Tenis

Vekić u meču karijere može postati tek druga Hrvatica u polufinalu Wimbledona

Mario Borko • utorak, 09.07.2024.
Vekić u meču karijere može postati tek druga Hrvatica u polufinalu Wimbledona
Foto: EPA

Danas od 14 sati na terenu broj jedan u Wimbledonu igra se vrlo važan meč za hrvatski tenis. Donna Vekić protiv kvalifikantice Lulu Sun traži svoje prvo polufinale Grand Slama u karijeri...

Još jedan u nizu velikih dana za hrvatski sport. Donna Vekić ima priliku postati druga Hrvatica u polufinalu Wimbledona, prva nakon 25 godina, a za to će morati preskočiti ovogodišnju senzaciju, novozelandsku kvalifikanticu Lulu Sun.

Igraj na Vekić – Lulu Sun na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Vekić se hrvatskoj javnosti predstavila već 2012. godine. Osječanka je tada s tek navršenih 16 godina igrala svoje prvo WTA finale u karijeri. U uzbekistanskom Taškentu izgubila je od Irine-Camelije Begu, ali nitko nije žalio zbog poraza. Trenutno najbolje rangirana hrvatska tenisačica od tada je igrala još 12 finala, pobijedila je samo četiri puta, ali bez obzira na respektabilnu karijeru mnogi su očekivali više.

Hrvati su poznati po euforiji, a tenis im je pružao puno radosti. Goran Ivanišević bio je jedna od perjanica hrvatskog sporta nakon osamostaljenja, a njegov Wimbledon 2001. u svima pobuđuje posebne emocije. Vekić je igrala dva četvrtfinala na Grand Slamu, ali nije ispunila svoj puni potencijal i postigla ono što su svi očekivali.

Ipak, Donna je cijelo vrijeme u svjetskom vrhu i zaljubljenici u tenis još uvijek nisu odustali od nje i njenog talenta koji je predodređen za velike stvari. Ovogodišnji Wimbledon bi, čini se, mogao biti taj. Vekić je imala vrlo slab ulazak u sezonu i do lipnja nije uspjela spojiti više od dvije uzastopne pobjede.

Ta je stepenica preskočena tik prije Wimbledona u Bad Homburgu, a pobjeda je tada upisana bez borbe jer je Katerina Siniakova odlučila predati meč. Osječanka je nakon toga ostvarila još jednu, ali je na koncu u Njemačkoj izgubila svoje deveto WTA finale. Odlična forma prenesena je u All England Club, a sada 123. tenisačica svijet stoji na putu do polufinala.

Vekić je dva dana nakon poraza u finalu Bad Homburga igrala prvo kolo i nakon gubitka prvog seta uspješno je preokrenula Kineskinju Xiyu Wang. U drugom kolu protivnica je trebala biti treća igračica svijeta Arijana Sabalenka, ali ona se povukla s turnira pa je Donnu dočekala Erika Andrejeva. Bio je to laki posao, a u trećem kolu ponovno su bila potrebna tri seta kako bi se preskočila Dajana Yastremska.

Meč osmine finala protiv Paule Badose obilježila su tri prekida zbog kiše, a Donna je priznala da ju je drugi, u trenutku kad je Španjolka igrala savršeno, spasio. Podsjetilo je to na Ivaniševića i njegov meč protiv Tima Henmana u polufinalu. Vekić je odigrala odličan treći set i zasluženo izborila svoje treće Grand Slam četvrtfinale.

Vekić je prošle godine na Australian Openu zaustavljena od kasnije pobjednice Sabalenke, a prije pet godina na US Openu ispriječila se Belinda Benčić. Sada joj se pruža sjajna prilika da na najdražoj podlozi preskoči tu stepenicu.

Najbolje rangirana hrvatska tenisačica u karijeri je na prosjeku od 53 posto pobjeda, a na travi se taj prosjek penje na 63 posto. Od 13 finala, pet ih je bilo na travi, a jedini naslov je onaj iz Nottinghama 2017. godine. Svi preduvjeti za uspjeh su tu, a sada je na Donni da do kraja ispuni svoj talent.

Lulu Sun potpuna je senzacija ovogodišnjeg Wimbledona. 23-godišnja Novozelanđanka na turnir je krenula iz kvalifikacija, a do sad je već nanizala sedam pobjeda. Sun je rođena na Novom Zelandu, otac joj je Hrvat, a odrastala je u Švicarskoj. Profesionalnu karijeru je ostavila po strani i odlučila se otići u SAD na Sveučilište Teksas.

Prvo ITF finale igrala je još 2017. godine, a ove sezone je osvojila dva naslova iz te kategorije. Na Wimbledonu se prvi puta pojavila prije dvije godine kad je zaustavljena na posljednjoj stepenici kvalifikacija, a debi na Grand Slamu imala je u Australiji, ranije ove godine, gdje je poražena u prvom kolu.

Na ovom turniru iz snova već je u prvom kolu srušila osmu igračicu svijeta Qinwen Zheng, preokretom u tri seta. U drugom kolu je isto ponovila protiv ukrajinske kvalifikantice, a u trećem je u dva seta preskočila još jednu Kineskinju, Lin Zhu. Emma Raducanu bila je velika favoritkinja u osmini finala, ali imala je malih problema s ozljedom i u trećem setu nije mogla parirati Sun.

Novozelanđanka već je ostvarila uspjeh karijere, od idućeg tjedna bit će najmanje 53. tenisačica svijeta i velike stvari je tek čekaju.

Vekić s druge strane ima priliku ponoviti uspjeh Mirjane Lučić-Baroni koja je 1999. igrala polufinale u kojem ju je u tri seta zaustavila Steffi Graf. Lučić-Baroni u najboljim se godinama povukla iz tenisa na osam godina, a nakon povratka, 18 godina poslije prvog, igrala je i drugo Grand Slam polufinale, a tada je u polufinalu Australije zaustavljena od Serene Williams.

Bilo je to posljednje polufinale hrvatske tenisačice na jednom od četiri najveća turnira, a četvrtfinale Wimbledona 2004. uhvatila je Karolina Šprem. Nakon toga nijedna Hrvatica nije našla svoje mjesto u najboljih osam na londonskoj travi, do Donne, koja sada ima priliku ispisati povijest i možda otići do kraja.

Mjesto, vrijeme

London, prvi meč dana na terenu 1, 14:00

Prošli dvoboj

Bit će ovo prvi susret ovih dviju tenisačica.

Prognoza

Donna u ovaj meč ulazi kao veliki favorit i trebala bi na iskustvo i kvalitetu izboriti svoje mjesto u polufinalu. test

FOTO:EPA/TOLGA AKMEN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!