Nogomet

Turska i Portugal na Euru se sastaju četvrti puta, a Turci još uvijek čekaju na prvi gol

Mario Borko • subota, 22.06.2024.
Turska i Portugal na Euru se sastaju četvrti puta, a Turci još uvijek čekaju na prvi gol
Foto: EPA

Od 18 sati na teren izlaze Turska i Portugal. Obje reprezentacije ostvarile su pobjede u prvom kolu i na pragu su ulaska u drugi krug. Turci će glasnom podrškom svojih navijača pokušati iznenaditi favorizirane Portugalce koji žele popraviti dojam i opravdati ulog favorita...

Nakon što je na Westfalenu svladala Gruziju u domaćinskoj atmosferi, Turska će na istom mjestu to pokušati ponoviti protiv Portugala. Portugalci su jedni od najvećih favorita na turniru, ali to nisu pokazali protiv Čeha. Pobjedom protiv Turaka osigurali bi drugi krug i mirno gledali prema zadnjem kolu protiv Gruzije.

Igraj na Gruzija - Češka na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Turci su fanatičan narod koji zdušno bodri svoju reprezentaciju i od nje uvijek očekuje najviše. Realnost je ipak nešto drugačija, tako da su polufinala Svjetskog prvenstva 2002. i Europskog prvenstva 2008. anomalije, a ne pravilo. Turska je na prethodna dva Eura ispadala u grupi, a sada je pobjedom protiv Gruzije stigla na korak do drugog kruga, prvi puta nakon 16 godina.

Turska je eurogolovima Merta Müldüra i Arde Gülera odškrinula vrata pobjedi protiv Gruzije, a u posljednjim sekundama sva tri boda potvrdio je Karem Aktürkoglu. Situacija je sjajna, ali Vincenza Montellu treba brinuti to što je njegova momčad dopustila velik broj prilika Gruzijcima, a u dva navrata spasio ju je okvir gola.

Portugal će sigurno kazniti Turke ako im ovi ostave toliko prostora koliko su ostavljali Gruziji, a valja napomenuti da su sve najbolje prilike bile pri vodstvu Turske što znači da se Montellina ekipa u tim trenucima pokušavala braniti. Obrana će morati biti na puno višem nivou kako bi se zaustavili Cristiano Ronaldo i društvo.

Portugal je protiv Češke imao veliku dominaciju, 73 posto posjeda lopte, 19 udaraca, 13 kornera i nekoliko velikih prilika, ali na kraju ga je spasio debitant na velikom natjecanju Francisco Conceicao u sučevom dodatku. Portugalcima je nekoliko minuta prije poništen pogodak Dioga Jote, a primljeni gol bio je iz jedinog udarca u okvir njihovih vrata.

Pitanje Cristiana Ronalda u početnih 11 postavlja se i nakon pobjede, ali 39-godišnjak, koji nastupa na svom šestom europskom prvenstvu, našao se u nekoliko dobrih situacija, a i njegova stativa je prethodila poništenom golu. Za očekivati je da će kapetan povesti svoju momčad na teren od prve minute i protiv Turaka.

Puno se više očekuje i od Brune Fernandesa koji je igrač u najboljoj formi od Portugalaca, a Rafael Leao mogao bi ispasti iz prvih 11 nakon neuvjerljive partije koju će pamtiti samo po žutom kartonu zbog simuliranja. Posljednju liniju opet bi trebao predvoditi najstariji igrač u povijesti Eura, Pepe.

Roberto Martinez odlučio se protiv Čeha izaći s trojicom u posljednjoj liniji kako bi odgovorio na njihovu formaciju, ali lako je moguće da će se protiv Turaka vratiti u klasičnih 4-3-3.

Što su rekli

Vincenzo Montella, izbornik Turske: "Moramo se fokusirati na sebe, svoj identitet i snagu koju posjedujemo. Trebat ćemo biti strpljivi kako bismo umanjili njihove kvalitete. Naši igrači su sjajni u tranziciji, ali moramo držati loptu što je više moguće jer se u tim situacijama Portugal osjeća najneugodnije i onda teško igra svoju igru."

Roberto Martinez, izbornik Portugala: "Nema nijednog igrača osim Ronalda koji je igrao na šest prvenstava. On našoj ekipi donosi iskustvo i sjajno otvara prostor. Analizirali smo podatke, znamo što od njega dobivamo i on je u prvih 11 jer to zaslužuje. Mislim da nema sumnje da može igrati svaka četiri dana. Ono što moramo popraviti je da u završnici bude što više igrača, po mogućnosti šest do sedam. Moramo biti svoji, kontrolirati igru i tempo. Turska je pokazala da se zna braniti, ali njima je prirodno da napadaju. Agresivni su i imaju sjajan mentalitet."

Mjesto, vrijeme, sudac

Dortmund, Signal Iduna Park, 18:00

Sudac: Felix Zwayer (Njemačka)

Prošli dvoboj

Portugal i Turska do sad su igrali devet puta, Portugalci su bili uspješniji sedam puta, dok su Turci slavili tek dvaput. Ovo će biti njihov četvrti susret na europskim prvenstvima, a do sad je svaki puta bolja bila reprezentacija s Pirenejskog poluotoka.

1996. u Engleskoj, obje su reprezentacije bile u grupi s Hrvatskom, a Portugal je pobijedio s minimalnih 1:0. Samo četiri godine kasnije isti su se protivnici sastali u četvrtfinalu, a i tada su slavili Portugalci. Turci su rano ostali s igračem manje, promašili su kazneni udarac i tako dozvolili Nunu Gomesu da postane heroj u domovini.

Na Euru 2008 bili su zajedno u skupini, a društvo im je i tada pravila Češka. Portugal je bio bolji s 2:0, a prvi pogodak postigao je Pepe koji s 41 godinom i dalje prijeti Turcima. Najrecentniji ogled zbio se prije dvije godine u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Katru, a Portugal je slavio s 3:1.

Prognoza

Portugal je puno bolji od Turaka i to će danas pokazati. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!