što najavljuje povratak autocrossu i autocrossa kao specifične discipline u neku novu mladost. Velike zasluge za to ima upravo skupina entuzijasta iz Skok racinga, kao i sama staza Canalli na kojoj se mogu provoditi cjelogodišnji treninzi i po potrebi vrhunske utrke kakva se očekuje i na 9. Nagradi Gambetića 2024. Sportski automobili i jednosjedi podijeljeni su, raspisom bodovnih kategorija i prvenstava u desetak različitih divizija i skupina, a posebno su brojni oni najatraktivniji, jednosjedi divizija CrossCar, Buggy i Super Buggy.

Vikend autocrossa nadomak Višnjana, blagdanski, kreće u subotu 22.lipnja verifikacijom vozača od 8 do 12 sati, nastavlja se slobodnim treningom od 14,30, da bi od 16,30 sati tekli službeni treninzi s mjerenjem vremena.

Nedjelja je natjecateljski dan, od 8 sati prva, potom u 11 sati druga, a u 14 sati treća kvalifikacijska vožnja iz koje će se iznjedriti finalisti za završne borbe s početkom u 17 sati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!