Nogomet

Jaremčuk u maniri Šukera, Austrijanci lakše dišu, zaleđe kobno za Nizozemce

Petar Jenjić • petak, 21.06.2024.
Jaremčuk u maniri Šukera, Austrijanci lakše dišu, zaleđe kobno za Nizozemce
Foto: EPA

Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu. Sve je krenulo preokretom Ukrajine protiv Slovačke, nakon toga je Austrija bila bolja od Poljske, dok su Nizozemska i Francuska odigrali bez golova...

Situacija se komplicira...

Izbornik Ukrajine Serhij Rebrov napravio je neke promjene u početnoj postavi, ali svejedno je u 17. minuti dobio potrebu još jednom na ovom Euru početi čupati kosu od muke. Njegova momčad primila je pogodak nakon izvedenog auta, dobio je loptu na drugoj stativi Ivan Schranz i iskoristio pospanost ukrajinskih braniča.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Puno problema bilo je u ukrajinskoj reprezentaciji nakon prve utakmice, igrači su međusobno, bez prisutnosti trenera, održali sastanak, ali činilo se da im ni danas to nije pomagalo. Imali su svoje šanse, Martin Dubravka, uz kompaktnu obranu, bio je previsoka prepreka, a najveće zvijezde nisu pružale igru kakva se od njih očekuje.

Drugo poluvrijeme puno je bolje krenulo za Ukrajinu koja je poravnala nakon jedne jako dobro odigrane akcije. Zaključio je Mikola Šaparenko udarcem s deset metara. Igrač Dinamo Kijeva tako je stigao do svog drugog pogotka u nacionalnoj vrsti. Teško da je mogao biti bolji trenutak za to.

Igrali su Ukrajinci bolje nakon toga, a Slovacima nije pomogla ni ozljeda Davida Hancka koji je bio prisiljen napustiti igru. Činilo se u tim trenucima da su "Žuti" spremni za preokret, novi pogodak i tri boda visjeli su u zraku. Dojam nije bio pogrešan.

Odličan dodir Romana Jaremčuka, u stilu Davora Šukera protiv Irske, nakon proigravanja Šaparenka. Donedavni član Valencije odlično je reagirao i poslao loptu pokraj Dubravke u mrežu. Nisu je prije gol linije uspjeli izbiti slovački braniči.

Jaremčuk je tako postao tek drugi ukrajinski igrač koji je kao zamjena zabio na nekom velikom turniru, uz Artema Dovbika s prošlog Eura. Ovo mu je bio treći gol na velikom natjecanju, a samo Andrij Ševčenko ima više, ukupno četiri.

Do kraja nove promjene rezultata nije bilo i Ukrajinci su mogli biti puno radosniji nakon zadnjeg sučevog zvižduka. Situacija u skupini E tako se dodatno komplicira. Rumunjska, Slovačka i Ukrajina sada imaju po tri boda, dok je Belgija posljednja bez bodova. Nešto jasnija situacija bi mogla biti u subotu oko 23 sata kada će završiti dvoboj Belgije i Rumunjske.

Ovo je bila već četvrta utakmica na ovom Europskom prvenstvu u kojoj je do pobjede stigla ekipa koja je primila prvi gol na susretu. Na cijelom prošlom prvenstvu bilo ih je ukupno toliko.

Austrija lakše diše...

Teško da je veći presing mogla postaviti Austrija na početku utakmice protiv Poljske koja se tome othrvala tek nešto više od osam minuta. Tada je na ubačaj Philippa Mwene najbolje reagirao Gernot Trauner. Suigrač Luke Ivanušeca u Feyenoordu upao je u prvu postavu za ovaj dvoboj i odmah opravdao izbornikovo povjerenje. Najraniji je to pogodak Austrije na Europskim prvenstvima uopće.

Poljaci su vrlo nervozno krenuli u utakmicu, ali kako je vrijeme odmicalo, igrali su sve bolje i bolje. To im se isplatilo izjednačujućim pogotkom Krzystofa Piateka nakon točno pola sata igre. Piatek zna kako je zabijati na Olimpijskom stadionu jer je ranije kroz karijeru igrao za Herthu, a ovo mu je bio drugi gol protiv Austrije. Prvi je zabio u kvalifikacijama za prošli Euro.

Obje momčadi u imale su svoje šanse tijekom prvih 45 minuta, Austrijanci su imali i kontru tri na dva koja nije zaključena uspješno. Na kraju je bio sasvim realan rezultat prvog poluvremenu s obzirom na viđeno.

Početkom nastavka nisu Poljaci puno dopuštali protivniku. S obzirom na to da jedni u zadnjem kolu igraju protiv Nizozemske, a drugi protiv Francuske, pobjeda danas bila bi od presudnog značaja. Svjesni su toga bili u poljskom taboru koji je riskirao i za posljednjih pola sata uveo Roberta Lewandowskog čiji je problem s ozljedom i dalje donosio velike upitnike iznad glava.

