Nogomet

SAD traži osvetu za Gold Cup i vizu za četvrtfinale Cope

Mario Borko • četvrtak, 27.06.2024.
SAD traži osvetu za Gold Cup i vizu za četvrtfinale Cope
Foto: EPA

Noćas se, od 00:00, u Atlanti sastaju SAD i Panama. U skupini C situacija je uoči drugog kola jasna, ako SAD i Urugvaj ostvare pobjede osigurat će svoje mjesto u četvrtfinalu, a svaki drugi ishod otvara razne kombinacije...

U Sjedinjenim Američkim Državama se igra 48. izdanje Copa Americe. To je svojevrsna generalna proba za Svjetsko prvenstvo koje se održava 2026. godine, a domaćini žele ostvariti što bolji rezultat. U prvom kolu protiv Bolivije startali su uspješno, a noćas protiv Paname mogu napraviti ogroman korak prema drugom krugu.

Igraj na Panama - SAD na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Ovo je peti put u povijesti da SAD nastupa na Copa Americi, a drugi puta kao domaćin. 2016. godine dogurao je do polufinala, a sada se nada da može napraviti i korak više. Skupina s Panamom, Bolivijom i Urugvajom je više nego prolazna, a momčad Gregga Berhaltera imala je sreću da se s glavnim konkurentima za prvo mjesto, Urugvajcima, sastaje tek u trećem kolu.

Start protiv slabašne Bolivije odrađen je na najbolji mogući način. Christina Pulišić već je u trećoj minuti zabio za vodstvo, a u 44. je asistirao Folarinu Balogunu za konačnih 2:0. Amerikanci su prije Cope teško poraženi od Kolumbije s 5:1, ali su remijem protiv Brazila povratili samopouzdanje.

Panama im je u prošlosti znala zadavati problema. Prošle godine ih je u izbacila u polufinalu Gold Cupa nakon jedanaesteraca, a 2018. je završila ispred njih u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Rusiji i tako im onemogućila nastup na mundijalu.

Amerikanci igraju vrlo ofenzivno u sustavu 4-3-3, Pulišić je kapetan i daleko najbolji igrač momčadi. Timothy Weah i Balogun prave mu društvo u napadu, a u vezi su Borussijin Giovanni Reyna i Juventusov Weston McKennie koji su također skloni napadačkom nogometu.

Panama s druge strane nema velikih imena. Igrači u pravilu ne igraju u Europi, ali Panamci se ionako ne oslanjaju na individualnu kvalitetu nego na momčadsku igru koja ih je 2018. i odvela na Svjetsko prvenstvo, a prošle godine u finale Gold Cupa.

Momčad Thomasa Christiansena u prvom je kolu uvjerljivo (3:1) poražena od Urugvaja. Panamci su rano pali u zaostatak, a oko 60. minute imali su dobro razdoblje u kojem su mogli i izjednačiti. U završnici su primili još dva gola i zabili počasni koji je barem malo ublažio poraz i pripomogao izgledu gol razlike.

Panama je znala da u tom susretu protiv trećih favorita turnira nema što tražiti i da će ključna biti utakmica protiv SAD-a. Pobjeda protiv Amerikanaca dovela bi ih na korak do drugog kruga. Ovo je tek drugi puta da panamska reprezentacija nastupa na Copi, prije osam godina je zaustavljena u grupi, a sada će pokušati napraviti korak dalje.

Mjesto, vrijeme, sudac

Atlanta, Mercedes-Benz-Stadium, 0:00

Sudac: Ivan Barton (El Salvador)

Nedostaju

Panama: Aníbal Godoy

SAD: -

Prošli dvoboj

Panama i SAD posljednji puta su se sastali prije godinu dana u polufinalu Gold Cupa. Nakon 90. minuta bilo je 0:0, nakon 120 1:1, a nakon jedanaesteraca bolji su bili Panamci. Ukupno su se do sad ove dvije reprezentacije susrele 26 puta, SAD ima 17 pobjeda, Panama sedam, a samo dva puta utakmica je završena bez pobjednika.

Prognoza

SAD je veliki favorit, ali Panama se sigurno pružiti dostojan otpor. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!