Nogomet

Polufinale Eura: Može li najbolji napad pobijediti najbolju obranu?

Mario Borko • utorak, 09.07.2024.
Polufinale Eura: Može li najbolji napad pobijediti najbolju obranu?
Foto: EPA

Večeras je na rasporedu prvo polufinale Europskog prvenstva. U njemu se sastaju trostruki osvajači Španjolci i dvostruki osvajači Francuzi. U finalu ima mjesto samo za jednoga, a navijači očekuju spektakl...

Već pomalo otrcana fraza da se “turniri ne igraju, nego osvajaju“ ponovno je došla na štih. Francuzi, bez obzira na nevjerojatnu individualnu kvalitetu, ne odustaju od toga i do polufinala su stigli bez ijednog gola iz igre. Štoviše, samo je Kylian Mbappé uspio zabiti gol za Tricolore iz kaznenog udarca, preostala dva bila su autogolovi. S druge strane Španjolska dominira, ali ovaj će bedem jako teško preskočiti.

Igraj na Španjolska - Francuska na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Španjolci su na prvenstvu stigli kao jedni od favorita, ali rijetko tko ih je stavljao na prva dva-tri mjesta. Bili su smješteni u “skupini smrti“, a taj su izazov apsolvirali s devet bodova i bez primljenog gola. Pobjeda protiv Hrvatske na startu pripisana je starosti Vatrenih, ali nastavak turnira je pokazao da to nije bio glavni razlog.

Momčad Luisa De La Fuentea “razbila“ je i Italiju, iako rezultat to ne sugerira. Protiv Albanije su priliku dobili igrač iz drugog plana, a jedan do njih samo je brusio formu za ono što je tek slijedilo. Riječ je o Daniju Olmu. Bivši igrač Dinama protiv Albanaca je asistirao za pobjednički pogodak, a u nokaut fazi promaknuo se u ključnog igrača s dva gola i asistencijom.

Gruzija je u osmini finala rano povela i Furija se prvi puta našla u situaciji gdje mora ganjati rezultat. Možda je i bilo malo panika, ali Rodri je po tko zna koji puta pokazao da je igrač za velike stvari. U nastavku su Španjolci zabili još tri gola i tako s devet golova u četiri utakmice stigli do četvrtfinala i statusa prvog favorita.

Utakmicu s Njemačkoj presudio je Olmo koji je u igru ušao u 8. minuti nakon ozljede Pedrija. Furija je do 89. minute imala vodstvo i polufinale, a onda je primila gol. To je u produžetku nije psihički unazadilo, nego upravo suprotno. Mikel Merino zabio je pobjednički gol u 119. i tako odveo Španjolsku u četvrto polufinale od posljednjih pet izdanja Eura.

Španjolci su sada prvi favoriti, čak i utakmicu s Francuskom ulaze u takvom statusu, ali nije sve tako jednostavno. Furija je protiv Njemačke imala dosta sreće. Pokazala je da se može braniti, igrati na rezultat, ali Nijemci su bili bolja momčad i Niclas Füllkrug je tri puta ostao kratak tek nekoliko centimetara od toga da postane heroj.

Španjolci su u velikom naletu, ali pitanje je mogu li održati takav tempo. Slijedi im defenzivno najstabilnija momčad koja im može parirati brzinom, a u isto vrijeme posjeduje strašnu napadačku snagu. De La Fuente je pokazao da je lukav i mogli bismo vidjeti konzervativnu Furiju koja će Francuzima prepustiti posjed i tako im oduzeti najjaču snagu.

Francuzi su posljednjih osam godina jedni od vladara svjetskog nogometa. U tom razdoblju osvojili su jedan svjetski naslov i Ligu nacija, ali na Euru nemaju toliko uspjeha. Na prošlom su iznenađujuće ispali u osmini finala od Švicarske nakon ludog preokreta i jedanaesteraca, a 2016. su kod kuće izgubili finale od Portugala u produžetku.

