Nogomet

Na današnji dan: Danska bajka i Southgateova noćna mora

Mihaela Bradovski • srijeda, 26.06.2024.
Na današnji dan: Danska bajka i Southgateova noćna mora
Foto: EPA

Na današnji dan na europskim prvenstvima Hrvatska nije bila u akciji, ali dvije utakmice upisane su u povijest kao prepoznatljive za sve ljubitelje nogometa...

Nije niti trebala biti na Euru, naknadno je pozvana zbog sankcija Jugoslaviji, a onda je ispisala jednu od najljepših priča u povijesti europskih prvenstava.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Danci su planirali odmor, ali morali su ga odgoditi jer je stigla pozivnica koju će iskoristiti na najbolji mogući način.

Krenula je remijem s Engleskom pa izgubila od Švedske, ali u posljednjem kolu u izravnom dvoboju za polufinale svladala je Francusku s 2:1.

U tom susretu protiv Francuske nije mogla računati na Kima Vilforta koji je tijekom turnira dobio vijest kako se pogoršalo zdravstveno stanje njegove teško bolesne sedmogodišnje kćerkice, bio je uz nju, ali na njen zahtjev vratio se za polufinale.

Tu je Danska u raspucavanju šokirala prvog favorita Nizozemsku, a onda u finalu 26. lipnja s 2:0 svladala Njemačku. John Jensen doveo ju je u vodstvo, a Vilfort je potvrdio pobjedu posvetivši pogodak svojoj kćeri.

Mjesec dana kasnije sedmogodišnja Line izgubila je bitku za život.

Četiri godine kasnije na današnji dan na rasporedu su bila polufinala Eura u Engleskoj. Francuzi i Česi u 120 minuta nisu postigli pogodak, a Češka je u raspucavanju prošla dalje.

Englezi su znali tko je u finalu i već su počeli razmišljati o tituli na svom tlu, ali neće doći niti do finala.

Poveli su protiv Njemačke golom Shearera već u trećoj minuti, ali Kuntz je brzo vratio Nijemce. Uslijedili su jedanaesterci i deset golova u nizu.

11. nije ušao, Gareth Southgate pucao je slabo i Köpke je lako obranio njegov udarac. Nakon toga Möller je rutinski svladao Seamana za veliko slavlje Nijemaca.

Southgateova karijera ostala je obilježena tim promašajem, godinama je označen kao glavni krivac što Engleska nije osvojila titulu kao domaćin. test

FOTO: EPA/OLIVIER MATTHYS

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!