Nogomet

Dalić: 'Ne pada mi na pamet tražiti krivce u igračima ili sucima'

Petar Jenjić • četvrtak, 27.06.2024.
Dalić: 'Ne pada mi na pamet tražiti krivce u igračima ili sucima'
Foto: Daniel Kasap/HINA

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić u razgovoru za HRT osvrnuo se na proteklo Europsko prvenstvo i ispadanje Vatrenih u skupini...

U emisiji HRT-a, na prvi dan pauze od Europskog prvenstva, gostovao je izbornik Hrvatske Zlatko Dalić:

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

"Još će nam trebati vremena kako bismo zaboravili šok i tugu koje smo doživjeli. Posebno zadnju sekundu protiv Italije i to prerano ispadanje s Eura. Neuspjeh je. Nije grupna stvar. Ja određujem igrače, određujem taktiku i prema tome odgovaram. Ne pada mi na pamet tražiti krivce u igračima ili sucima. To je moja odgovornost."

Sve utakmice svele su se na 90 sekundi.

"Da nismo primili golove u zadnjim trenucima, sad ne bih bio ovdje. Govorili bi o sjajnoj Hrvatskoj koja se bori za naslov prvaka Europe. O ekipi koja je preokrenula protiv Albanije pa dobila aktualne europske prvake. Tih 90 sekundi sve je promijenilo. Odbijte tih 90 sekundi i Hrvatska je skroz drugačija. Nakon Portugala smo svi bili jako zadovoljno, a onda je došla Španjolska, sličan tip. Htio sam jakog protivnika da vidimo gdje smo. Da sam nešto mijenjao, napravio ih grešku. Odlučujemo se za istu priču kao u Portugalu, uzeli smo posjed, imali više šansi, trčali više, no primili smo tri prelagana gola. Bio je to zaslužen poraz."

Jedino je imao dilemu tko će biti treći vratar:

"Jedino je bila dvojba oko trećeg vratara što je najmanje važno. Razmišljali smo o zamjeni za Marcela Brozovića, gledali prema Mori, ali on nije igrao u Bologni zadnjih pola godina. Razmišljali smo i o Jakiću, ali kad nam je nedostajao Brozović, to smo zatvarali s Modrićem i Kovačićem."

Prvi gol protiv Španjolske pao je nakon ispadanja obrane.

"Bez ikakvog smo razloga dali dugu loptu nakon čega je došla okomita koja ne može proći ni u juniorima. Tako glup i naivan gol nismo smjeli dopustiti. Drugi je majstorija Ruiza, treći me najviše naljutio. Prejeftino, nismo nikada takve golove primali, a dogovorili smo se protiv Portugala kako braniti prekide. Htjeli smo se otvarati s tri igrača, Brozović se spuštao u zadnju liniju, a blizu su dolazili Kovačić i Modrić. Tako smo htjeli izaći prema Budimiru, ali nismo pronalazili rješenja. Bili su vrlo agresivni i nismo znali kako reagirati."

Marin Pongračić igrao je umjesto Martina Erlića, a Joško Gvardiol na lijevom beku.

"Tko bi promijenio Pongračića nakon utakmice protiv Portugala? Erlić je imao slabu sezonu u Italiji gdje je ispao iz lige, Pongračić je djelovao bolje na treningu. Gvardiol nije bio na razini, previše se povlačio, nije bio kao u klubu. Protiv Portugala je bio naš najbolji igrač, ali protiv Španjolske to nije dobro djelovalo. Svi su u obrani bili loše, predaleko smo stajali od igrača, primili brze golove. Kolektivno smo podbacili, nitko nije pojedinačno kriv."

Tri promjene u sastavu dogodile su se za Albaniju.

"Oni su imali dobru energiju i motiv, planirali smo krenuti s tri ista vezna igrača kao protiv Španjolske. S njima, stoperima i bekovima htjeli smo dovoditi loptu do napada. Tamo je bio Petković koji može sačuvati tu loptu, htjeli smo da Juranović i Perišić idu u dubinu, ali gol u 11. minuti srušio je cijeli ideju."

Je li bolje otići na veliko natjecanje bez velikih očekivanja?

"Pokušavao sam smiriti euforiju, ali teško je s tolikim brojem navijača. U Rusiju i Katar otišli smo bez velikih očekivanja i napravili čudo. Ne tražim alibi, ali stvarno su očekivanja otežala situaciju. Oduzmite tih 90 sekundi i sad bismo čekali Švicarce."

