Nogomet

Urugvaj na startu Copa Americe igra protiv reprezentacije koju je do sad uvijek pobijedio

Mario Borko • nedjelja, 23.06.2024.
Urugvaj na startu Copa Americe igra protiv reprezentacije koju je do sad uvijek pobijedio
Foto: EPA

Noćas su na rasporedu dvije utakmice skupine C na Copa Americi, a od 3:00 sastaju se Urugvaj i Panama. Ove reprezentacije do sad su međusobno igrale tri puta, a svaki put su slavili Urugvajci..

Na Europskom prvenstvu večeras kreće posljednji krug utakmica po skupinama, a na Copa Americi još uvijek nije kompletirano prvo kolo. Noćas će na teren u Miamiju istrčati Urugvaj i Panama. Urugvajci su treći favoriti turnira i trebali bi se bez većih problema obračunati s 43. reprezentacijom svijeta.

Igraj na Urugvaj - Panama na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Urugvaj je rekordni osvajač Copa Americe s 15. naslova. Argentina se osvajanjem prethodnog izdanja izjednačila na vrhu, a obje reprezentacije i u ovaj turnir, uz Brazil, ulaze kao glavni favoriti. Dvostruki svjetski prvaci na prošlom su Mundijalu ispali već u grupi, Edinson Cavani oprostio se od reprezentativnog dresa, ali kapetan Luis Suarez i dalje je tu.

Urugvajski savez napravio je velik posao dovođenjem Marcela Bielse na klupu reprezentacije. Dugo je bilo upitno hoće li El Loco uopće pozvati napadača Inter Miamija, ali priključio ga je na samom kraju priprema. Karizmatični trener već je implementirao svoje zahtjeve u momčad i u deset utakmica ostvario je sedam pobjeda.

Porazi su stigli od Ekvadora i Obale Bjelokosti, a posljednja pripremna utakmica odrađena je protiv Meksika. Urugvaj je “razbio“ Meksikance s 4:0, Darwin Nunez je hat-trickom i tako dao nagovijestiti da polako preuzima uzde reprezentacije.

La Celeste osim napadača Liverpoola u momčadi imaju još nekoliko zvijezda. Barcelonin Ronald Araujo, Realov Federico Valverde i PSG-ov Manuel Ugarte predvode listu najvrjednijih. Status favorita s pravom je stavljen uz njihovo ime i oni s time mogu živjeti.

Panama je posljednjih 20 godina sve veći faktor u Sjevernoj Americi. Prije toga Panamci su rijetko nastupali i na CONCACAF Gold kupu, a sada su već drugi puta u osam godina dobili čast nastupiti i na Copa Americi. Tri puta su gubili u finalu Gold kupa, posljednji puta prošle godine, a na premijernom nastupu na Copi zaustavljeni su u grupi.

Najveći uspjeh reprezentacije je postigla nastupom na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ali i tamo je zaustavljena u skupini. Povećanje sudionika na mundijalima garantira još koje pojavljivanje Paname na svjetskoj smotri.

Prije Cope, momčad španjolskog trenera Thomasa Christiansena odrađivala je pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo. Bez većih problema poražene su Gvajana i Montserrat, a u generalnoj probi Panama je izgubila od Paragvaja s 1:0.

Reprezentacije ne obiluje zvijezdama, najvrjedniji igrač je Adalberto Carrasquilla koji vrijedi četiri i pol milijuna eura, a član je Houston Dynama. Amir Murillo drugi je na listi, on igra i u najzvučnijem klubu, Marseilleu. Aníbal Godoy kapetan je reprezentacije i na Copi bi trebao prijeći 140 nastupa u crvenom dresu.

Kladionice Panami daju najmanje šanse za osvajanje Copa Americe, ali u skupini u kojoj su još smještene Sjedinjene Američke Države i Bolivija sigurno imaju nešto za reći, pogotovo kada znamo da su Panamci prošle godine u polufinalu Gold kupa izbacili upravo Amerikance.

Mjesto, vrijeme, sudac

Miami, Hard Rock Stadium, 3:00

Sudac: Piero Maza (Čile)

Prošli dvoboj

Ove reprezentacije do sad su igrale samo tri puta, a Panama nijednom nije postigla pogodak. Urugvaj je upisao tri pobjede od 1:0, 3:0 i 5:0 i taj će niz pokušati nastaviti i noćas.

Prognoza

Sve osim uvjerljive pobjede Urugvajaca bilo bi iznenađenje. test

FOTO: EPA/Noushad Thekkayil

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!