Rukomet

Hrvatski rukometaši do 20 godina traže važnu pobjedu na startu Europskog prvenstva

Mario Borko • srijeda, 10.07.2024.
Hrvatski rukometaši do 20 godina traže važnu pobjedu na startu Europskog prvenstva

U slovenskom Celju danas počinje Europsko prvenstvo za rukometaše do 20 godina. Ovo je prvi kontinentalni turnir na kojem će nastupiti 24 reprezentacije, a Hrvatska će u pohod po medalju krenuti protiv neugodne Austrije...

Hrvatski rukometaši spremaju se za Olimpijske igre koje uskoro počinju u Parizu, a juniorska reprezentacija do 20 godina danas otvara Europsko prvenstvo u Sloveniji. Hrvatska na otvaranju igra protiv Austrije, a s obzirom na to da samo pobjednik skupine sigurno prolazi u daljnju fazu, pobjeda je imperativ.

Igraj na Hrvatska U-20 – Austrija U-20 na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Europsko prvenstvo igra se u Celju, a na njemu sudjeluju 24 reprezentacije. Ovo je prvo prvenstvo ovakvog formata, na prethodnom prije dvije godine nastupilo ih je 16. Hrvatska je tada zauzela 14. mjesto, a sada su ambicije puno veće. Mladi rukometaši smješteni su u skupnu A s Austrijom, Sjevernom Makedonijom i Austrijom.

Samo pobjednik skupine ide sigurno u drugi krug. Dvije najbolje od šest drugoplasiranih reprezentacija također će proći dalje, ali tu je tablice podijeljena na dva dijela. Najbolji drugi iz skupina A, B i C te najbolji drugi iz skupina D, E, F idu u glavnu rundu.

S obzirom na komplikacije u ždrijebu, hrvatski rukometaši moraju ciljati na tri pobjede jer ih one jedine sigurno vode dalje. Austrija će biti najveći rival u grupi, a upravo protiv Austrijanaca se igra utakmica na otvaranju.

Hrvatska tako nema pravo na grešku. Mladi rukometaši pripremali su se u Ivanić Gradu, a u sklopu priprema pobijedili su Mađarsku u gostima (27:29), Sloveniju kod kuće (34:33) i u posljednjoj provjeri kinesku pokrajinu Jiangsu (37:24). Prije utakmice s Kinezima doživjeli su težak poraz u uzvratnom dvoboju protiv Slovenije (36:23).

Dobro je da su hrvatski rukometaši nakon toga odigrali još jednu utakmicu koju su pobijedili i tako podigli samopouzdanje. Protiv Austrije izabranici Nenada Zvonareka ulaze kao favoriti i moraju osvojiti dva boda.

Da će Austrija biti neugodan suparnik sugerira činjenica da je ona u sklopu priprema pobijedila Sloveniju 28:27, a mladi Austrijanci posljednju su provjeru imali protiv Kuvajta. Taj su izazov lako riješili s 33:24.

Austrijanci nemaju nekih zapaženih rezultata u ovoj kategoriji. Prije dvije godine nisu ni bili na Euru nego su igrali u Diviziji 2, ali proširenje ih dovelo na turnir. Austrija puno ulaže u rukomet, bila je hit prošlog seniorskog Europskog prvenstva i lako bi to mogla ponoviti i u juniorskoj konkurenciji.

Mjesto, vrijeme

Celje, Zlatorog Arena, 16:40

Prognoza

Hrvatska je relativno veliki favorit, ali utakmica će sigurno biti neizvjesna. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!