Automoto

U Sloveniji 'nuklearni' kronometar, rivalstvo Šimunovića i Pelicara

Miroslav Krpan • petak, 21.06.2024.
U Sloveniji 'nuklearni' kronometar, rivalstvo Šimunovića i Pelicara
Foto: Miroslav Krpan

Na karting stazi Raceland u Krškom, u četvrtom ogledu sezone, očekuje se nastup 62 vozačice i vozača. Sudionici prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama prvi će puta od njena nastanka, gostovati u Sloveniji...

Stampedo natjecanja desetak disciplina hrvatskog automobilističkog sporta nastavlja se i ovog vikenda. Bit će to deseta manifestacija oktanaca na četiri kotača u tri vikenda lipnja, a tome još nije kraj. I do četiri u jednom vikendu, ma koga briga... Sudionici Prvenstva Republike Hrvatske u kronometar vožnjama prvi će puta od njena nastanka, gostovati u Sloveniji, ovog puta na stazi Kartodroma Raceland u Krškom, u neposrednoj blizini poznate i jedine slovensko-hrvatske nuklearke.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Auto karting klub BlackListed iz Belice (okruženje Čakovca), jedna od najmlađih klupskih družina u sustavu nacionalne asocijacije HAKS-a, poslije više intervencija, uz pomoć Odbora za autosportove, u sam kalendar ovogodišnjeg tijeka sezone, odlučio se i odobreno mu je natjecanje u ovom novom terminu, izvan Hrvatske, na slovenskoj stazi. U nedjelju 23. lipnja u organizaciji AKK BlackListed vozi se 1. Nagrada Blacklisted 2024., uz tehničkog izvoditelja zagrebački Autoklub Delta. Staza je duga 1.050 metara, a za zaključno bodovanje vozit će se tri vožnje, s po dva kruga.

Poslije dva natjecanja u Taru, potom jednog u Poreču, ovo je četvrti ovosezonski ogled kronometrista, poslije kojih, očekivano, glavnu riječ u ukupnom poretku vode dvojica istinskih asova. Prošlogodišnji državni prvak Danijel Šimunović (AKK Fly with Kolman Zagreb) u Peugeotu 106 ima dvije pobjede i jedno drugo mjesto, time i prednost od pet bodova ispred prvaka 2022. godine Vrsaranina Karla Pelicara (AKOK Skok racing 1993), koji je u Citroenu AX ostvario dva druga i jedno prvo mjesto. Ostali vozači trenutno su u znatnom bodovnom zaostatku iza favorita i ovog "slovenskog" kronometra.

Ove sezone, u tri natjecanja jednostavno je briljirala mlada istarska vozačica Lina Cukrov, članica AKOK Skok racing 1993, koja je za upravljačem, očito vrhunski pripremljenog Citroena Saxo, vodeća u dvije posebne konkurencije, s po tri pobjede u svakoj, juniorskoj, gdje se dosada natjecalo 23 mladih upravo do 23 godine starosti, te konkurenciji žena vozačica, gdje je broj neznatno manji (7), ali nimalo zanemariv.

Kuriozitet predstavlja i podatak da su u obje konkurencije trenutno, po mjesto iza Line dvije vozačice, na drugom mjestu prošlogodišnja prvakinja Ogulinka Erika Marija Kušić (AK Klek, Peugeot 106), a treća Porečanka Sumeja Maksuti (AKOK Skok racing 1993, Citroen Saxo). Krajnje zanimljiv je i sraz klupskih ekipa, vodeći je AKK Fly with Kolman Zagreb, s pet bodova viška od višestrukih prvaka pazinskog AK Istra racing teama, dok se trećeg mjesta drži sve bolji Autoklub Klek Ogulin.

Slovenski, "nuklearni“ kronometar, na vodećim pozicijama u klasama, poslije tri utrke, dočekuju: serija do 1.280 ccm Igor Bogović (AK Buzet Autosport), serija do 1.799 ccm Eric Stipetić (AK Klek Ogulin), serija više od 1.800 ccm Toni Malinarich (AK Prorace Sv.Lovreč), sport do 1.400 ccm Dean Jurasić (AK Istra racing team Pazin), sport do 1.600 ccm Danijel Šimunović (AKK Fly with Kolman Zagreb), sport više od 1.600 ccm Mateo Ivošević (KK Rijeka), klasa E1 Moto Mauricio Bajerić (IRT Pazin), klasa Diesel Kristian Fičor (Fly with Kolman), te veterani Neven Ivošević (KK Rijeka).

Prijavljeno je 62 vozačice i vozača iz 19 klubova, među kojima 11 juniora i pet vozačica.

Nedjeljni program kreće jednosatnom verifikacijom vozača i tehničkim prijamom vozila od 7:30 sati, trening je u 10:30 sati, a prva od tri vožnje počinje u 13 sati. Proglašenje najuspješnijih se očekuje oko 17 sati. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoOstalo

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!