Nogomet

Kdor ne skače, ni Sloven'c

Petar Jenjić • utorak, 25.06.2024.
Kdor ne skače, ni Sloven'c
Foto: EPA

Iza nas je još jedan dan na Europskom prvenstvu u kojima su završile još dvije skupine. Priča dana definitivno je Slovenija koja je prvi put u povijesti prošla skupinu, ali i Austrija koja je odigrala odlično protiv Nizozemske...

Austrija na mlazni pogon

Austrijanci su na krilima pobjede protiv Poljske dobro krenuli i u dvoboj s Nizozemcima u borbi za jedno od prva dva mjesta u skupini D. I ne možemo reći da im nije dobro krenulo od samog otvaranja dvoboja u Berlinu.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Donyell Malen "pronašao" je pravi trenutak kada će zabiti svoj prvi autogol u karijeri. Dogodilo se to u šestoj minuti nakon jednog oštrog centaršuta Alexandera Prassa. Čak 18 od 27 autogolova u povijesti Europskih prvenstava palo je na zadnja dva izdanja. 11 smo ih vidjeli na prošlom Euru, a čak sedam na ovom. A još nije gotova ni grupna faza.

Pogodak je stigao nakon pet minuta i 38 sekundi. U prijevodu, najbrži autogol u povijesti Europskih prvenstava, prvi autogol Nizozemske na Eurima uopće i prvi autogol austrijskog protivnika na Eurima.

Muku je mučio Ronald Koeman čija momčad se nije uspijevala nametnuti protiv jako dobrog protivnika pa je tako već u 34. minuti radio zamjenu i u igru uveo Xavija Simonsa umjesto Joeyja Veermana. Pogodile su Oranje i vratnicu u prvom poluvremenu, ali Austrijanci su, generalno gledajući, igrali bolje, imali više šansi i zasluženo vodili.

Koliko god je to vodstvo bilo zasluženo na poluvremenu, toliko je Nizozemska zaslužila poravnanje početkom nastavka. Odlično odigrana akcija i krasan pogodak Codyja Gakpa. Baš u maniri pravog strijelca matirao je Patricka Pentza koji je pokušao obraniti, ali udarac je jednostavno bio predobar.

Utihnuli su austrijski navijači, a decibele pojačali nizozemski. Nije to dugo trajalo, sve do 60. minute. Dobra akcija Austrije i pogodak glavom Romana Schmida koji je u svom 13. nastupu za reprezentaciju stigao do prvijenca. U pravom trenutku, u pravo vrijeme.

Ivan Kružliak bio je potpuno uvjeren da je Depay igrao rukom u 75. minuti prilikom postizanja pogotka. Nakon jedne usporene snimke bilo je jasno da je gol ispravan, ali čitava provjera otegnula se gotovo do HNL standarda. Otišao je gledati sudac na VAR monitor, ali je vrlo brzo nakon toga i potvrdio ono što smo svi znali i prije toga.

Iz prvog pravog napada nakon toga Austrija se vratila u vodstvo, krasno je pogodio Sabitzer koji je iskosa poslao loptu u suprotni kut pod gredu. Zaista lijepo pogođeno, ali i vratar je mogao malo bolje reagirati. Do kraja se rezultat više nije promijenio, a s obzirom na rezultat druge utakmice, osvojili su prvo mjesto.

Austrija još nikada nije pobijedila u knock-out utakmici na Europskom prvenstvu. S obzirom na prikazanu igru, vrijeme je da tome dođe kraj.

Mbappe napokon do gola na Euru

I na Francuzima se vidjelo da im je bod iz prošlog kola značio malo opuštanja u zadnjem. S druge strane stajala je Poljska koja se prva matematički oprostila od osmine finala, ali i dalje s motivom da dođe do pobjede protiv jednog od favorita za osvajanje cijelog turnira. Ni danas Trikolori rezultatski nisu briljirali kako se očekivalo, ali stvorili su puno šansi.

Lukasz Skorupski istaknuo se u nekoliko navrata, obranio je nekoliko francuskih udaraca, prije svega Kyliana Mbappea i sačuvao mrežu netaknutom nakon prvih 45 minuta. Imali su i Poljaci jednu dobru šansu, ali Robert Lewandowski nije najbolje naciljao glavom.

Još su neko vrijeme odolijevali Poljaci, a onda je Jakuba Kiwior srušio Ousmanea Dembelea u kaznenom prostoru. Kylian Mbappe preuzeo je odgovornost i sigurno poentirao. Zanimljivo, to mu je bio tek prvi pogodak na Europskim prvenstvima uopće.

Novi pogodak stigao je iz novog kaznenog udarca, ali zaista specifičnog jer ni Robert Lewandowski nije ispravno krenuo prema lopti, niti je Mike Maignan ostao na crti. Iz ponovljenog pokušaja Poljska je došla do poravnanja.

