Nogomet

Brazil protiv nekadašnje 'crne mačke' mora pobijediti

Mario Borko • petak, 28.06.2024.
Brazil protiv nekadašnje 'crne mačke' mora pobijediti
Foto: EPA

U noći s petka na subotu, od 3:00, na rasporedu je utakmica drugog kola u skupini D na Copa Americi. Sastaju se stari znanci Paragvaj i Brazil. Paragvajci su izgubili prvu utakmicu i moraju pobijediti, a isto vrijedi i za Brazilce koji su na startu remizirali s Kostarikom...

Bez obzira na kojem natjecanju u nogometu Brazilci igrali, uvijek spadaju u prvi red favorita za osvajanje. Jedna od najjačih nogometnih nacija, koja je rekordan broj puta osvajala svjetska prvenstva, tek je treća po broju kontinentalnih naslova. Na 48. izdanju Copa Americe zaostatak za Argentinom i Urugvajem će pokušati smanjiti, ali najprije izabranici Dorivala Juniora moraju pobijediti Paragvaj.

Igraj na utakmice Paragvaj - Brazil na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Paragvajci su dva puta bili osvajači Copa Americe (1953. i 1979.). Od početka devedesetih do 2015. trajalo je njihovo najbolje razdoblje u kojem su četiri puta nastupali na svjetskom prvenstvu, a 2010. stigli i do četvrtfinala. Nakon toga dogodio se pad, a ako je suditi po početku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, njemu se ne nazire kraj.

Paragvajci na Copu nisu stigli s prevelikim ambicijama i bili su svjesni da će za njihov daljnji nastup na turniru najbitnija biti prva utakmice protiv Kolumbije. Nju su izgubili s 2:1 i sada im preostaje da se vade na Brazilu. Poraz bi vrlo vjerojatno značio odlazak s turnira nakon samo dva kola, a bod ostavlja male šanse uoči ogleda s Kostarikom.

Najveća zvijezda momčadi je Miguel Almiron koji je u prvom nastupu bio vrlo skroman, a najvrjedniji igrač u svlačionici je Julio Enciso. On je golom protiv Kolumbije dao kakve-takve nade u preokret nakon zaostatka od 2:0, ali nije imao adekvatnu pomoć suigrača.

Daniel Oscar Garnero preuzeo je reprezentaciju u listopadu prošle godine. U osam utakmica upisao je četiri poraza, a uspio je pobijediti samo Boliviju i Panamu. U posljednjih 15 utakmica, Paragvajci su osim dvije spomenute reprezentacije svladali još samo Nikaragvu.

Paragvaju nadu daje to što je i Brazil daleko od svojih najboljih dana. Brazilci su od posljednjih deset utakmica pobijedili samo tri. Peru, Engleska i Meksiko gubili su od Seleçaa, a Kostarika je u prvom kolu uspjela izvući bod.

Brazil je u potpunosti dominirao susretom, imao je 74 posto posjeda lopte, 50 dodira u protivničkom šesnaestercu, ali uputio je samo četiri udarca u okvir gola. Nije to bilo otvaranje kakvom su se Brazilci nadali i sada protiv uvijek neugodnog Paragvaja moraju tražiti sva tri boda jer bi u slučaju poraza praktički ispali. Bod ih ostavlja na životu, ali i gura u borbu za goli život protiv vrlo raspoložene Kolumbije.

Seleçao je deset puta vrjedniji od Paragvaja, Vinicius Junior sam vrijedi 50 milijuna eura više od cijelog Paragvaja i izgovora više nema. Brazilci moraju napokon nešto odigrati, uvjerljivo pobijediti i pokazati zašto su uz Argentinu glavni favorit za osvajanje Cope.

Brazilci ih do sad imaju samo devet, a ohrabrujuće je za njih da od Paragvaja nisu izgubili devet godina, ako računamo samo utakmice u 90 minuta, čak 16.

Mjesto, vrijeme, sudac

Las Vegas, Allegiant Stadium, 3:00

Sudac: Piero Maza (Čile)

Prošli dvoboj

Paragvaj i Brazil do sad su međusobno igrali 83 puta. Brazilci imaju 51 pobjedu, Paragvajci 13, a 19 puta nije bilo pobjednika. Kroz cijelu povijest međusobnih dvoboja Brazil je bio vrlo dominantan, ali od 2000. do 2016. Paragvajci su za njih bili “crne mačke“.

U tom razdoblju Brazil je osvojio jedan svjetski naslov, dvije Cope, ali je u 13 utakmica samo četiri puta uspio pobijediti Paragvaj. U posljednje vrijeme to se promijenilo, Brazil je opet postao dominantan, a u zadnjoj utakmici slavio je s 4:0.

Prognoza

Brazil je ogroman favorit, ali u Las Vegasu nas sigurno očekuje tijesna i borbena utakmica s javnih opomena. test

EPA/CAROLINE BREHMAN

Copa America 2024, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Kolumbija3:0Kostarika
Paragvaj1:4Brazil
1Kolumbija 25:1+46
2Brazil 24:1+34
3Kostarika 20:3-31
4Paragvaj 22:6-40

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Copa America 2024, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Kolumbija3:0Kostarika
Paragvaj1:4Brazil
1Kolumbija 25:1+46
2Brazil 24:1+34
3Kostarika 20:3-31
4Paragvaj 22:6-40

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!