Nogomet

Može li Rangnickova Austrija iznenaditi Nizozemce i možda osvojiti prvo mjesto u skupini?

Mario Borko • utorak, 25.06.2024.
Može li Rangnickova Austrija iznenaditi Nizozemce i možda osvojiti prvo mjesto u skupini?
Foto: EPA

U skupini D od 18 sati igraju Nizozemska i Austrija. Obje momčadi su gotovo sigurno osigurale nokaut fazu, ali pobjedom mogu i na prvo mjesto skupine. Nizozemci su favoriti, ali Austrijanci su jedna od ekipa u najboljoj formi...

Drugo europsko prvenstvu zaredom Nizozemska i Austrija su smještene u istu grupu, a obje reprezentacije su na putu da ponovno nađu svoje mjesto u osmini finala. Nizozemci su nokaut fazu osigurali i samo je pitanje s kojeg će mjesta izaći iz skupine, a Austrijanci mogu ispasti samo u slučaju potopa protiv Nizozemaca, a i tada bi se trebali poklopiti neki rezultati koji nisu baš izvjesni.

Igraj na Nizozemska - Austrija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Nizozemci su na Euro stigli s velikim ambicijama. Nakon što ih nije bilo na kontinentalnoj smotri 2016. i na Svjetskom prvenstvu 2018., izgradili su novu generaciju i treće veliko natjecanje u nizu prošli su skupinu. Prošli Euro iznenađujuće su ispali u osmini finala od Čeha, a na Svjetskom prvenstvu su ih od polufinala dijelili samo jedanaesterci protiv Argentine.

Nakon četvrtog mjesta i rutinsko odrađenih kvalifikacije, Oranje su u pripremnim utakmicama razbile Kanadu i Island s po 4:0, a u turnir su krenule pobjedom 2:1 protiv Poljaka. Iako su gubile, spasio ih je džoker s klupe Wout Weghorst, a u drugom kolu protiv Francuza su izvukle bod, a mogle su i do sva tri da im nije poništen pogodak Xavija Simonsa.

Ronald Koeman nakon neuspješne epizode u Barceloni dobio je novu priliku reprezentaciji, a na udaru kritika našao se zbog forsiranja Memphisa Depaya u vrhu napada. Igrač Atletico Madrida nije se zbog ozljede naigrao prošle sezone, ali s 45 golova drugi je najbolji strijelac u povijesti nizozemske reprezentacije i ponovno bi se protiv Austrije mogao naći u prvih 11.

Austrija je pod vodstvo Ralfa Rangnicka strahovito napredovala. Vatreno krštenje u Ligi nacija nije prošlo dobro, upisala se samo pobjeda protiv Hrvatske, ali sve nakon toga je na vrlo visokoj razini. Nijemac je poznat kao jedan od tvoraca Hoffenheima i RB Leipziga, a svoj visoki presing implementirao je i u reprezentaciju.

Nakon odlično odrađenih kvalifikacija, pobjede protiv Njemačke, Turske i Srbije u pripremnim utakmica, Austrijanci su polako postajali jedni od pritajenih favorita. Protiv Francuske su u prvom kolu pružili dostojan otpor, izgubili su nesretnim autogolom Maximiliana Wöbera, a u drugom kolu protiv Poljske impresionirala je lakoća s kojom su se obračuni s reprezentacijom koja bi nominalno kvalitetom trebala biti na njihovoj razini.

Goropadni Austrijanci sada se spremaju iznenaditi i Nizozemce. Prolazak može postati upitan samo u slučaju poraza od pet razlike, a u slučaju da Poljska iznenađujuće ne izgubi od Francuza, mogli bi pobjedom zasjesti i na prvo mjesto u skupini.

Što su rekli

Ronald Koeman, izbornik Nizozemske: "Igrači moraju biti koncentriraniji kako bi u ključnim trenucima donosili najbolje odluke. Trebamo biti strpljivi i oprezni, moramo čuvati loptu i ne je olako gubiti ili će nas Austrija izmasakrirati. Vrlo su jaki i potreban nam je visok posjed kako bismo ih kontrolirali. Želimo biti na prvom ili drugom mjestu u skupini, treće mjesto nas vrlo brzo vodi na vrlo teškog suparnika."

Ralf Rangnick, izbornik Austrije: "Igramo protiv reprezentacije koja je kvalitetom usporediva s Francuskom. Možda nemaju baš toliko puno top igrača, ali još uvijek ih je dosta u momčadi. Ne smijemo dozvoliti Nizozemcima da vode igru, mi moramo biti ti koji će kontrolirati igru, a za to nam je potrebna visoka razina fizičke pripremljenosti. Svjesni smo da nećemo imati posjed i moramo na to biti spremni."

Mjesto, vrijeme, sudac

Berlin, Olympiastadion, 18:00

Sudac: Ivan Kružliak (Slovačka)

Prošli dvoboj

Austrija i Nizozemska do sad su međusobno igrale 19 puta. Nizozemci imaju devet pobjeda, Austrijanci šest, a četiri puta je završavalo neriješeno. Oranje imaju sedam pobjeda zaredom protiv Austrijanaca koji su svoju posljednju ostvarili 1990. godine

Na prošlom Euru, Nizozemska je bila bolja s 2:0.

Prognoza

Ova utakmica mogla bi završiti neriješeno uz par golova sa svake strane. test

EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nizozemska2:3Austrija
Francuska1:1Poljska
1Austrija 36:4+26
2Francuska 32:1+15
3Nizozemska 34:404
4Poljska 33:6-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Nizozemska2:3Austrija
Francuska1:1Poljska
1Austrija 36:4+26
2Francuska 32:1+15
3Nizozemska 34:404
4Poljska 33:6-31

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!