Nogomet

Na današnji dan: Vatreni su napravili ono čemu se u ponedjeljak svi nadaju

Mario Borko • subota, 22.06.2024.
Na današnji dan: Vatreni su napravili ono čemu se u ponedjeljak svi nadaju
Foto: Pixsell

22. lipnja na europskim prvenstvima u pravilu je bio rezerviran za nokaut fazu ili susrete posljednjeg kola. Hrvatska je prije tri godine na današnji dan pobijedila Škotsku s 3:1 i osigurala osminu finala, a Danci i Šveđani odigrali su jednu od najkontroverznijih utakmica na Euru...

Deveti je dan Europskog prvenstva u Njemačkoj, igraju se tri utakmica, ali u Hrvatskoj su glavna tema i dalje Vatreni. Samo bod protiv Albanije nakon dva kola nitko nije očekivao, mnogi su mislili da će izabranici Zlatka Dalića u posljednjem kolu s Talijanima igrati revijalnu utakmicu, ali ona se na kraju pretvorila u biti ili ne biti dvoboj.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Iako situacija djeluje depresivno i bezizlazno, treba se vratit samo tri godine unatrag, na današnji dan, kada je situacija bila gotovo pa identična. Vatreni su na otvaranju izgubili od Engleza, izgledali su neprepoznatljivo, a onda su isto ponovili u prvom dijelu protiv Češke. Dalić je izmjenama na poluvremenu uspio spasiti bod i ostaviti Hrvatsku u igri za osminu finala.

Ovaj Euro preslika je prošlog, a nadamo se da će 24. lipnja u Leipzigu biti isti ishod kao što je bio 22. lipnja 2021. u Glasgowu. Vatrenima je trebala pobjeda protiv domaćina kojeg nikada nisu pobijedili (protiv Italije nikada nisu izgubili), a ukazali su se tko drugi nego Luka Modrić i Ivan Perišić.

Start u utakmicu ponovno nije bio uvjerljiv, ali Nikola Vlašić je na asistenciju Perišića doveo Hrvatsku u vodstvo. I nakon gola Vatreni nisu izgledali najbolje, a kazna je stigla u 42. minuti kada je Callum McGregor, nakon nekoliko odbijanaca, neobranjivo zabio za poravnanje.

Obje su reprezentacije trebale pobjedu kako bi vidjele osminu finala, a u 62. minuti Zlatna lopta je proizvela jedan od poteza koji će se godinama prikazivati u svim najavama europskih prvenstava. Modrić je svojom prepoznatljivom vanjskom “skinuo paučinu“ i približio Hrvatsku drugom krugu.

Kombinacija Modrić-Perišić u 77. minuti donijela je i treći gol, a on je značio prolazak skupine s drugog mjesta. Razloga za optimizam ima i u Njemačkoj, sve izgleda loše, ali to je nogomet i sve se preko noći može promijeniti kao što se to dogodilo 22. lipnja u škotskoj prijestolnici.

Ako izuzmemo hrvatsku reprezentaciju, 22. lipnja na europskim prvenstvima obilježila je i utakmica Švedske i Danske na Euru 2004. Uz njih su u skupini bile Bugarska i Italija, a u posljednjem kolu remi 2:2 vodio je i Šveđane i Dance u četvrtfinale. U nevjerojatnoj utakmici Mattias Jonson postavio je upravo taj rezultat u 89. minuti.

Italija, Švedska i Danska imale su po pet bodova, ali Šveđani i Danci su prošli dalje zbog više zabijenih golova u krugu tri reprezentacije. Azzuri su s Dancima odigrali 0:0, a sa Šveđanima 1:1.

Talijani su Bugare srušili tek u posljednjim sekundama, ali i dandanas za svoje ispadanje u grupnoj fazi krive dobrosusjedske odnose Skandinavaca. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!