Nogomet

Rumunji u naletu žele iznenaditi i posrnulu Belgiju

Mario Borko • subota, 22.06.2024.
Rumunji u naletu žele iznenaditi i posrnulu Belgiju
Foto: EPA

Posljednju utakmicu subotnjeg programa odigrat će Belgija i Rumunjska. Belgijci su pomalo nesretno izgubili u prvom kolu od Slovaka i više nemaju pravo na kiks, a Rumunji nakon 24 godine mogu proći skupinu...

Posljednju utakmicu drugog kola na Euru odigrat će u subotu od 21:00 Belgija i Rumunjska. Prvi i zadnji favorit skupine za prolazak zamijenili su uloge pa su tako Rumunji nakon prvog kola vodeći s tri boda, a Belgijci traže bijeg sa začelja.

Igraj na Belgija - Rumunjska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Belgija je ovoga puta na prvenstvo doputovala kao jedna od skrivenih favorita za osvajanje. Belgijci su treća reprezentacija svijeta, ali nitko ih više ne svrstava u prvi red kandidata za osvajanje. Sjajna generacija je na zalasku, a nova koja dolazi zasad ne pokazuje da može uskočiti u kopačke brončanih sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Kevin De Bruyne i Romelu Lukaku i dalje su predvodnici Crvenih vragova, ali ih nisu uspjeli spasiti od poraza u prvom kolu protiv Slovačke. Belgija je na prošlom Svjetskom prvenstvu u Katru ispala u skupini, a sada joj nakon posrtaja u prvom kolu isto prijeti u na Euru. Belgijci su bili neporaženi 15 utakmica, ali taj je niz stao protiv Slovaka.

Treba priznati da je Belgija u tom susretu imala veliki peh, poništena su joj dva gola, propustila je mnoštvo prilika i sada se mora vaditi protiv Rumunja koji su u naletu i puni samopouzdanja. Dobra vijest za izabranike Domenica Tedesca je ta što je Slovačka izgubila od Ukrajine i ako danas pobijede Rumunje mogu na kraju završiti i kao prvi u skupini, što im donosi vrlo povoljan ždrijeb u osmini finala.

Belgija je stvorila četiri velike šanse protiv Slovaka, dva su joj gola poništene i ne može se reći da nije imala igru. U pravilu belgijska reprezentacija bez problema pobjeđuje “male“ utakmice protiv protivnika koje ne spadaju u sami svjetski vrh, a upravo jedna od takvih je Rumunjska.

Za očekivati je furiozne Belgijce od prve minute, ne bi trebalo biti nekih prevelikih promjena u sastavu, a jedini upitnik je hoće li ih poraz poljuljati kao što je poljuljao Hrvatsku koja se nakon šoka u prvom kolu nije uspjela oporaviti za drugu utakmicu.

Rumunji su u “sedmom nebu“. Nevjerojatna predstava i 3:0 pobjeda protiv favorizirane Ukrajine zapalila je nekoć veliku nogometnu naciju i probudila nadu da se nakon 24 godine ponovno može proći skupina.

Rumunjska je do velikog slavlja došla sjajnim golovima Nicolaea Stanciua, Razvana Marina i Denisa Drăgu?a. Bez obzira na odličan rezultat, on nije realan odraz kvalitete koju posjeduje momčad Edwarda Iordanescua. Primjerice, u pripremama za turnir nije uspjela pobijediti Lihtenštajn i Bugarsku.

Pobjeda protiv Švicarske u kvalifikacijama sugerira da Rumunjska može na bljeskove odigrati sjajno i pobijediti protiv favorita, ali Belgija je ipak reprezentacija koja je kvalitetom iznad Ukrajine i Švicarske.

Za očekivati je da će se Rumunji braniti u niskom bloku i vrebati svoju priliku iz kontranapada ili prekida, ali s obzirom na to kako su zabijali Ukrajincima nije vjerojatno da će ponoviti takve golove, a bez njih pobjeda protiv Belgije bila bi prava senzacija.

Što su rekli

Domenico Tedesco, izbornik Belgije: "Pogledali smo osam rumunjskih utakmica. Oni su spremni patiti kao momčad, povući se i svih 90 minuta se bespogovorno braniti. Oni su reprezentacija koja preuzima minimalan rizik i fokusirana je samo na duge lopte. Jaki su na drugim loptama, imaju fizičku snagu i to koriste tako da im je jako teško zabiti gol. U kvalifikacijama su primili samo pet pogodaka."

Edward Iordanescu, izbornik Rumunjske: "Igramo protiv treće reprezentacije na svijetu koja ima igrače ogromne vrijednosti i kojoj su bodovi potrebni pod svaku cijenu. Ovo je za nas veliki izazov, ali vjerujem da smo spremni dati sve od sebe. Ako ne budemo na svojih 100 posto protivnik će biti nemilosrdan. To je realnost. Nisu trebali izgubiti prvu utakmicu, stvorili su puno šansi, svjesni smo svega i spremni pružiti kvalitetan otpor."

Mjesto, vrijeme, sudac

Köln, RheinEnergieStadion, 21:00

Sudac: Szymon Marciniak (Poljska)

Zadnji susret

Bit će ovo 13. međusobni ogled ovih dviju reprezentacija. Trenutni omjer je potpuno izjednačen. I Belgija i Rumunjska imaju po pet pobjeda, a dva puta je završilo neriješeno. Posljednji puta Belgijci i Rumunji igrali su 2012. u prijateljskom ogledu, a Rumunjska je slavila s 2:1.

Prognoza

Belgija je puno kvalitetnija i trebala bi pobijediti s više golova razlike. test

FOTO: EPA/MOHAMED MESSARA

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!