Nogomet

Na današnji dan: Španjolska do drugog naslova europskog prvaka

Petar Jenjić • subota, 29.06.2024.
Na današnji dan: Španjolska do drugog naslova europskog prvaka
Foto: EPA

Na današnji dan 2008. godine, reprezentacija Španjolske osvojila je europskog prvaka. Na Ernst-Happel stadionu u Beču slavila je protiv Njemačke s 1:0...

Španjolska nogometna reprezentacija dominirala je na velikim natjecanjima i u periodu od četiri godine osvojila dva naslova europskog i jedan naslov svjetskog prvaka. Svoju dominaciju započela je upravo na današnji dan 2012. godine.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Tada je Furija osvojila svoj drugi europski naslov u povijesti pobjedom protiv Njemačke. Kako se kasnije pokazalo, to će im biti prvo od tri uzastopna zlato na velikim turnirima. Na dobrom su putu ove godine upravo u Njemačkoj, a hoće li prekinuti tu sušu, preostaje nam saznati. Kvalitetu u svakom slučaju ima.

Španjolska je sjajno otvorila Europsko prvenstvo pobjedom protiv Rusije od 4:1, na krilima hat-tricka Davida Ville. Isti igrač bio je veliki junak drugog kola kada je zabio u 92. minuti za pobjedu protiv Švedske. I u trećoj rundi, kada su igrali u izmijenjenom sastavu, preokretom su došli do pobjede protiv branitelja naslova, Grčke.

Usporili su malo Španjolci u četvrtfinalu protiv Talijana koje su svladali tek boljim izvođenjem penala, nakon što u 120 minuta nogometa nije bilo golova. Na pravu razinu vratili su se u polufinalu gdje su odličnim drugim poluvremenom "razbili" Rusiju s 3:0.

"Trener je imao tu vrlinu pričati šale tijekom napetih trenutaka kako bi tenzije popustile. To je radio jako dobro. Znao je reći da je stara ruka s puno bitaka na leđima. Njegove šale zaista su nas znale opustiti prije utakmica. Na početku sam bio nervozan, ipak se radilo o finalu, ali kako je utakmica odmicala, bio sam sve opušteniji. Kad smo zabili gol, osjećali smo se puno bolje, a o ostatku da ne pričam. To ne shvatite dok se ne vratite u Španjolsku", rekao je jednom prilikom David Silva.

Finale je igrano u Beču, 29. lipnja 2008. godine. Sudio je Talijan Roberto Rosetti kojeg se i mi nerado sjećamo s jedne utakmice odigrane devet dana prije finalne. Više od 50 tisuća navijača svjedočilo je završnici 13. Europskog prvenstva. Taj broj bio je izuzeto sretan za Furiju.

U finalu se pokazalo da nogomet nije baš uvijek bio igra u kojoj pobjeđuju Nijemci. Jedan gol sve je prelomio. Xavi je dobro uposlio Fernanda Torresa koji je uspio zaobići Philippa Lahma, preskočiti Jensa Lehmanna i ugurati loptu u praznu mrežu za vodstvo Španjolske koja je tako prekinula 44 godine dugačak post bez trofeja. test

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!