Košarka

Hrvatski košarkaši hvataju posljednji vlak za Pariz, na putu stoji i Luka Dončić

Branimir Korać • utorak, 02.07.2024.
Hrvatski košarkaši hvataju posljednji vlak za Pariz, na putu stoji i Luka Dončić
Foto: Pixsell

Hrvatska košarkaška reprezentacija nalazi se u Grčkoj gdje će danas odigrati prvu utakmicu u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre. Posao je vrlo težak, ali igrači su otputovali uvjereni kako ga mogu obaviti...

Uoči ovih kvalifikacija za Olimpijske igre, mnogi spominju kvalifikacijski turnir u Torinu gdje je Hrvatska iznenadila i izborila nastup na Igrama u Riju. Sličnost postoji utoliko što je i tada ispraćena s malim očekivanjima, no dojam je da je danas zadatak i dosta teži.

Igraj na Hrvatska - Slovenija na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vrlo je vjerojatno da će Hrvatska za odlazak na Olimpijske igre morati u nekom trenutku svladati i Sloveniju i Grčku, a Slovence i Grke predvode jedni od najboljih košarkaša današnjice Luka Dončić i Giannis Antetokounmpo.

Dodajmo i kako se kvalifikacije igraju u Grčkoj što znači da će domaćin imati ogromnu podršku s tribina i nadamo se samo od tamo. Hrvatska se ne može pohvaliti nekim velikim rezultatima već dugo vremena, ali nitko joj ne može oduzeti nadu da može odigrati velike utakmice i doći do čuda.

I Hrvatska ima svoje adute u Mariju Hezonji koji je posve sazrio i danas je među najboljim igračima u Europi na svojoj poziciji, zatim tu je Dario Šarić koji kao pravi kapetan uvijek svoje odradi, Ivica Zubac je starter i važna karika LA Clippersa i ako im se pridruže ostali igrajući na svom maksimumu, zašto ne maštati?

Danas je na rasporedu prvi susret i protivnik je odmah Slovenija. O Sloveniji se sve zna, kao što Hrvatska sve zna o njoj, tako i Slovenci sve znaju o Hrvatskoj.

Lakše je reći nego zaustaviti Dončića, ali kao što je izbornik Sesar najavio, primarno će biti što više mu otežati posao, a kada se muči Dončić, onda je Slovenija u problemima.

Što su rekli

Josip Sesar, hrvatski izbornik: "Normalno je da najveći interes izaziva Luka Dončić koji je jedan od najboljih igrača na svijetu, međutim tu je i Prepelič, tu je taj Josh Nebo, tu su i Dragič, Čančar, Murić… to su sve igrači visoke kvalitete i moramo se pobrinuti da se oni ne razigraju. Dončić će vjerojatno svoje odigrati, a na nama je pokušati mu spustiti postotak uspješnosti šuta. Ključ će biti u timskoj obrani kada ne smijemo dozvoliti Prepeliču koji je sjajan šuter da se razigra. Ne smijemo dozvoliti da oni rade ono što žele, ne smijemo im dozvoliti da budu u komfornoj zoni. Pripremili smo neke taktičke varijante i detalje obrane i alternativne obrane, još ćemo dodatno napraviti video analizu njihovih dosadašnjih susreta i, nadam se, spremni dočekati utakmicu."

Luka Dončić, bek Slovenije: "Svi znamo zbog čega smo došli u Pirej, cilj su Olimpijske igre, ništa drugo nas neće zadovoljiti. Prvi zadatak neće biti lagan, jer Hrvatska ima nekoliko odličnih pojedinaca koje dobro poznajemo. Mario Hezonja iz Real Madrida, Dario Šarić i Ivica Zubac iz NBA su njihovo glavno oružje. Ključno će biti zaustaviti spomenuti trojac, ali naravno, ne smijemo zaboraviti ni na ostale hrvatske igrače, jer svaka utakmica je važna."

Mjesto, vrijeme

Pirej, Dvorana mira i prijateljstva, 20:00

Prošli dvoboj

Slovenija je dobila posljednjih pet međusobnih susreta, a prije dvije godine posljednji put su se sastali i to u prijateljskom dvoboju u kojem su Slovenci slavili s 94:88 uz 21 poen i devet skokova Čančara, a Šarić je s 18 poena predvodio Hrvatsku.

Prognoza

Favorit je jasan, to je Slovenija, ali nećemo gubiti nadu i nadat ćemo se pobjedi. test

FOTO: Borut Zivulovic/FA Bobo/PIXSELL

Olimpijske igre 2024, kvalifikacije, skupina C1

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Hrvatska 11+12
2Slovenija 11+10
3Novi Zeland 11-22

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Olimpijske igre 2024, kvalifikacije, skupina C1

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Hrvatska 11+12
2Slovenija 11+10
3Novi Zeland 11-22

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!