Nogomet

Ostalo je 16 najboljih, najsretnijih ili najhrabrijih

Branimir Korać • četvrtak, 27.06.2024.
Ostalo je 16 najboljih, najsretnijih ili najhrabrijih
Foto: EPA

Odigrani su svi susreti grupne faze Europskog prvenstva. Dobili smo i posljednje sudionike nokaut faze, a među njima, kao što znamo, nema Hrvatske…

Gruzija slavi, Turska slavi, Slovačka, Belgija, Rumunjska… I svi se pitamo gdje je tu Hrvatska. Hrvatska je napustila Euro, nije bila ona Hrvatska koju smo očekivali i kakvu smo najavljivali.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

No o Hrvatskoj je već sve rečeno, više puta, dogodile su se neke neobjašnjive stvari koje će trebati objasniti i izanalizirati kako se ne bi ponavljale. Hrvatska je realno bila jako blizu prolaza i u susretu s Albanijom i Italijom. Međutim primila je bolne golove i naučila da se utakmice igraju 90 minuta plus onoliko koliko sudac odredi, bez obzira slagali se s tim ili ne.

Hrvatska je među svega osam reprezentacija koje su se oprostile od Europskog prvenstva, doživjela je šokantno ispadanje golovima u samoj završnici protiv Albanije i Italije, ali na kraju je barem izbjegla sudbinu Mađarske koja je u posljednjem kolu svladala Škotsku s 1:0 golom u 100. minuti, ostala i naredna tri dana u Njemačkoj čekajući rasplet i uvjerena kako će proći dalje, ali ostala je ispod crte i bez prolaza u osminu finala.

U poretku trećeplasiranih Mađari su ostali prvi ispod crte, jedino je Hrvatska ostala s bodom manje ispod njih.

Posljednjeg dana poklopilo im se sve suprotno od onog što su trebali. Nadali su se porazu Ukrajine koja bi ostala na samo tri boda i s negativnom gol razlikom, trebala je i da Gruzija ne pobijedi Portugal, a Češka Tursku. Česi su poraženi od Turske, ali Gruzija je priredila još jedno iznenađenje i svladala Portugal te u konačnici tri boda nisu bila garancija prolaza.

Njemačka i Švicarska zaslužile prolaz

Iz skupine A prošle su Njemačka i Švicarska potpuno zasluženo, reprezentacije koje su pokazale puno više od Mađara i Škota. Mađarska je igrala užasno na startu i izgubila glatko od Švicarske, ali se polako dizala dok je Škotska u konačnici najlošija reprezentacija prema prikazanom na terenu. Jedna velika nula, protiv Njemačke nepostojeća, nešto života protiv Švicarske i ziheraštvo koje je kažnjeno protiv Mađarske.

S druge strane imamo Njemačku, vrlo napadački postavljenu, što je i očekivano. Švicarska je pokazala puno, igrala dobar nogomet i zasluženo s Njemačkom ide dalje.

Opravdan status skupine smrti

Španjolska je pokazala najviše u grupnoj fazi i prema viđenom je u krugu 3-4 kandidata za titulu. Čvrsti Talijani su branitelji naslova nisu impresivni, ali prošli su dalje. Pratila ih je sreća koja ih neće moći čupati u baš svakom susretu.

I Hrvatska i Albanija pokazali su više od nekih koji su prošli, ali već su doma. Pokazali su više i od nekih koji su prošli dalje s prvog ili drugog mjesta i stvarno teško je oteti se dojmu da je moglo na kraju sve izgledati drugačije. Imali su i Hrvatska i Albanija odličnih razdoblja, ali ždrijeb i njihov učinak htjeli su da ne konkuriraju za visok plasman.

Kvalitetom najslabiji nogomet u skupini C

U skupini C Slovencima prst gore, ostalima prst dolje. Kek je imao uvjerljivo najskromniji kadar, ali je na kraju izborio prolaz i to bez ijednog poraza. Zanimljivo, u ovoj skupini viđeno je čak pet remija i samo jedna pobjeda, nju je ostvarila Engleska protiv Srbije.

Englezi su završili prvi, ali dojam je jako loš. Gotovo ništa osim imena Engleska nije pokazala od onog zbog čeka je smatraju favoritima. Spor, bezidejan nogomet, bez imalo hrabrosti i rizika, kao da su došli to odraditi prije puta na razna elitna odredišta sa svojim WAG-sicama. I od Danaca se očekivalo puno više, njihova igra također je bila vrlo tanka, a Srbija je još jednom potpuno podbacila na velikom natjecanju.

Austrija nagrađena, Francuzi mazohistički

U skupini D Austrija je pokazala najviše i na kraju je zasluženo na vrhu. Okomit, moderan, aktivan i hrabar nogomet, upisala je samo jedan poraz koji se mogao izbjeći. Sušta suprotnost je Poljska koja je ispala sa samo jednim bodom. Najavljivala je puno, a pokazala malo.

Za Francusku i Nizozemsku ne može se reći da nisu pokazale ništa, ali može se reći da su pokazale puno manje od svojih mogućnosti. Nizozemskoj ponovno nešto fali, već godinama joj nedostaje neka karika da se vrati među one top reprezentacije. Što se tiče Francuske, malo se previše zaigrala, poigravala u posljednjem kolu s Poljacima, a kada je zagustilo i kada su shvatili da padaju na drugo mjesto i idu u pakleni dio ždrijeba, probali su doći do pobjede, ali sudbina se sada poigrala s njima. I umjesto šetnje do finala, imat će pakao već od osmine finala. Sami su si krivi.

Skupina za rubriku vjerovali ili ne

Sve četiri reprezentacije skupile su po četiri boda u skupini E, a na kraju je gol razlika odlučila putnika o poretku. Nitko ovdje nije impresionirao, a najviše je razočarala reprezentacija za koju se vjerovalo da će se prošetati to osmine finala, Belgija. Na kraju je završila druga i ide na Francusku i opet, sama si je kriva, bez imamo hrabrosti i rizika,. Čuvajući loptu uz rub terena u posljednjim minutama iako je znala da s pobjedom može do prvog mjesta u skupini i lakšeg ždrijeba. Neshvatljivo i razočaravajuće.

Jadni Ukrajinci su izvisjeli, koban je bio uvjerljiv poraz na startu protiv Ruimunjske. Nisu pokazali najmanje, a na kraju ne idu dalje. Nemaju manje bodova niti od prvoplasiranog, a svejedno ne idu dalje.

Gruzija senzacija

Svi su bili uvjereni da će Gruzija poslužiti za popravljanje gol razlike Portugalcima i da će je svladati i Turci i Česi kada na kraju Gruzija prolazi dalje u debitantskom nastupu i to pobjedom protiv Portugala. Krasna pobjeda i odličan nastup, pošten, hrabar i može se reći da su pokazali kako se igra s uživanjem na terenu.

Mamardašvili je u Valenciji branio promjenjivo, a ovdje je briljantan i uz Donnarummu i Oblaka najbolji vratar Prvenstva. Hviča se ukazao kada je bilo potrebno, a može i još bolje, Mikautadze zabija, a ostali bespogovorno odrađuju dodatni posao.

Iza nas je tako 36 utakmica, bilo ih je vrhunskih, ali i onih za zaborav, 16 najboljih, najkvalitetnijih ili najsretnijih, sami stavite pridjev u svakog sudionika osmine finala, borit će se za završnicu. Kada se pogleda donji dio ždrijeba tuga je još veća, da Zaccagni nije zabio, Hrvatska je mogla otići jako daleko. test

FOTO: EPA/MIGUEL A. LOPES

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!