Nogomet

Dvoboj nesretnih: I Češkoj i Gruziji nasušno su potrebni bodovi

Mario Borko • subota, 22.06.2024.
Dvoboj nesretnih: I Češkoj i Gruziji nasušno su potrebni bodovi
Foto: EPA

Deveti dan Europskog prvenstva otvorit će od 15:00 Gruzija i Češka. Obje su reprezentacije u prvom kolu bile vrlo blizu osvajanju bodova, ali su na kraju poražene. Novi poraz bi za gubitnika značio vjerojatnu eliminaciju i zato je ulog ogroman...

Poraz nikada nije dobar, ali kada dođe na početku turnira uvelike utječe na daljnje raspoloženje reprezentacija i neke se od njega ne uspiju oporaviti. Dobro smo to vidjeli na primjeru hrvatske i ukrajinske reprezentacije koje su u Njemačku stigle s velikim očekivanjima, a nakon poraza u prvom kolu, na početku drugog susreta su izgledale katastrofalno.

Igraj na Gruzija - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danas se od 15 sati sastaju dvije reprezentacije koje su izgubile prvu utakmicu i svjesne su da ih će ih eventualni poraz vjerojatno izbaciti s tunira. Riječ je o Češkoj i Gruziji koje su bile vrlo blizu iznenađujućih rezultata protiv favoriziranih suparnika, ali su na kraju pokleknule i sada svoju sudbinu određuju u međusobnom ogledu.

Gruzija je prvi puta na velikom natjecanju, a protiv Turske se predstavila u odličnom svijetlu. Gruzijci su malo bojažljivo ušli u susret protiv Turaka koji su praktički igrali na domaćem terenu, ali kako je utakmica odmicala bivali su sve opasniji. U 25. minuti su pali u zaostatak nakon sjajnog gola Meta Müldüra, a onda su ih tri minute kasnije VAR i milimetarsko zaleđe spasili od potonuća.

Georges Mikautadze u 32. je zabio povijesni pogodak za Gruziju, a vrlo brzo nakon toga mogao je i drugi. Igrač Ajaxa bio je jedan od najraspoloženijih u susretu prvog kola i bit će vrlo opasna prijetnja Česima. Turci su na startu drugog dijela opet preuzeli inicijativu, a za rušenje Gruzijaca bila im je potrebna još jedna “golčina“, ovoga puta Arde Gülera.

Gruzija je nakon toga svim snagama krenula u napad, dva puta je pogodila okvir gola, imala nekoliko velikih prilika, ali je u all-in nadmetanju na kraju primila i treći pogodak. Nepotrebno primljen gol mogao bi se na kraju pokazati vrlo bitnim, ali jasno je da Gruzijcima protiv Češke igra samo pobjeda.

Hviča Kvarachelija najbolji je igrač gruzijske reprezentacije, ali u Dortmundu nije bio na svojoj uobičajenoj razini. Izgubio je velik broj duela, driblinzi mu nisu prolazili i njegovo bolje izdanje protiv Čeha moglo bi se pokazati ključnim.

Češka voli igrati na europskim prvenstvima, a to je pokazala i u prvom kolu protiv Portugalaca. Česi su na prošlom Euru stigli do četvrtfinala, a sada su na startu turnira bili na pragu rušenja jednog od prvih favorita. Za razliku od Gruzijaca, koji su pokazali puno toga u napadačkom dijelu, Česi su igrali vrlo pragmatično i postigli su gol iz svoj jedinog udarca u okvir vrata.

Lukaš Provod zabio je jedan od mnogobrojnih golova izvan 16 metara na ovom Euru, ali Česi nisu izdržali pritisak Portugalaca koji je uslijedio. Jindrich Stanek imao je čak sedam obrana, ali nije najbolje reagirao u 69. minuti kada je loptu skrenuo u nogu Robina Hranáča koji je postigao autogol.

Momčad Ivana Hašeka bila bi zadovoljna i bodom jer bi to značilo da u preostale dvije utakmice mora skupiti još samo tri boda za prolazak skupine, ali džoker s klupe Francisco Conceicao u 92. minuti je donio pobjedu Portugalcima.

Česi su sada prisiljeni ići na sve ili ništa protiv opasnih Gruzijaca, a to znači da će morati igrati potpuno drugačije nego protiv Portugala. Na strani češke reprezentacije je veliko iskustvo i ne bi iznenadilo kad bi Hašek odlučio prepustiti inicijativu srčanim Gruzijcima i na taj ih način namamiti u zamku koja će na kraju Česima donijeti sva tri boda.

Patrik Schick bio je jedan od najboljih strijelaca na prošlom Euru i očekuje se njegova eksplozija protiv Gruzijaca.

Što su rekli

Willy Sagnol, izbornik Gruzije: "Želimo iskoristiti ovo natjecanje kako bismo postali bolji i kako bismo se u budućnosti dugoročno mogli nadmetati s velikim nacijama. Utakmica protiv Turske bila je puna emocija zbog prvog nastupa na velikom natjecanju i to je jedan od glavnih razloga zašto smo loše ušli u susret. Nakon toga igrači su pokazali nevjerojatnu hrabrost i moramo biti ponosni na njih."

Ivan Hašek, izbornik Češke: "Napravili smo detaljnu analizu utakmice između Gruzije i Turske. Obje su momčadi bile ravnopravne i Gruzijci su zaista imali puno peha. Bili su vrlo opasni i morat ćemo im onemogućiti da imaju puno prostora jer su onda najopasniji. Bit će potrebno držati visok stupanj koncentracije. Za razliku od prve utakmice mi moramo pokazati više hrabrosti, protiv Portugala smo svu energiju trošili u obrani i nismo imali snage u napadu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Hamburg, Volksparkstadion, 15:00

Sudac: Daniel Siebert (Njemačka)

Prošli dvoboj

Ovo će biti prvi susret ovih dviju reprezentacija, a nakon Eura ove će se jeseni međusobno sastati i u Ligi nacija.

Prognoza

Češka je favorit, puno je iskusnija i to bi na kraju moglo presuditi. test

FOTO: EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!