Nogomet

Munje i gromovi Nijemcima ništa ne mogu. Arrivederci Italia!

Mario Borko • nedjelja, 30.06.2024.
Munje i gromovi Nijemcima ništa ne mogu. Arrivederci Italia!
Foto: EPA

Subota je bila prvi dan nokaut faze na Europskom prvenstvu. Italija se provukla do osmine finala, ali Švicarska ju je grubo spustila na zemlju. Nijemci su u specifičnoj utakmici, o kojoj će se dugo pričati, stigli do četvrtfinala velikog natjecanja nakon osim godina čekanja...

Ovo Europsko prvenstvo možemo nazvati povratkom nogometa korijenima ili barem malo približavanje najvažnije sporedne stvari na svijetu navijačima. Nakon Rusije, Azerbejdžana, Koronavirusa i Katra, europskim navijačima njihova se igra napokon vratila i na reprezentativnoj razini.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Navijači na tribinama i povorke po gradovima dominanta su slika ovog prvenstva. Atmosfera na kultnim stadionima je sjajna, a ni ono što gledamo na terenu nije za baciti. Subota je bila rezervirana za prve dvije utakmice osmine finala. Švicarci su nadigrali Talijane i poslali ih kući, a Nijemci su u nevjerojatnoj utakmici, koja je na neko vrijeme bila prekinuta zbog oluje, četvrtfinale izborili preko Danaca.

Arrivederci Italia

Italija je prije tri godine odigrala savršen turnir. Azzuri su osvojili treći europski naslov, ali taj se Euro pokazao kao velika “duda varalica“. Italija je 2012. igrala finale Eura, a nakon toga 2014. je u Brazilu ispala u skupini, 2016. u Francuskoj u četvrtfinalu, a na svjetsko prvenstvo 2018. i 2022. nije se ni kvalificirala.

Skupinu smrti prošla je, nakon blagog sudačkog poguranca, golom Mattie Zaccagnija u posljednjim sekundama. Talijani su vjerovali da će ih taj bod i spas u zadnji čas protiv Hrvatske razdrmati i probuditi, ali Švicarska je bila nemilosrdna.

Švicarci su prvo mjesto u skupini i pobjedu protiv domaćina Nijemaca ispustili u zadnjim minutama, a danas su protiv Italije izgledali još bolje. Izabranici Murata Yakina puni su samopouzdanja i to se moglo vidjeti na terenu. Remo Freuler je nakon dvije asistencije u grupi ovoga puta bio strijelac.

Veznjak Bologne sjajno se ubacio iz drugog plana, Ruben Vargas odlično ga je proigrao i Švicarska je u 37. minuti zasluženo imala 1:0. Gianluigi Donnarumma ponovno je bio među najboljim igračima Italije, a prije prvog pogotka obranio je sjajnu priliku Breela Embola.

Italija je na odmor otišla kao drogirani boksač, a 15 minuta nije joj bilo dovoljno da se oporavi od nokdauna. Švicarci su s centra krenuli odlučno i za manje od minute zadali konačan udarac. Ovo je bio Vargasov dan i sjajni vratar PSG-a paradom je samo uljepšao golčinu igrača Augsburga.

Momčad Luciana Spallettija djelovala je kao ispuhan balon. Uputila je samo jedan udarac u okvir gola. Gianluca Scamacca imao je najbolju priliku vratiti Azzure u život, ali pogodio je vratnicu.

Italija ide kući i pod hitno mora pronaći način kako da unaprijedi svoju igru jer bi ako ovako nastavi vrlo lako i treće svjetsko prvenstvo u nizu mogla gledati od kuće.

Švicarci su euforični, imaju sjajnu podršku navijača, drugi puta zaredom su u četvrtfinalu (prošli puta su u osmini finala izbacili Francusku) i jedva čekaju “mlake“ Engleze ili Slovake u Düsseldorfu.

Oluja (nevera), VAR i igra u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci

Susret u Dortmundu dugo će se pamtiti. Tri poništena pogotka, 25 minuta pauze zbog nevremena, kazneni udarac nakon VAR provjere i ulazak Njemačke u četvrtfinale velikog natjecanja nakon osam godina.

Njemačka je svjetska sila u nogometu. Najmlađi su to možda zaboravili s obzirom na to da Nijemaca na posljednja tri velika natjecanja nije bilo ni blizu završnice, ali nema bolje pozornice od Europskog prvenstva na domaćem terenu da Elf svima pokaže zašto je Gary Lineker izgovorio svoju čuvenu rečenicu.

''Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 čovjeka trče i natjeravaju loptu i u kojoj uvijek na kraju pobjeđuje Njemačka,'' zavapio je legendarni engleski napadač nakon bolnog poraza od Njemačke u polufinalu Svjetskog prvenstva 1990. godine.

Dugo su Nijemci nanosili komplekse drugima, a onda ih je na prošlom Euru Engleska pobijedila bez ikakvih problema. Možda će ova specifična noć, u kojoj su nebo parale munje, a krov Signal Iduna Parka vodopadi, biti prekretnica.

Nijemci su sjajno ušli u turnir, a onda ih je Švicarska podsjetila da su u posljednje vrijeme ostvarivali jako loše rezultate. Danas je sve krenulo sjajno za momčad Juliana Nagelsmanna, ali gol Nice Schlotterbecka u 4. minuti poništen je zbog prekršaja Joshue Kimmicha.

U 36. minuti Michael Oliver morao je zbog katastrofalnog vremena prekinuti susret na 25 minuta, a ostatak poluvremena protekao je bez prilika. Drugi dio počeo je šokantno za Nijemce, Danska je povela, ali domaćine turnira spasio je VAR.

Minimalno zaleđe koštalo je Dance vodstva, a samo minutu kasnije strijelac poništenog pogotka Joachim Andersen skrivio je jedanaesterac igrajući rukom u kaznenom prostoru. Oliver je išao provjeriti situaciju na VAR monitor, a Kai Havertz bio je precizan s bijele točke.

Havertz nije imao svoj dan, promašio je tri velike prilike, ali u ključnom trenutku bio je priseban. Taj gol dao je Nijemcima krila, u 68. Jamal Musiala zabio je svoj treći pogodak na prvenstvu i odveo svoju reprezentaciju u četvrtfinale.

Mogli su Nijemci unakaziti Dance da su Havertz i društvo u napadu bili precizniji i da na vratima Danske nije stajao Kasper Schmeichel koji je skupio sedam obrana. Florian Wirtz zabio je pred kraj svoj drugi gol na prvenstvu, ali VAR ga je opravdano poništio.

Njemačka se vratila među osam i čeka pobjednika susreta između Gruzije i Španjolske. Bude li sve prema očekivanjima, Furija bi trebala biti suparnik Elfa i to će biti pravi test je li ova Njemačka ponovno pronašla sebe.

Danci si nemaju što zamjeriti. Milimetri su ih dijelili od vodstva, ali teško je svaki puta na turniru dogurati daleko. Prije tri godine bili su u polufinalu, a kad im je teško uvijek se mogu sjetiti 1992. i povijesnog naslova.

Sportnetovih 11

Schmeichel – Kimmich, Rudiger, Schlotterbeck, Rodriguez – Freuler, Xhaka, Kroos – Musiala, Vargas, Chiesa

Tragičar dana

Joachim Andersen dugo će sanjati kišnu dortmundsku noć. Mogao je biti heroj, ali njegov pogodak je poništen zbog minimalnog zaleđa. Onda je minutu kasnije skrivio kazneni udarac, zaradio žuti karton i postao tragičar dana.

Junak dana

Izbor je vrlo lagan. Ruben Vargas s golom i asistencijom srušio je Talijane te odigrao vjerojatno i utakmicu života.

Broj dana

31 - toliko godina Švicarska nije uspjela pobijediti Italiju, ali ako sada pitamo švicarske navijače, isplatilo se čekati.

O tome se priča

Presedan prekidanja utakmice nokaut faze zbog nevremena desio se u 36. minuti susreta Njemačke i Danske u Dortmundu. Utakmica je nastavljena nakon 25 minuta, a navijači su se morali skrivati pred kišom jer je krov Westfalena popustio.

S društvenih mreža

Nedjelja na Euru

U nedjelju nas čekaju dvije utakmice osmine finala. U njima su Engleska i Španjolska ogromni favoriti i jako teško ćemo vidjeti iznenađenje. Ljubitelji nogometa nadaju se da će Slovaci protiv Engleza i Gruzijci protiv Španjolaca pružiti dostojan otpor.

Prvi će na teren od 18 sati Engleska i Slovačka, a u 21:00 igraju Španjolska i Gruzija. test

FOTO: EPA/RONALD WITTEK

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!