Nogomet

Francuzi bez gola iz igre žele u svoje šesto polufinale Eura

Mario Borko • petak, 05.07.2024.
Francuzi bez gola iz igre žele u svoje šesto polufinale Eura
Foto: EPA

Europsko prvenstvo polako se bliži svome kraju. Ostalo je još samo osam reprezentacija, a danas će još dvije otići kući. Od 21:00 u četvrtfinalu se sastaju Portugal i Francuska. Te dvije reprezentacije veže duga povijest međusobnih susreta, a najvažniji se desio 2016. u finalu Eura u kojem su slavili Portugalci...

Portugalci su s Francuzima na velikim natjecanjima igrali pet puta, tri puta su izgubili, a pobjeda u finalu Eura 2016. najvažnija je u povijesti portugalskog nogometa. Portugal je u Parizu srušio francuske snove i osvoji svoj prvi naslov na velikom natjecanju. Francuzi su se dvije godine kasnije utješili osvajanjem Svjetskog prvenstva, a sada se žele vratiti navici pobjeđivanja protiv nekadašnji “mušterija“.

Igraj na Portugal - Francuska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Portugalci su na Euro stigli kao jedni od favorita. Roberto Martinez imao je odličan start na klupi i Portugal je zaista djelovao kao jedna od najdominantnijih reprezentacija u najboljoj formi. Kvalifikacije su odrađene suvereno s deset pobjeda, a samo mu je Slovačka uspjela zabiti gol. Porazi od Slovenije i Hrvatske u pripremnim utakmicama nisu nikog brinuli, ali igra na Euru je daleko od blistave.

Martinezovi izabranici iščupali su tri boda na startu protiv Češke. Imali su jalovu dominaciju, pali u zaostatak, a spasili su se autogolom i debitantskim pogotkom džokera s klupe Francisca Conceicaoa u posljednjim minutama. 3:0 pobjeda protiv Turske rezultatski je podsjetila na pravi Portugal, ali Turci su u toj utakmici izgorjeli pod pritiskom i darovali su Portugalcima pobjedu.

Velike reprezentacije žele pobijediti svaku utakmicu, a poraz protiv Gruzije u posljednjem kolu, unatoč izmijenjenom sastavu, nikoga nije mogao zadovoljiti. Slovenija se svima pokazala kao vrlo tvrd orah, ali protiv Portugala im nitko nije davao šanse. Međutim, Portugalci su ponovno bili blijedi, a vizu za četvrtfinale ishodili su tek nakon jedanaesteraca.

Utakmicu su obilježile suze Cristiana Ronalda nakon što mu je Jan Oblak obrani kazneni udarac krajem prvog produžetka, ali i nevjerojatan promašaj Benjamina Šeška u situaciji u kojoj je veteran Pepe podsjetio na Stivena Gerrarda i njegovo neslavno klizanje protiv Chelsea koje je Liverpoolu izbilo naslov iz ruku.

Puno je polemika i oko Ronalda koji je igrač s daleko najviše udaraca na Euru, a nije postigao nijedan pogodak. Peterostruki osvajač Zlatne lopte ima 39 godina, daleko je od svoje idealne forme, a čini se kao da izgara u prevelikoj želji. Kapetan bi svejedno trebao igrati i protiv Francuske kojoj je na prošlom Euru zabio dva gola, a Rafael Leao je vjerojatno izgubio sve kredite i u startnih 11 mogao bi uskočiti Diogo Jota.

Francuzi su također u Njemačku stigli kao favoriti, ali njihove blijede partije nisu nikoga iznenadile. To je nešto što Tricolore karakterizira oduvijek, ali neprepoznatljivom igrom u skupini strašno su si otežali put do finala. Nakon minimalne pobjede protiv Austrije na startu, Francuzi su remizirali s Nizozemcima, a onda su potpuno neočekivano ispustili vodstvo protiv već ispale Poljske i završili kao drugi u skupini.

U osmini finala su umjesto na Tursku išli na Belgiju, ali upitno je koja se od tih reprezentacija trenutno može smatrati težim ždrijebom. Francuzi su kao i protiv Austrije odigrali koliko je potrebno i autogolom izborili četvrtfinale. Pijetlovi su na Euru postigli tri gola, dva su bili autogolovi, a jedan je bio iz kaznenog udarca kojeg je uspješno realizirao Kylian Mbappé.

Novi igrač Real Madrida slomio je nos u prvoj utakmici, propustio je drugu, a nakon toga igra s maskom. Zasad nije oduševljen s njom, a nisu ni Francuzi s njegovim igrama. Ipak, Mbappé je dokazani igrač za velike utakmice i samo je pitanje vremena kad će iskočiti, a s obzirom na to da je vremena sve manje Portugal je idealna prilika.

Gol protiv Poljske bio mu je prvi na europskim prvenstvima, a Portugalu u dosadašnja dva susreta nije uspio postići pogodak. Francuzi moraju ubaciti u brzinu više, iako su uz Španjolce jedina reprezentacija koja je primila samo jedan gol. Obrana je sigurna i funkcionira, a vrijeme je da Didier Deschamps pronađe način kako otključati i napadački dio momčadi.

Što su rekli

Roberto Martinez, izbornik Portugala: "Svaki dan je novi dan. Čudno je vidjeti igrača koji je osvojio sve u svojoj karijeri, srušio brojne rekorde da i dalje donosi toliko svježine u ekipu. On je savršen primjer za našu reprezentaciju. On se želi natjecati svaki dan i svaki dan pobijediti. Kada je netko toliko predan, a vi ga imate u momčadi možete se samo osjećati privilegirano."

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Vidjeli ste da su Nizozemci i Belgijci kad su igrali protiv nas bili puno oprezniji nego inače. Možda slično možemo očekivati i od Portugalaca. Roberto Martinez voli mijenjati formacije, nekad igraju s tri u zadnjoj liniji i lako je moguće da će i protiv nas dodati obrambenog igrača u prvih 11. Kylian je imao peh s ozljedom. Ima problema u pripremi zbog maske, ali trebat ćemo ga u najboljem izdanju kako bismo pobijedili Portugal."

Mjesto, vrijeme, sudac

Hamburg, Volksparkstadion, 21:00

Sudac: Michael Oliver (Engleska)

Nedostaju

Portugal: -

Francuska: Adrien Rabiot

Prošli dvoboj

Povijest susreta između Francuza i Portugalaca je vrlo duga. Prvi međunarodni susret odigrali su još 1926., a dvoboj u Hamburgu bit će 29. u povijesti. Portugal ima samo šest pobjeda, tri puta je završilo neriješeno, a Francuska je slavila čak 19 puta.

Posljednji ogled zbio se prije tri godine na Euru. Bilo je to u grupnoj fazi, a Ronaldo i Karim Benzema postigli su svaki po dva pogotka u remiju 2:2. Najviše se pamti utakmica finala Eura 2016. u Parizu u kojoj su Portugalci slavili nakon produžetaka pogotkom Edera u 109. minuti.

Sve tri dosadašnje utakmice u nokaut fazi Eura (1984., 2000., 2016.) odlučivale su se u produžetku.

Prognoza

Obje reprezentacije ne ulijevaju povjerenje i lako je moguće da ćemo pobjednika saznati nakon 120 minuta i udaraca s bijele točke. test

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!