Nogomet

Derbi 'grada anđela' odlučuje o prvom mjestu Zapadne konferencije

Mario Borko • četvrtak, 04.07.2024.
Derbi 'grada anđela' odlučuje o prvom mjestu Zapadne konferencije
Foto: EPA

U SAD-u održava se Copa America, ali paralelno se igra i MLS. U noći s četvrtka na petak sastaju se vodeći Los Angeles FC i Los Angeles Galaxy. Obje momčadi imaju jednak broj bodova i pobjednik će sigurno zasjesti na vrh Zapadne konferencije...

Nogomet u SAD-u još uvijek nema dugu tradiciju. Amerikanci sve više ulažu u nogomet, a za dvije godine će drugi puta u 30 godina organizirati Svjetsko prvenstvo. MLS iz sezone u sezonu raste, a najuspješnija momčad i sinonim za američki klupski nogomet oduvijek je bio LA Galaxy. Ipak, stvari se mijenjaju, a novi “gazda“ u gradu već neko vrijeme je Los Angeles FC. U noći s četvrtka na petak gradski derbi odlučuje o samom vrhu Zapadne konferencije.

Igraj na LA Galaxy - FC Los Angeles na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Galaxy nekoliko posljednjih sezona nije na najboljoj razini, ali u prvih 20 kola pokazao je da se polako vraća prema vrhu. Galaxy ima 40 bodova, isto koliko i Los Angeles FC te Real Salt Lake. Najuspješniji američki klub je treći na zapadu zbog gol razlike, a četvrti Vancouver zaostaje čak devet bodova.

Pogled na tablicu jasno sugerira zašto je ovaj susret vrlo važan. U MLS se prvak uvijek postaje tek u doigravanju, ali derbi u sredini sezone može itekako utjecati na trenutno i kasnije samopouzdanje u slučaju da se iste momčadi sretnu i u doigravanju. Galaxy je povezao četiri pobjede zaredom, u posljednje tri nije primio nijedan pogodak, a najistaknutiji igrač je Dejan Joveljić koji je u 19 nastupa zabio 12 golova i upisao šest asistencija.

Los Angeles FC osnovan je tek 2014. i nema dugu tradiciju, ali prije dvije godine uspio je osvojiti svoj prvi MLS Cup. Prošle sezone LA FC poražen je u finalu, a ove je nastavio s dojmljivom formom. U posljednjih 11 utakmica momčad Stevea Cherundola ima deset pobjeda i jedan remi, a od zadnjeg poraza prošla su točno dva mjeseca.

Najbolji igrač mlađeg gradskog rivala je Denis Bouanga. Gabonac igra svoju treću sezonu u MLS-u, a u 20 nastupa upisao je 13 golova i devet asistencija. Mateusz Bogusz u odličnoj je formi, a u posljednje dvije utakmice zabio je pet golova. “Vrući“ Poljak sigurno će predstavljati glavnu prijetnju Galaxyju.

Mjesto, vrijeme, sudac

Pasadena, Rose Bowl Stadium, 4:30

Sudac: Drew Fischer (Kanada)

Zadnji susret

Od posljednjeg susreta ovih dviju momčadi prošlo je više od godinu dana. U travnju 2023. LA FC slavio je s 2:1, a Galaxy je svoju zadnju pobjedu ostvario prije točno dvije godine.

Prognoza

Los Angeles FC je blagi favorit, ali Galaxy je domaćin i mogao bi pobijediti. test

EPA/Luis Ramírez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!