Nogomet

Jedan velikan oprašta se od Eura: Sjajni Španjolci i Nijemci u borbi za polufinale

Mihaela Bradovski • petak, 05.07.2024.
Jedan velikan oprašta se od Eura: Sjajni Španjolci i Nijemci u borbi za polufinale
Foto: Damir Senčar/HINA

Danas su na rasporedu prva dva četvrtfinalna susreta na Europskom prvenstvu u nogometu. U prvom terminu od 18 sati sastaju se Španjolska i Njemačka...

Mnogi će se složiti kako su Španjolska i Njemačka pokazale možda i najviše u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva. No, ždrijeb je bio nemilosrdan, još nakon što je postao poznat sastav skupina, predviđalo se kako bi mogli Španjolska i Njemačka biti na suprotnim stranama u četvrtfinalu.

Igraj na Njemačka - Španjolska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

I jedni i drugi nakon odličnih nastupa u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva zaradili su brojne pohvale, a narasle su i ambicije do maksimuma. Svjesni su da su u teškom dijelu ždrijeba i da im nakon ovog četvrtfinala slijede Francuska ili Portugal, ali navijači su uvjereni u titulu.

Njemačka je upisala tri pobjede i remi. Slavila je u skupini bez ikakvih problema protiv Škotske i Mađarske dok je u posljednjem kolu izvukla remi protiv Švicarske, ali potpuno zasluženo. Taj remi donio joj je ujedno i prvo mjesto u skupini.

U osmini finala nije se očekivao jednostavan posao protiv Danske, ali Njemačka je dominirala i bila je bolji protivnik te zaslužila pobjedu 2:0. U sjajnoj formi je Musiala, iako je na kraju karijere i dalje izvrsno igra Toni Kroos, no i ostali su redom u jako dobroj formi i odličnim izdanjima zahvaljuju se Julianu Nagelsmannu na povjerenju.

Španjolska je pak bila u skupini s Hrvatskom koju je svladala s 3:0. Bila joj je to najuvjerljivija pobjeda u skupini, ali Hrvatska je opasno prijetila i nije zaslužila tako visok poraz. Kasnije su Španjolci svladali Italiju s 1:0, a trebali su slaviti puno uvjerljivije dok su s drugom momčadi svladali na kraju Albaniju.

Prvo mjesto u skupini donijelo im je u osmini finala Gruziju gdje je španjolska kvaliteta došla do izražaja i upisana je uvjerljiva pobjeda.

Što su rekli

Luis de la Fuente, izbornik Španjolske: "Ovo su dva diva europskog nogometa. Ono što mogu reći za moju momčad je to što nam je najveća snaga da uvijek nastupamo kao momčad bez individualnih iskakanja. U biti, mi i Njemačka smo u tome dosta slični."

Julian Nagelsmann, izbornik Njemačke: "Ovo nije finale nego četvrtfinale i mi želimo biti jedan od sudionika polufinala. Bit će teško jer znamo da i Španjolska želi do titule. Obje reprezentacije su jako dobre u posjedu i imaju jako dobar presing nakon izgubljene lopte. Bit će jako bitno tko će biti bolji na drugim loptama i u igri jedan na jedan."

Mjesto, vrijeme, sudac

Stuttgart, Stuttgart Arena, 18:00

Sudac: Anthony Taylor (Engleska)

Nedostaju

Španjolska: -

Njemačka: -

Prošli dvoboj

Ovi protivnici prošli put su se susreli na Svjetskom prvenstvu u Kataru gdje su bili zajedno u skupini, a dvoboj je završio 1:1. Povela je Španjolska golom Morate, a izjednačio je Füllkrug.

Prognoza

Iako je Njemačka domaćin, Španjolska izgleda fantastično i bit će je jako teško zaustaviti. Mala prednost Španjolcima. test

EP 2024., nokaut faza

četvrtfinale

Španjolska2:1 *Njemačka
Portugal3:5 **Francuska
Engleska5:3 **Švicarska
Nizozemska2:1Turska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024., nokaut faza

četvrtfinale

Španjolska2:1 *Njemačka
Portugal3:5 **Francuska
Engleska5:3 **Švicarska
Nizozemska2:1Turska

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!