Nogomet

Dva Maccabija u borbi za prvi ovosezonski trofej u Izraelu

Petar Jenjić • ponedjeljak, 15.07.2024.
Dva Maccabija u borbi za prvi ovosezonski trofej u Izraelu
Foto: FaH

Maccabi Tel Aviv i Maccabi Petah Tikva večeras igraju utakmicu izraelskog superkupa, jedna ekipa kao aktualni prvak države, a druga kao aktualni osvajač nacionalnog kupa...

Večeras od 19 sati igra se utakmica izraelskog superkupa, kao najava početka nove natjecateljske sezone u spomenutoj državi. Snage će odmjeriti Maccabi Tel Aviv i Maccabi Petah Tikva na Bloomfield stadionu u Tel Avivu.

Igraj na Maccabi Tel Aviv - Maccabi Petah Tikva na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Izraelski superkup igra se od 1957. godine, uz pauze između 1972. i 1973., 1987. i u periodu između 1991. i 2014. godine. Najtrofejniji je Maccabi Tel Aviv sa sedam titula, pet ima Hapoel Tel Aviv, kao i Maccabi Haifa koja je osvojila zadnja tri izdanja, ali ovoga puta neće. Svoju osmu, a prvu od 2020., pokušat će uzeti momčad koju vodi Žarko Lazetić.

Iza srpskog trenera odličan je period na klupi TSC Bačke Topole s kojom je prošle sezone zauzeo treće mjesto u prvenstvu, odmah iza Crvene zvezde i Partizana, kao i nastup u grupnoj fazi Europske lige.

Maccabi Tel Aviv proteklu je sezonu zaključio na vrhu izraelskog prvenstva i osvojio 25. titulu nacionalnog prvaka, a prvu od sezone 2019./20. Proteklu sezonu zaključio je s 85 osvojenih bodova, gol razlikom 75:25 i 11 bodova ispred Maccabi Haife koja je osvojila prethodne tri titule.

Tijekom pripremnog perioda odigrala je tri utakmice. Prvo je svladala Ruch s 5:0, zatim remizirala s Rakowom bez pogodaka, da bi protiv Omonije slavila s 2:0. Dobra je to najava za početak nove sezone, prvenstveno po pitanju obrambenog segmenta.

Na putu do potencijalno dvostruke krune zaustavio ga je upravo današnji protivnik. Sezonu nakon povratka u prvi rang, Maccabi Petah Tikva osvojila je svoj prvi izraelski kup nakon 1952. godine, a ujedno i prvi veliki trofej nakon osvajanja istog natjecanja 40 godina kasnije.

U četvrtfinalu prošlosezonskog kupa bilo je 2:2 nakon 90 minuta igre, iako su obje momčadi u sudačkoj nadoknadi postigle po pogodak iz penala. U dodatnom periodu Petah Tikva postiže dva gola i ide dalje. U polufinalu je izbacila Nof Hagalil s 3:0, a u finalu je slavila protiv Hapoel Beer Sheve s 1:0.

Što su rekli

Žarko Lazetić, trener Maccabi Tel Aviva: "Uzbuđen sam što sam dio ovako velikog kluba. Moja je filozofija pomoći igračima da pokažu sve od sebe, da igraju atraktivan nogomet i postižu pogotke. Kad smo bez lopte, želim da je što prije vratimo u naš posjed. To su neki segmenti na kojima svakodnevno radimo i nadam se da će uskoro izgledati kako želim."

Mjesto, vrijeme

Bloomfield Stadium, Tel Aviv, 19:00

Zadnji susret

U četvrtfinalu izraelskog kupa Petah Tikva slavila je nakon velike drame i produžetaka. Susret je završio rezultatom 4:2.

Prognoza

Momčad iz Tel Aviva u statusu je velikog favorita danas i tu bi ulogu trebao opravdati. Od obje ekipe očekujemo barem jedan pogodak. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!