Nogomet

Portugal protiv Gruzije može birati protiv koga će igrati u osmini finala, Ronaldo traži svoju 48. 'žrtvu'

Mario Borko • srijeda, 26.06.2024.
Portugal protiv Gruzije može birati protiv koga će igrati u osmini finala, Ronaldo traži svoju 48. 'žrtvu'
Foto: EPA

U posljednjem kolu skupine F, večeras se od 21:00, sastaju Portugal i Gruzija. Portugalci su već osigurali prvo mjesto i sigurno će odmarati neke od glavnih zvijezda za nokaut fazu, a Gruzijci će tražiti povijesnu pobjedu koja ih sigurno vodi u drugi krug...

Portugal je uz Španjolsku jedina reprezentacija koja je nakon dva kola osigurala prvo mjesto u skupini. Portugalci su već u osmini finala, a protiv Gruzije igraju za prestiž. U taj susret, bez obzira na to što će vjerojatno igrati s izmijenjenim sastavom, Portugal ulazi kao ogromni favorit, a ovisno o ishodu te utakmice može odabrati protivnika s kojim će igrati u osmini finala.

Igraj na Gruzija - Portugal na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ipak, teško je za očekivati da bi si Portugalci dozvolili poraz protiv Gruzijaca kako bi umjesto Mađarske igrali sa Slovenijom. Oni su, neovisno o tome protiv koga igrali, ogromni favoriti i sigurno će i protiv Gruzije tražiti sva tri boda.

Portugal je pod Robertom Martinezom izuzetno dominantna ekipa. Uvijek ima vrlo velik posjed lopte i napadački je izuzetno opasan. Češka je pokazala na koji način mu se treba suprotstaviti, ali je zato u napadu ostala na samo jednom udarcu u okvir gola. To se Česima gotovo isplatilo jer su imali vodstvo i držali bod do sudačke nadoknade, ali širina portugalske klupe i velik broj prilika na kraju su se pokazali ključnima.

Protiv Turaka, Portugal nije u utakmicu ušao furiozno, ali je rano poveo. Turci su si par minuta kasnije sami zabili drugi i pobjeda više nije došla u pitanje. Cristiano Ronaldo ušao je u povijest asistencijom za treći pogodak. Peterostruki osvajač Zlatne lopte postao je najbolji asistent europskih prvenstava. Bruno Fernandes pogotkom je nastavio brilijantnu formu u crvenom dresu.

U četvrtfinalu se Martinezovoj momčadi smiješi sraz protiv Francuza. Gruzija je prilika da se glavni igrači odmore, a oni iz drugog plana steknu dodatno samopouzdanje. Ipak, Ronaldo će i u ovoj utakmici krenuti od prve minute i tražiti svoj prvi pogodak na prvenstvu, 15. ukupno.

Gruzija i dalje živi svoje snove. Prvi put je na velikom natjecanju, zabila je svoj prvi pogodak, a protiv Češke je osvojila i prvi bod. Giorgi Mamardashvili skupio je protiv Čeha čak 11 obrana, a Georges Mikautadze s dva gola dijeli prvo mjesto najboljih strijelaca.

Gruzijci su se pokazali kao vrlo tvrd orah, a protiv Turske su vrlo lako mogli doći i do pobjede. Protiv Portugala će sigurno biti iznimno motivirani i dat će sve od sebe ne bi li došli do pobjede koja ih sigurno vodi u osminu finala.

Najveća zvijezda Hviča Kvarachelija još uvijek je dužnik. Nije se na ovom prvenstvu prezentirao u najboljem svijetlu i možda je upravo protiv Portugala prilika da i on doživi svoj bljesak.

Willy Sagnol može biti vrlo zadovoljan kako se njegova momčad predstavila u Njemačkoj i protiv Portugala može igrati na sve ili ništa.

Što su rekli

Roberto Martinez, izbornik Portugala: "Mogu reći da će kapetan početi utakmicu protiv Gruzije. Važno je da igra i brusi formu. Odigrao je samo jednu pripremnu utakmicu, u sezoni je imao vrlo konstantnu minutažu i igrao je svaku utakmicu. Nadam se da na ovom susretu neće biti nepotrebnog upadanja u teren."

Willy Sagnol, izbornik Gruzije: "Da nam je netko prije turnira ponudio da u posljednjoj utakmici još uvijek imamo šanse izboriti drugi krug, mislim da bi svi to potpisali. Očekuje nas vrlo teška utakmica, ali terenu ne igraju imena, idemo pobijediti i pokazati ono što smo pokazali i protiv Češke i Turske."

Mjesto, vrijeme, sudac

Gelsenkirchen, VELTINS-Arena, 21:00

Sudac: Sandro Schärer (Švicarska)

Nedostaju

Portugal: Rafael Leao (suspenzija)

Gruzija: -

Prošli dvoboj

Bit će ovo tek drugi ogled ovih dviju reprezentacija. Portugal je u prijateljskoj utakmici 2008. godine slavio s 2:0. Ronaldo je u toj utakmici igrao prvih 45 minuta, a Pepe je na terenu bio do 62. minute.

Portugalski kapetan do sad je postigao gol protiv 47. različitih reprezentacija, protiv Turske je taj broj propustio povećati, ali evo mu prilike protiv Gruzijaca.

Prognoza

Portugal je bez obzira na sastav s kojim će istrčati veliki favorit. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gruzija2:0Portugal
Češka2:1Turska
1Portugal 35:3+26
2Češka 34:404
3Gruzija 34:404
4Turska 34:6-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina F

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Gruzija2:0Portugal
Češka2:1Turska
1Portugal 35:3+26
2Češka 34:404
3Gruzija 34:404
4Turska 34:6-23

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!