Tomislav Ivković u studiju HRT-a rekao je da je Dalić poput oca tim igračima.

"Ti igrači su sa mnom od prvog dana. Ako izuzmemo Kovačića i Livakovića koji su mlađi, ostaje pet senatora kojih se nikad neću odreći. Oni će biti u reprezentaciji dok god budu mogli igrati. Tko bi se odrekao Luke Modrića? Ivan Perišić je "krivac" što nismo prošli. Bio je ozlijeđen. Da je bio na 100 posto, prošli bismo dalje. Andrej Kramarić? Najbolji hrvatski strijelac. Marcelo Brozović? Najbolji zadnji vezni hrvatske povijesti. Da je netko bolji, igrao bi prije njega. Nema nitko bolju energiju od njega. Otišao je u Saudijsku Arabiju i slažem se da je pao u formi, ali opet je naš najbolji zadnji vezni. Istrčali smo 120 kilometara protiv Italije, Brozović 13.5 kilometara."

Domagoj Vida nije igrao.

"On je 104 puta ostavio srce u hrvatskom dresu. Procijenio sam da je lošiji od Šutala i Pongračića, nitko ne igra zbog starih zasluga. Da ima bolji od Brozovića, igrao bi. Daj Bože da dođu bolji. Veznjaci su radili dosta grešaka i on je bio na vjetrometini, ne može on sve stići. Oni su mene zadužili i ja ih se neću odreći. Zbog tog odnosa bio sam drugi i treći na svijetu."

U utakmici protiv Albanije, Hrvatska je igrala dobro drugo poluvrijeme:

"Oni nisu mogli prijeći centar, a onda se u 80. minuti nesvjesno povlačimo. Taj zadnji gol primili smo iz kontre. Ostali smo tri na tri u obrani i primili gol. Sučić je sjajan igrač i budućnost nogometa, ali pogledajte drugi gol, nije ispratio igrača koji je asistirao. Šutalo isto nije dobro reagirao. Splet nespretnih okolnosti i primiš gol. To je tako. Nekad ti da, nekad uzme. Uvukla se neka nesigurnost. Primili smo gol u zadnjoj sekundi protiv Walesa u Splitu i protiv Nizozemske u Ligi nacija. Jednostavno se dogodi."

Je li Perišić bio dovoljno spreman za prvenstvo?

"Svaka mu čast za sve što je napravio kako bi zaigrao. Sigurno je da nije bio na razini od ranije i to nam je nedostajalo, ali svaka mu čast na svemu što je napravio."

Nije bilo jednostavno pripremati utakmicu protiv Italije.

"Bilo je vrlo teško, rekli smo si da smo još uvijek živi, da trebamo dobiti. Moramo sada pokazati koliko smo spremni to promijeniti. Oni imaju odličnog izbornika i trkački jake igrače, aktualni su prvaci Europe. Morali smo igrati najbolju igru. Prvo poluvrijeme morali smo ne primiti gol, to je bilo najvažnije. Sve je bilo kako smo planirali. Italija je stvorila šansu, ali Livaković je dobro obranio. Odmah smo zabili na početku drugog i napravili kako smo htjeli."

Penal je promašio Modrić.

"Kramarić je sve napravio u svom stilu, Luka je u dogovoru s njim uzeo loptu. Već sam se uplašio da će izgubiti samopouzdanje, ali zabio je iz igre. Tada smo imali sve u svojim rukama."

Izašao je iz igre Kovačić:

"Osjetili smo da pati i da ima dosta problema otkako je ušao Chiesa. Htjeli smo povećati energiju Ivanušecom i Perišića da zatvorimo lijevo stranu. Gvardiol je bio sam s Chiesom i to sm htjeli zatvoriti. Bili smo kompaktni, dobro izgledali. Italija se na kraju otvorila, djelovalo je dobro do zadnjih 30 sekundi."

Primljeni gol u zadnjim trenucima:

"Imali smo situaciju gdje nije bio sviran prekršaj, a Budimir ga napravi. Morao je sačuvati loptu da se ne izvede brzo. Nakon toga nam je pet igrača ispalo iz igre. Jedan i drugi stoper, a onda je Talijan pogodio što ne bi pogodio da gađa još 50 puta."

