Nogomet

Spalletti: 'Volim ovu grupu igrača i mislim da s njima mogu napraviti nešto veliko'

HINA, Mario Borko • nedjelja, 23.06.2024.
Spalletti: 'Volim ovu grupu igrača i mislim da s njima mogu napraviti nešto veliko'
Foto: EPA

Italija je aktualni prvak Europe, ali ponedjeljak protiv Hrvatske igra utakmicu za prolazak skupine. Azzurima je za drugo mjesto dovoljan bod, a utakmicu je najavio izbornik Luciano Spaletti...

Tri dana nakon minimalnog poraza od Španjolske, talijanski izbornik Luciano Spaletti stao je pred novinare i najavio posljednju utakmicu skupine B na Europskom prvenstvu koju Azzuri u ponedjeljak od 21:00 igraju protiv Hrvatske.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Igrači su dobro reagirali nakon poraza, naravno, nisam zadovoljan s utakmicom protiv Španjolske. Znamo da nešto moramo promijeniti, kada se igra na ovako velikom natjecanju protivnici su uvijek kvalitetni. Očekuje se da smo nešto naučili od poraza. Donijeli smo neke odluke jer znamo da imamo dobre igrače. Spremni su i željni uspjeha," kazao je talijanski strateg na startu konferencije za novinare.

Italija u osam dosadašnjih utakmica nikada nije pobijedila Hrvatsku. Vatreni su jedna od najiskusnijih reprezentacija na ovom natjecanju. Svi zajedno imaju preko 1180 nastupa u nacionalnom dresu po čemu su prvi na Euru, a Italija u toj kategoriji nije ni među 20.

"Razgovarali smo, analizirali smo utakmicu. Znamo da smo dobra momčad, dobra smo grupa. Dečki se savršeno ponašaju, spremni su odraditi sve zahtjeve. Imamo pobjednički mentalitet, iako su mladi, neki su i prvi put na ovako velikom turniru, imaju dobar mentalitet. Međutim, mnogo toga smo rekli na presicama, sve ćemo pokazati na terenu."

Italija iza sebe ima dvije vrlo zahtjevne utakmice. Protiv Albanije je pobijedila s 2:1, ali borba je trajala do posljednjih minuta. Protiv Furije je uslijedio minimalni poraz, ali Azzuri su bili živi do kraja.

"Nismo se štedjeli, potrošili smo mnogo energije, trčali protiv jakog suparnika. I u jednoj i u drugoj utakmici smo pokušavali raditi iste stvari, u jednoj utakmici smo uspjeli u drugoj nismo. Vidjet ćemo jesmo li naučili lekciju iz susreta protiv Španjolske. Hrvatska je iskusna, ima veliku tehničku kvalitetu, ali bit će trenutaka kada ćemo i mi upravljati utakmicom."

Bivši trener Intera i Napolija nije želio govoriti previše o taktici:

"Postoji ideja da se nešto mijenja, morat ćemo donijeti svježine, trebamo sigurnost, kontinuitet. Ne možemo dozvoliti protivniku da iskoristi svoje prilike. Možda ćemo biti manje lijepi, ali bolji nego protiv Španjolske. Bitna će biti vezna linija, ne želimo gledati utakmicu gdje nam je suparnik u kaznenom prostoru. Hrvatski igrači znaju jako dobro držati pozicije, posjedovati loptu. Morat ćemo igrati više momčadski, trebat će više reda u momčadi. Mislili smo na sve stvari, imamo ideju koju želimo predočiti na teren."

Talijanski izbornik smatra da poraz od Španjolske nije ostavio dubok trag na njegovoj ekipi i da nema pretjeranog pritiska:

"Sve ćemo vidjeti sutra. Ako izgubimo idemo doma, to je jasno. Igrači znaju u kakvoj su situaciji. Moraš se brzo oporaviti, nemaš previše vremena."

Federico Dimarco bio je upitan za nastup, ali čini se da bi jedan od najboljih bekova u Serie A moga biti spreman za ogled s Hrvatskom:

"Di Marco može igrati, na raspolaganju je, ali sutra ćemo donijeti konačnu odluku."

Spaletti nije mogao izbjeći pitanje o Ivanu Perišiću i Marcelu Brozoviću s kojima je radio za vrijeme svog mandata u Interu:

"Oni su sjajni igrači, imaju trkačke sposobnosti, iskustvo, znanje, sve što treba jednoj momčadi. Imaju i godine, ali oni su odlični igrači. Mi smo u dobrim odnosim, volim ih kao i kada su bili moji igrači. Siguran sam da će sutra dati sve od sebe da će nam biti teško, ali to je nogomet. Kada igraš takvih protivnika moraš biti ofenzivan i drzak."

Iskusni 65-godišnji stručnjak na klupi je reprezentacije od rujna prošle godine. Reprezentaciju je vodio 12 puta, ostvario je sedam pobjeda, a poraz protiv Španjolske bio mu je tek drugi. Prvi je doživio od Engleza u kvalifikacijama za Euro.

"Volim ovu grupu igrača. Mislim da s njima mogu napraviti nešto dobro. Ovih dana smo pričali o danima otkako sam preuzeo ekipu, da znamo kako ići dalje. Vjerojatno trebamo par koraka kako bi bili na top razini. Svaka reprezentacija mora biti u stanju raditi različite stvari, kada izgubiš loptu, kada ideš u napad, kada se braniš. Prije nekoliko godina Italija je to uspijevala raditi cijeli susret, u današnjem nogometu to jako teško. Danas svaka reprezentacija ima igrače koji igraju u velikim klubovima." test

EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!