Puno promjena u poretku skupine vidjeli smo tijekom ove dvije utakmice, ali na koncu je Austrija osvojila prvo mjesto, Francuska je druga, a Nizozemska na trećem mjestu. Poljska je odigrala hrabro, bez obzira na ispadanje i osvojila jedan bod.

Unatoč slabijem dojmu od očekivanog, Francuska pod Didierom Deschampsom još uvijek nije izgubila u grupnoj fazi na Europskim prvenstvima. Još od Svjetskog prvenstva 2006. godine Trikolori nisu slavili u zadnjoj utakmici grupne faze velikog natjecanja, a taj niz nastavit će se i nakon ovog.

Slovenci idu dalje, Englezi opet blijedi...

Engleska nogometna kultura seže u sve pore tamošnjeg društva pa je tako itekako dobro razvijen i Sunday league, amaterski nogomet u kojem nerijetko znamo vidjeti dobre poteze, ali jasno, na punoj nižoj razini i u punom nižem ritmu od profesionalnih nogometaša.

U rangu te lige igrala je večeras Engleska protiv Slovenije, s minimalnim brojem kretanja, trke, volje i želje za pobjedom. Matjaž Kek i treću je utakmicu na ovom Euru krenuo s istom početnom postavom, a karakteristično kompaktni Janezi igrali su jako dobro.

Samo Erling Haaland zabio je više golova u Premiershipu prošle sezone od Cole Palmera, ali za Garetha Southgatea to apsolutno ništa nije značilo. Čamio je Palmer prve dvije utakmice na klupi, a večeras je u 71. minuti dočekao svoj prvi nastup.

Nije bilo promjene rezultata do kraja susreta, ali Slovencima to nije bitno. Mogli su slaviti prvi prolazak grupe na velikim natjecanjima. Kad se sve zbroji i oduzme, Slovenija je od svih reprezentacija u ovoj skupini najviše zaslužila prolazak skupine.

Landon Donovan zabio je u 91. minuti susreta između SAD-a i Alžira na Svjetskom prvenstvu 2010. godine i tako ostavio Slovence bez osmine finala. Danas takvih šokova, na njihovu sreću, ipak nije bilo.

Vrlo jalovi Englezi morat će puno bolji u sljedećoj fazi natjecanja, ali ovo ne ulijeva povjerenje.

Srbija opet u prazno

Srbiji je trebala pobjeda za prolazak skupine, ali kada na cijeloj utakmici uputite četiri udarca, od čega samo jedan u okvir gola, onda se i nemate previše čemu nadati. Još jedno veliko natjecanje s velikim najavama, ali još jedno veliko razočaranje za Srbiju.

Danska isto nije oduševila u grupnoj fazi natjecanja, ali idu dalje s drugog mjesta. Mogu li bolje, ostaje pitanje, ali vremena nema jer ih u sljedećoj fazi čeka domaćin Njemačka.

Sportnetovih 11

Skorupski; Stones, Drkušić, Bijol, Andersen; Grillitsch, Schmid, Sabitzer; Mbappe, Depay, Arnautović.

Tragičar dana

Prvi put u karijeri Donyell Malen zabio je autogol, bilo na reprezentativnoj, bilo na klupskoj razini, i bio jedan od "zaslužnijih" za pobjedu Austrije.

Junak dana

Slovenija - Odličan izbornik, dobre postavke igre, kompaktnost. Slovenci su, s obzirom na kadar, pokazali zaista jako dobar nogomet i došli su do prolaska skupine.

Broj dana

Isti broj bodova, ista gol razlika, remi u međusobnom omjeru, isti broj žutih kartona. Svi brojevi bili su izjednačeni kod Slovenije i Danske, a na boljoj poziciji završava Danska jer je ispred Slovenije završila u kvalifikacijskoj skupini. I jedni i drugi i tada su imali isti broj bodova, ali Danci su bili bolji u međusobnim omjerima.

O tome se priča

Nakon svega što je prošao zadnjih godina, Josip Iličić vratio se nogometu, upao u slovensku reprezentaciju, a večeras ušao u 75. minuti i upisao debi na velikim natjecanjima.

S društvenih mreža

Ništa drugačiji osjećaj nije bio ni na kraju utakmice.

Srijeda na Euru

U srijedu završava grupna faza Europskog prvenstva. Od 18 sati igraju se utakmice skupine E gdje sve reprezentacije imaju po tri boda. Slovačka igra protiv Rumunjske u Frankfurtu, dok će Ukrajina protiv Belgije igrati u Stuttgartu.

Od 21 sat igra se skupina F. Češka protiv Turske igra u Hamburgu, dok Gruzija protiv Portugala odmjerava snage u Gelsenkirchenu. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!