Sudac nije bio najbolji.

"Ne tražim alibi. Mislim da kriterij nije bio isti, ali najveći je problem bila nadoknada. Trebalo je biti maksimalno pet, a on dao osam. Sve smo mi to, unatoč svemu, mogli spriječiti. Sudac nije krivac, sami smo krivi."

Modrić je bio u suzama nakon utakmice:

"Zaslužio je sve kredite ovog svijeta, posebno je kad on dođe igrati za Hrvatsku. Bio je velik šok, imali smo prolazak i utakmicu u Berlinu protiv Švicarske. Taj je gol da se raspadneš. Luka živi za uspjehe Hrvatske i veliki je emotivac. Nema ništa bez patnje i muke. Osvojili smo tri medalje u šest godina, ali senatori su to uspjeli nakon deset godina patnje. Ovi mladi igrači osvojili su dvije medalje nakon pola godine. Moraš proći patnju prije uspjeha."

Ne može se uvijek do polufinala i finala:

"Izbornik sam šest godina i devet mjeseci. Prije sedam, osam godina igrali smo na praznom stadionu, utakmice su se prekidale. Napravili smo nogometnu velesilu, postali simbol nacije. Prije je Hrvatska više igrala u europskim gradovima, nego u Splitu, tu ne mislim samo na sebe, nego igrače i savez. Nema mjesta kritici, igrači zaslužuju samo hvalospjeve. Svi kritičari moraju ustati kada pričaju o ovim igračima. Ovo je neuspjeh, ali život ide dalje."

Ostat će na izborničkoj klupi:

"Nisam onaj koji će pobjeći nakon prvog neuspjeha. Ovo je prvi. Neće me otjerati naslovi u novinama i sto kritika na društvenim mrežama, moje mjerilo je 30 tisuća ljudi u Leipzigu koji su pjevali navijači. Svi koji su čekali poraz, dočekali su svoju šansu. Sad oni izvode penal, a ja branim. Neću se odreći ničega svoga, znam kome odgovaram, a kome nisam. Niti će se hrvatska reprezentacija odreći svojih vrijednosti, navijačke skupine nakon dugo vremena su došle i zajedno bodrile. To je naš najveći uspjeh. Hvala igračima i savezu na podršci. Kad Hrvatska osvaja medalje, moja odluka je nikakva, kad izgubimo, onda sam glavni krivac. Imam motiva i energije i vjerujem u Hrvatsku."

Hoće li Modrić ostati u reprezentaciji?

"O tome još nismo razgovarali, on će sam donijeti tu odluku. Tek kad svi senatori napuste reprezentaciju, onda ćemo shvatiti koliko nam znače. Vjerujem u reprezentaciju, misija je odvesti je na sljedeće Svjetsko prvenstvo. Pripremati sve što treba kroz Ligu nacija i onda napasti plasman na Svjetsko prvenstvo."

Martin Baturina bio je dio reprezentacije:

"Na treninzima je pokazao da ima ono što nam fali, sigurno će dobivati sve više prilike igrati. Jedan je od onih koji će nas predvoditi u budućnosti."

Bočne pozicije:

"Desno su Juranović i Stanišić koji su različiti tipovi igrača, na drugoj je Gvardiol. Sosa se pogubio odlaskom u Ajax i to je sigurno utjecalo na njega. Brzo moramo pronaći brze i prodorne igrače."

Igranje s trojicom u zadnjoj liniji?

"Tu su: Gvardiol, Stanišić, Erlić, Ćaleta Car. Problem je što u reprezentaciji nemate vremena. Okupimo se dva dana prije prve utakmice, a nešto tako zahtjeva više pripreme. Za igru s tri iza sigurno ima potencijala, ali na tome moramo raditi. Sjetite se Katara gdje je Gvardiol imao Lovrena kraj sebe. Iskusniji igrači puno znače."

U rujnu kreće Liga nacija:

"Šest utakmica u rujnu, listopadu i studenom. Kroz ih šest utakmica ćemo slagati reprezentaciju za kvalifikacije. Cilj je i rezultat, ali ako to ne uspijemo, prioritet je slaganje ekipe za kvalifikacije. Moramo naći novog zadnjeg veznog, nije lako igrati tu poziciju, ali moramo je pronaći." test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!