Nogomet

Hey Jude...

Petar Jenjić • nedjelja, 30.06.2024.
Hey Jude...
Foto: EPA

Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije bilo pretjerano lako. Posebno Englezima koje je spasila magija Judea Bellinghama...

Englezi se provukli

Engleska ponovno nije impresionirala, ali ipak je prošla u četvrtfinale. Gareth Southgate odradit će svoju 100. utakmicu na klupi reprezentacije u sljedećoj fazi protiv vrlo neugodne Švicarske koju će teško svladati, ako nastave igrati kao i do sada.

Najviše posla na početku je imao turski sudac Umut Meler koji je Englezima u prvih 17 minuta podijelio već tri žuta kartona, a Slovacima "samo" jedan. Slovaci ničim nisu bili impresionirani, a Englezi su samo prenijeli blijeda izdanja iz grupne u knock-out fazu.

Igraj na Euro 2024 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Od početka se vidjelo da engleska obrana nije na pravoj razini, a Slovaci su zasluženo poveli polovicom prvog poluvremena. Odlična akcija momčadi Francesca Calzone, David Strelec uposlio je Ivana Schranza, zaspao je Kyle Walker u postavljanju ofsajd zamke, a napadač praške Slavije zabio svoj treći pogodak na turniru.

Iako je zaista visoka konkurencija, ovo je Engleskoj vjerojatno najgore poluvrijeme na ovom Europskom prvenstvu. Previše kaotično i nepovezano, iako se u završnici počela buditi i kružiti oko slovačkog kaznenog prostora, no one prave opasnosti nije bilo.

Još od četvrtfinala Svjetskog prvenstva 1986. godine protiv Argentine, ovo je prva utakmica Engleske na velikom natjecanju u kojoj u prvom poluvremenu nije uputila nijedan udarac u okvir gola.

Phil Foden toliko se zaželio zabijanja golova da je u 50. minuti malo previše poletio ispred lopte koju mu je odigrao Harry Kane. Pospremio je u mrežu, ali dosuđeno je zaleđe. Čuvali su Slovaci prednost, gotovo pa konstantno orijentirani na defenzivne zadatke.

Pogodili su Englezi i stativu preko Declana Ricea, jednu loptu zapucao je Harry Kane, ali dočekao se Jude Bellingham. U petoj minuti sudačke nadoknade stigao je ubačaj iz auta i prebacivanje lopte glavom za igrača Real Madrida koji je sjajno škaricama pogodio. Bio je to najkasniji gol Engleske na Europskim prvenstvima.

Nisu se Slovaci niti oporavili od šoka i odmah su na otvaranju prvog produžetka primili novi gol. Zabio je Harry Kane i tako stigao do svog šestog pogotka na Europskim prvenstvima za reprezentaciju. Time se izjednačio s Wayneom Rooneyjem, a ispred njega je samo Alan Shearer sa sedam pogodaka.

Gruzija povela, Furija odgovorila

Španjolska je očekivano krenula s visokim pritiskom prema gruzijskom golu, a debitant na velikim natjecanjima parkirao je autobus i čekao svoju šansu s brzancima i istrčavanjem kontri i polukontri. Nije im dugo trebalo da jedna od njih završi i španjolskoj mreži.

Nisu Španjolci primili nijedan gol u skupini, a ovdje su ga sami sebi zabili u 18. minuti. Ubacio je Otar Kakabadze, a loptu je ispred Hviče Kvarachelije u vlastitu mrežu nespretno skrenuo Robin Le Normand. Osmi autogol na cijelom turniru.

Puno prostora ostavljali su Španjolci svojim protivnicima koji su u još nekoliko navrata dolazili pred šesnaesterac, ali više od toga nije išlo. Furija je svoju terensku inicijativu okrunila pogotkom šest minuta prije kraja poluvremena. Lijepo je pogodio Rodri s ruba 16 metara.

Čak 17 udaraca imala je Španjolska u prvom poluvremenu, naspram samo dva Gruzije. Tih 15 udaraca najveća je razlika u udarcima u prvim poluvremenima na Europskim prvenstvima otkako se to mjeri (1980.). Isti broj imala je Nizozemska protiv Latvije 2004. godine.

Šest minuta po ulasku u drugo poluvrijeme kompletiran je preokret. Ubacio je Lamine Yamal, a loptu u mrežu glavom pospremio Fabian Ruiz. Yamalu je to bila druga asistencija na turniru i prvi je tinejdžer s dvije asistencije na Europskim prvenstvima još od Cristiana Ronalda prije točno 20 godina.

Kako ne bi bilo nikakve dvojbe, Nico Williams pogodio je pod samu gredu i potvrdio pobjedu Španjolske koju sada čeka veliki derbi protiv Njemačke. Dani Olmo ne dobiva punu minutažu, ali ono što dobije, to koristi jako dobro. U 83. minuti zatresao je mrežu za 4:1.

Sportnetovih 11

Pickford; Stones, Guehi, Laporte, Cuccurella; Pedri, Rodri, Ruiz, Bellingham, Yamal; Kane.

Tragičar dana

Teško je držati koncentraciju svih 90 minuta, posebno u obrambenim zadacima, ali slovačka obrana je u dva navrata u sudačkoj nadoknadi imala priliku izbiti loptu daleko od gola. Međutim, otišle su u aut blizak korneru, a znamo kako je sve to završilo.

Junak dana

Sjajne škarice Judea Bellinghama donijele su Engleskoj produžetke, a zatim i pobjedu u dodatnom vremenu protiv Slovačke za plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva.

Broj(evi) dana

Nico Williams jedini je igrač koji je na Europskim prvenstvima (od 1980.) zabilježio pogodak, asistenciju i imao 100 posto točnih dodavanja na jednoj utakmici koju je započeo (46/46).

O tome se priča

Neki engleski navijači napustili su stadion i prije kraja utakmice.

S društvenih mreža

Ponedjeljak na Euru

Treći dan osmine finala donosi nam nove dvije utakmice. Od 18 sati u Düsseldorfu će snage odmjeriti Francuska i Belgija, dok će od 21 sat u Frankfurtu igrati Portugal i Slovenija. test

FOTO: EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!