Didier Deschamps tvorac je tog uspjeha i čovjek koji jednostavno zna što je potrebno za pobjedu. Francuzi igraju konzervativno, defenzivno su vrlo čvrsti, a u napadu imaju Mbappéa koji u svakom trenutku može riješiti utakmicu.

Na ovom Euru čak ni to nije bilo potrebno. Novi igrač Real Madrida je na startu slomio nos i nije u svom najboljem izdanju, a prvijenac na europskim prvenstvima zabio je iz kaznenog udarca protiv Poljske. Francuzi su u grupi s minimalnih 1:0 pobijedili Austriju, a potom remizirali s Nizozemskom i Poljskom.

Poljaci su im oduzeli prvo mjesto i puno lakši ždrijeb, ali Francuzi se nisu dali smesti. Pogodak Roberta Lewandowskog iz kaznenog udarca je jedini kojeg su primili. U osmini finala su Belgiju pobijedili novim autogolom, a protiv Portugala su nakon 120 minuta bez golova prošli na jedanaesterce.

Tako su isprali gorak okus poraza u finalu Svjetskog prvenstva u Katru, a sada će u Münchenu tražiti svoj četvrto finale Eura. Antoine Griezmann bi navodno mogao izgubiti svoje mjesto u momčadi, a Francuzi imaju veliku prednost u tome što nemaju izostanaka, za razliku od Španjolaca koji će biti bez tri prvotimca Pedrija, Dani Carvajala i Robina Le Normanda

Što su rekli

Luis De La Fuente, izbornik Španjolske: "Mislim da smo mi momčad koju je užitak gledati, ali turniri se ne igraju zbog toga nego zato da bi se osvajali. Moramo igrati dobro, ali i biti pragmatični jer će nas na kraju svi suditi prema rezultatu. Ja primjerice uživam gledati Francusku kako igra."

Didier Deschamps, izbornik Francuske: "Ako vam je dosadno gledati nas, gledajte neku drugu utakmicu. Ne morate gledati, nama je to uredu. Ovo je specifičan Euro. Jako je teško za sve, nema puno golova i jednostavno nije kako je bilo u prošlosti. Naš je cilj da Francuskinje i Francuze učinimo sretnima. Ako se nekome drugome to ne sviđa nije me briga."

Mjesto, vrijeme, sudac

München, Allianz Arena, 21:00

Sudac: Slavko Vinčić (Slovenija)

Nedostaju

Španjolska: Pedri (ozljeda, Carvajal (crveni karton), Le Normand (suspenzija)

Francuska: -

Prošli dvoboj

Španjolska i Francuska do sad su međusobno igrale 36 puta. Španjolci imaju prednost sa 16 pobjeda, Francuzi imaju 13, a sedam puta je bilo neriješeno.

Zadnji susret na Euru datira iz 2012. kad je Furija u četvrtfinalu slavila s 2:0 i na kraju obranila europski naslov. Prije toga Francuzi su 2000. bili uspješniji u istoj fazi, a 1984. su osvojili svoj prvi naslov upravo pobjedom u finalu protiv Španjolske.

1996. u skupini nije bilo pobjednika, a posljednji međusobni ogled bio je 2021. u finali Lige nacija. Pijetlovi su preokretom 1:2 stigli do naslova i u tom natjecanju.

Prognoza

Španjolska je favorit, ali Francuska je iskusnija i jednostavno zna pobjeđivati takve utakmice. test

FOTO: EPA/ROBERT GHEMENT

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2024, skupina B

1Španjolska 35:0+59
2Italija 33:304
3Hrvatska 33:6-32
4Albanija 33:5-21

Izdvojeno

  • Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Piše: Mario Borko

    Ako ovo je kraj, ako umro je sjaj...

    Zavjesa na 17. Europsko prvenstvo se spustila, Španjolska je četvrtim naslovom postala rekorder, a prije nego što je stigla do te laskave...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!