Zimski sportovi

Oilersi nisu uspjeli kompletirati povijesni preokret, Panthersi osvojili svoj prvi Stanley Cup!

Mario Borko • utorak, 25.06.2024.
Oilersi nisu uspjeli kompletirati povijesni preokret, Panthersi osvojili svoj prvi Stanley Cup!

Noćas je odigrana sedma utakmica velikog finala NHL lige, a svoj prvi Stanley Cup u povijesti osvojili su Florida Panthersi. Nakon tri šokantna poraza, pred svojom su publikom smogli snage i zasluženo slavili...

Ovogodišnje NHL finale jedno je od najspektakularnijih u povijesti. Florida Panthersi imali su vodstvo od 3-0 u seriji, Edmonton Oilersi su se vratili na 3-3, ali nisu uspjeli kreirati senzacionalni preokret. Panthersi su pred svojim navijačima u “majstorici“ slavili s 2:1 i osvojili svoj prvi naslov.

Igraj na sve sportove na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Novi prvaci do vodstva su stigli u 5. minuti. Anton Lundell je pucao, a Carter Verhaeghe nevjerojatno spretnom reakcijom pred golom poslao je pak u mrežu. Oilersi su se vratili samo dvije minute kasnije. Mattias Janmark izašao je jedan na jedan protiv Sergeija Bobrovskog i izjednačio rezultat.

Pogodak vrijedan naslova djelo je Sama Reinharta. Ovoga puta Panthersi su “prodali“ kontru Oilersima, Kanađanin ju je povukao i zabio iz vrlo teške pozicije. Edmonton je do kraja pokušao sve, ali nije bilo dovoljno i prvi povijesni naslov ostaje u Sunriseu.

Samo pet puta u povijesti, u tri od četiri najveća američka sporta, ekipa koja je gubila 3-0 uspjela je pobijediti seriju s 4-3. Četiri od tih pet preokreta dogodili su se u NHL-u, ali Oilersi ipak nisu uspjeli kreirati senzaciju. U finalu Stanleyevog kupa to je uspjelo samo Toronto Maple Leafsima 1942. godine.

Oni su protiv Detroit Red Wingsa preokrenuli zaostatak od 3-0 i osvojili naslov, a 1945. Red Wingsi su u reprizi finala umalo uzvratili, ali ostali su kratki za jednu pobjedu kao i sada Oilersi.

Florida Panthersi postali su 22. franšiza koja je osvojila Stanley Cup. Nakon dva poraza u finalima, 1996. i 2023., napokon su uspjeli doći do toliko željenog trofeja. Edmonton Oilersi ostali su na pet naslova, posljednji su osvojili 2006., a ovo je bio njihov treći poraz u velikom finalu.

NHL, finale:
Florida Panthers – Edmonton Oilers 2:1 (4-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!