Nogomet

Niclas Füllkrug zabija svakih 29 minuta, ali ispred njega igra 'lažna devetka'

Mario Borko • ponedjeljak, 24.06.2024.
Niclas Füllkrug zabija svakih 29 minuta, ali ispred njega igra 'lažna devetka'
Foto: EPA

Deseti dan Europskog prvenstva u Njemačkoj bio je prvi u kojem su se utakmice igrale u istom terminu. Od 21:00 na terenu su u posljednjem kolu skupine A istrčale Njemačka i Švicarska te Mađarska i Škotska, a drame nije nedostajalo...

Ovo Europsko prvenstvo nastavlja oduševljavati. Danas je krenuo posljednji krug utakmica u skupini što znači da se susreti igraju u isto vrijeme. Danas su na rasporedu bila samo dva, od 21:00, a ishod se odlučivao, kao i puno puta do sad na turniru, u doslovno posljednjim trenucima.

Lažna devetka

Njemačka je na turnir došla s puno upitnika, ali brojne zvijezde u momčadi i ponajprije domaćinski status stavili su je na mjesto jednog od glavnih favorita. Velika pobjeda protiv nedorasle Škotske i solidna izvedba protiv Mađarske lansirali su Elf ekspresno u drugi krug, a 7:1 razlika oduševila navijače.

Ipak, kada se malo dublje proanalizira igra momčadi Juliana Nagelsmann vidjet će se da nije sve tako sjajno, a to je danas najbolje pokazala Švicarska. Švicarci su imali osiguran drugi krug i došli su se bez straha u Frankfurt potući za prvo mjesto. Tradicija od 35 poraza i samo devet pobjeda uoči susreta nije bila na njihovoj strani, ali ona ih nije ni najmanje obeshrabrila.

Dan Ndoye postigao je vodeći pogodak u 28. minuti i Švicarci su odolijevali domaćinu do druge minute sudačke nadoknade. Onda se, kao i puno puta do sada, ukazao Niclas Füllkrug i spasio Elf od poraza i od gubitka prvog mjesta.

Kai Havertz odradio je još jednu skromnu partiju u vrhu napada, a napadač Borussije Dortmund postigao je svoj 13. pogodak u 19. nastupu za njemačku reprezentaciju. Ukupno je na velikim natjecanjima za Elf odigrao 145 minuta, a postigao je pet golova. Svi su redom stizali nakon ulaska s klupe.

Vidjet ćemo hoće li Nagelsmann otvoriti oči. Njemačka u osmini finala ide na drugog iz skupine C. Trenutno se na tom mjestu nalazi Danska, ali još je uvijek sve otvoreno.

Švicarci su možda razočarani, ali još su jednom dokazali da su kraljevi konstantnosti. Šesto veliko natjecanju za redom su prošli skupinu i u osmini finala će najvjerojatnije igrati s Italijom ili Hrvatskom.

Sretni Mađari

Škoti i Mađari za prolazak u drugi krug Europskog prvenstva trebali su pobjedu. Škotskoj bi tri boda praktički garantirala prolazak, a Mađarska, koja je u utakmicu ušla s nula na svom kontu, neovisno o rezultatu morala bi čekati rasplet u preostalim skupinama.

Do 100. minute činilo se da će obje reprezentacije “izletjeti“ s turnira. Škoti bi s dva remija opravdali nadimak hrabro srce, a Mađari bi bili puno razočaraniji s obzirom na velika očekivanja s kojima su došli na turnir. Utakmica očekivano nije obilovala prilikama, a obilježila ju je teška ozljeda Barnabasa Varge u 70. minuti.

Mađarski napadač iznesen je na nosilima, a prema posljednjim informacija stanje mu je stabilno. Mađarima se bolja igra isplatila u 100. minuti. Kevin Csoboth zabio je gol za opću ekstazu na tribinama i prvu pobjedu na Euru nakon osam godina.

Mađari su skupinu završili s tri boda i gol razlikom 2:5. Takvo nešto na prethodna dva Eura nije bilo dovoljno za prolazak grupe, a susjedi će s posebnim interesom pratiti i sutrašnji ogled Vatrenih protiv Talijana.

Škoti na pobjedu na velikom natjecanju čekaju od 1996., a na nju će pričekati još najmanje dvije godine.

Sportnetovih 11

Gunn – Akanji, Schär, Botka – Szoboszlai, Kroos, Ndoye, Freuler, Sallai – Füllkrug, Csoboth

Junak dana

Dvojba se nameće sama od sebe, ali prednost ispred Füllkruga dobit će Kevin Csoboth koji je golom u 100. minuti ostavio Mađare na životu, a u igru je ušao u 86. minuti.

Tragičar dana

Neslavna titula danas ide Rubenu Vargasu. Švicarac je postigao gol za 2:0 nakon sjajne kontre, ali malo je požurio, ušao u minimalno zaleđe i zato je pogodak bio poništen. Nijemci su u konačnici izjednačili, a Švicarska i Vargas ostali su bez prvog mjesta.

O tome se priča

Nažalost, glavna tema dana je teška ozljeda Barnabasa Varge, ali dobra je vijest što je igrač stabilno. Suigrači su mu posvetili pobjedu, a brojni navijači na društvenim mrežama mu žele brz oporavak.

Broj dana

145 Niclas Füllkrug ponovno je ispao heroj Njemačke. Stasiti napadač nije u prvim planovima njemačkog izbornika. U igru je, bez obzira na rezultatski minus, ušao tek u 76. minuti, ali to mu je bilo dovoljno da postigne svoj peti gola za Elf na velikom natjecanju.

Što označava 145? To je broj minuta koje je igrač Borussije Dortmund dobio na velikim natjecanjima, a zabija svakih 29. Impresivan učinak.

S društvenih mreža

Nedjelja na Euru

Sutra je najvažniji dan na Europskom prvenstvu za sve navijače hrvatske reprezentacije. Vatreni od 21:00 igraju odlučujuću utakmicu za prolazak skupine protiv Italija, a u isto vrijeme Furija će s rezervnim sastavom igrati protiv Albanije. test

FOTO:EPA/CHRISTOPHER NEUNDORF

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!