Nakon nekoliko promjena Ralfa Rangnicka, podigla se i razina austrijske igre, a kruna toga bio je pogodak Christopha Baumgartnera koji je poentirao nakon asistencije Alexandera Prassa. To mu je bio šesti pogodak u zadnjih sedam nastupa za reprezentaciju.

Rješenje utakmice stiglo je 12 minuta kasnije kada su Austrijanci u dva poteza doveli Marcela Sabitzera u samostalan izlazak pred poljskog vratara. Pokušao je zaobići Wojciecha Szczesnyog igrač dortmundske Borussije, poljski golman ga je srušio, a Austrija dobila penal. Marko Arnautović pogotkom je donio potvrdu pobjedu, iako je rezultat mogao biti i viši da su u završnici bili precizniji.

Ovim pogotkom Marko Arnautović postao je drugi najstariji strijelac Austrije na Europskim prvenstvima s 35 godina i 63 dana. I dalje je na vrhu neprikosnoven Ivica Vastić s 38 godina i 257 dana.

Ovim ishodom Austrijanci su prekinuli niz od pet utakmica bez pobjede protiv Poljske. Posljednju pobjedu upisali su u prijateljskom dvoboju još u svibnju 1995. godine.

Bod po bod...

Hoće li ili neće igrati? Bilo je pitanje uoči utakmice Nizozemske i Francuske za Kyliana Mbappea, a sat prije početka bilo je jasno da je odgovor negativan. Bez obzira na to, kvaliteta utakmice u Leipzigu bila je na vrlo visokoj razini od samog početka, a obje reprezentacije imale su svoje šanse u prvih 15 minuta.

Francuzi su bili nešto bolji u prvom poluvremenu, no na semaforu je ostao isti rezultat kao na početku. Od šest udaraca prema nizozemskom golu, njih čak pet uputio je sveprisutni Antoine Griezmann.

I u drugom poluvremenu momčad Didiera Deschampsa bila je konkretnija, ali to nije okrunila. Činilo se na trenutak da su Oranje povele u 69. minuti susreta kada je zabio Xavi Simons, ali pomoćni sudac je podignuo zastavicu zbog zaleđa.

Iako gotovo pa sigurno ne bi obranio udarac Simonsa, pokraj Mikea Maignana, a ispred linije obrane, stajao je Denzel Dumfries, točno na putanji gdje se potencijalno francuski vratar mogao baciti. Osim pomoćnog suca, neumoljiva u odluci bila je i VAR soba.

Ozbiljnijih situacija do kraja nije bilo, obje reprezentacije imaju po četiri boda i u zadnjem kolu će se odlučiti s koje će pozicije u drugi krug. Ovo je prva utakmica od Engleske i Škotske s prošlog Eura koja je završila bez golova. Od toga je prošlo tri godine i tri dana. Nakon 50 uzastopnih utakmica na Eurima, nismo vidjeli pogotke.

Ni jedni ni drugi nisu bili previše nezadovoljni ovakvim ishodom, s obzirom na to da još nijedna reprezentacija, otkako je Euro proširen na 24 ekipe, nije ispala u skupini s četiri boda.

Sportnetovih 11

Maignan; Saliba, van Dijk, Trauner, Zinčenko; Šaparenko, Baumgartner, Kante; Jaremčuk, Arnautović, Griezmann.

Junak dana

Mikola Šaparenko - Igrač Dinamo Kijeva odigrao je odličnu utakmicu. Prvo je u 54. minuti poentirao za 1:1, a zatim u 80. asistirao suigrači za preokret i pobjedu protiv Slovačke.

Tragičar dana

Denzel Dumfries našao se na krivom mjestu u krivo vrijeme. Stajao je ispred linije obrane, na putanji Mikea Maignana i glavni je razlog zašto je Nizozemskoj poništen pogodak.

O tome se priča...

Legendarni trener Arsene Wenger prvo je bio u Düsseldorfu na utakmici Ukrajine i Slovačke, a zatim navečer i u Leipzigu gdje su igrali Nizozemska i Francuska.

Broj dana

8:44 - Toliko je vremena bilo potrebno Austriji za vodstvo protiv Poljske. Najraniji je to postignuti pogodak spomenute reprezentacije na Europskim prvenstvima.

S društvenih mreža

Subota na Euru

Subota nam donosi nove tri utakmice. Od 15 sati u Hamburgu igraju Gruzija i Češka, od 18 sati u Dortmundu će snage odmjeriti Turska i Portugal, dok će od 21 sat igrati Belgija i Rumunjska u Kölnu. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!