Nogomet

Povijesna utakmica za Sloveniju, Portugal je ipak favorit

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 01.07.2024.
Povijesna utakmica za Sloveniju, Portugal je ipak favorit
Foto: EPA

Slovenija prvi put u svojoj povijesti igra u nokaut fazi na velikom natjecanju. U osmini finala Europskog prvenstva igrat će protiv Portugala...

Veliki dan za slovenski nogomet i sport općenito. Prvi put će Slovenci igrati u nokaut fazi velikog natjecanja, u osmini finala Europskog prvenstva imat će jako težak posao protiv Portugala.

Igraj na Portugal - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Portugalci ulaze u ovaj susret kao značajni favoriti, ali Slovenija momčadskom i čvrstom igrom svakako može stvoriti probleme Portugalu. Uostalom, vidjeli smo na primjeru Slovačke koja igra u osnovi slično, kako je držala Englesku u šahu i ispala tek u produžecima. Osim toga i Slovenija je u 90 minuta remizirala s Engleskom.

Portugal igra brže nego Engleska, tehnički je moćniji i kvalitetniji, ali Slovenci imaju tu disciplinu u igri, fizički su jedna od najbolje pripremljenih reprezentacija na Prvenstvu i to je ono što bi Portugalu moglo stvoriti probleme.

Portugal će morati biti strpljiv i tražiti svoju priliku, puno raditi u posjedu i biti jako oprezan kada krene slovenska tranzicija. Benjamin Šeško još nije proradio, ali možda je ovo prava utakmica za prvijenac na velikoj sceni.

Ta discipliniranost Slovenaca morat će biti posebno izražena kroz svih 90 minuta, Portugal je vrlo kvalitetan i sposoban kazniti svaku pogrešku. Ima dosta brzih i vižljastih igrača koji mnogu u svakom trenutku iskoristiti i onaj najmanji komadić slobodnog prostora te staviti Oblaka na muke.

U svakom slučaju ovdje imamo izraženog favorita i reprezentaciju koja se ni slučajno ne smije podcijeniti jer bi moglo biti problema za Portugal. Čvrsta formacija i odličan vratar, nije nešto što će razveseliti Portugal.

Što su rekli

Adam Gnezda Čerin, veznjak Slovenije: "Sve ono što smo vidjeli od naših navijača i informacije koje dobivamo općenito od nogometnih zaljubljenika, pokazuju da igramo dobar turnir. Možda smo nekog iznenadili, ali mi nismo iznenađeni. Već dugo vjerujemo u ovu momčad, znamo da imamo kvalitetu i da smo sposobni produžiti ovu bajku u Njemačkoj."

Roberto Martinez, izbornik Portugala: Mislim da svi u nogometnom svijetu znaju što je Slovenija napravila u ove tri utakmice. Znamo ih jako dobro, igrali smo u ožujku i nije nas iznenadilo što im Engleska nije zabila. Ne igraju poput reprezentacije već kao klub i tu treneru idu sve čestitke. Svima nam je poznata njihova individualna kvaliteta, kapacitet za stvaranje prilika kada krenu u brz napad, kompletna su momčad i morat ćemo biti na maksimumu."

Mjesto, vrijeme, sudac

Frankfurt, Frankfurt Arena, 21:00

Sudac: Daniele Orsato (Italija)

Nedostaju

Slovenija: Erik Janža (kartoni)

Portugal: -

Prošli dvoboj

U ožujku ove godine Slovenija je ugostila Portugal u prijateljskom dvoboju i svladala ga je s 2:0. Gnezda Čerin i Elšnik bili su strijelci u ovoj pobjedi.

Prognoza

Bez obzira na taj poraz, Portugal je favorit, međutim Slovenija mu sigurno neće olakšati posao. Bit će to tvrd i neizvjestan dvoboj. test

FOTO: EPA/YOAN VALAT

EP 2024., nokaut faza

osmina finala

Švicarska2:0Italija
Njemačka2:0Danska
Engleska2:1 *Slovačka
Španjolska4:1Gruzija
Francuska1:0Belgija
Portugal3:0 **Slovenija
Rumunjska0:3Nizozemska
Austrija1:2Turska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024., nokaut faza

osmina finala

Švicarska2:0Italija
Njemačka2:0Danska
Engleska2:1 *Slovačka
Španjolska4:1Gruzija
Francuska1:0Belgija
Portugal3:0 **Slovenija
Rumunjska0:3Nizozemska
Austrija1:2Turska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!