Nogomet

Krznar u europsku avanturu s Celjem kreće protiv Dinamove 'mušterije'

Mario Borko • srijeda, 10.07.2024.
Krznar u europsku avanturu s Celjem kreće protiv Dinamove 'mušterije'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Celje je osvojilo svoj drugi naslov prvaka Slovenije, a za nagradu će igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. Put do grupne faze, bilo kojeg europskog natjecanja, za momčad Damira Krznara kreće od prvog pretkola, a protivnik je estonska Flora Talinn...

Europsko prvenstvo u poodmakloj je fazi, a odmora od nogometa neće biti. U utorak su krenule kvalifikacije za europska natjecanja, a u srijedu od 18 sati u akciju će prvak Slovenije Celje i prvak Estonije Flora Talinn.

Igraj na Flora Talinn - Celje na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

U Celju se nalazi velika hrvatska kolonija predvođena Damirom Krznarom. Bivši trener Dinama osvojio je s Celjem drugi naslov prvaka u povijesti i sada po prvi puta želi uvesti klub u grupnu fazu europskog natjecanja.

Celjani kreću od prvog pretkola Lige prvaka, a imaju pravo na dva kiksa jer u slučaju poraza padaju u kvalifikacije za Europsku ligu, a u slučaju poraza tamo u kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Protivnik u prvom pretkolu mora se preskočiti, slovenski prvak je favorit i ne smije si dozvolit iznenađenje. Flora Talinn ne treba podcijeniti pogotovo ako se uzme u obzir to da su Estonci prije tri godine igrali grupnu fazu Konferencijske lige i tamo pobijedili Partizan.

Celje je nekoliko puta izlazilo u Europu, prošle sezone bilo je na pragu ulaska u Konferencijsku ligu, ali u posljednjem pretkolu ispriječio se Maccabi Tel Aviv. Pripremne utakmice su odrađene s polovičnim uspjehom, ali generalna proba protiv Rapida iz Bukurešta je bila uspješna.

Od hrvatske kolonije treba istaknuti Luku Bobičanca koji je godinama jedan od najboljih nogometaša slovenske lige, a ima iskustvo igranja u Europi jer je kao jedan od glavnih igrača pomogao Muri da ostvari povijesni plasman. U klubu su i bivši igrač Dinama Luka Menalo, a obrambenu liniju nedavno je pojačao Osijekov Slavko Bralić.

Prednost na strani Fole može biti ta što je estonsko prvenstvo na svojoj polovici i da su igrači u natjecateljskom ritmu. Ipak, Fola je tek treća s 15 bodova zaostatka za vodećom Levadijom. Upravo je prije šest dana derbi s liderom bila posljednja provjera za aktualne prvake Estonije, ali izgubili su 1:0.

Momčad čine isključivo domaći igrači, a Flore se dobro sjećaju i navijači Dinama. Modri su je u sezoni 2001./02. pobijedili dva puta, a 2020./2021. su plasman u Europsku ligu, gdje su stigli do četvrtfinala, osigurali s 3:1 pobjedom u Maksimiru.

Mjesto, vrijeme, sudac

Talinn, A. Le Coq Arena, 18:00

Sudac: Alejandro Muniz Ruiz (Španjolska)

Prognoza

Celje je veliki favorit i moglo bi već u prvoj utakmici riješiti pitanje pobjednika. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!