Nogomet

Derbi kola SuperSport HNL-a: Dinamo stiže na Rujevicu

Petar Jenjić • nedjelja, 01.09.2024.
Derbi kola SuperSport HNL-a: Dinamo stiže na Rujevicu
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Rijeka i Dinamo večeras će zaključiti peto kolo SuperSport HNL-a. Dvoboj dvije vodeće momčadi lige dolazi u psihološki različitim trenucima za oba kluba, a tko će izaći kao pobjednik iz svega, saznat ćemo nešto iza 22:30 sati...

Posljednji susret petog kola SuperSport HNL-a jest ujedno i derbi cijelog vikenda u hrvatskom nogometu. Na Rujevici će Rijeka biti domaćin Dinamu, u dvoboju koji počinje u 20:45 sati. Prvi sudac dvoboja je Duje Strukan, pomoćnici su Alen Jakšić, Hrvoje Radić, četvrti sudac je Ante Terzić, a u VAR sobi su Dario Bel i Kristijan Novosel.

Igraj na Rijeka - Dinamo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Gledajući ljestvicu domaćeg prvenstva radi se o dvoboju dvije momčadi koje su na prva dva mjesta i imaju najbolje rezultate nakon četiri kola, ali kada gledamo i europske dvoboje, u ovaj će ući u potpuno suprotnom raspoloženju i psihološki učinak nastupa tijekom tjedna mogao bi itekako ostaviti traga.

Dinamo je odigrao sjajno gostovanje kod Qarabaga i nakon pobjede 3:0 na Maksimiru, slavio rezultatom 0:2. Za razliku od prve utakmice gdje su Azerbajdžanci stvorili nekoliko sjajnih šansi i bili dugo u egalu, hrvatski prvaci bili su kudikamo stabilniji i zasluženo došli do pobjede i Lige prvaka. Gol Marka Pjace i autogol Matheusa Silve zaključili su posao.

Kada govorimo o domaćem prvenstvu, Dinamo je na maksimalnom učinku i ako gledamo gostovanja, odigrao je tek jedno, kod Osijeka, kojeg je preokrenuo i slavio s 1:2. Proteklog vikenda na Maksimiru su svladali Goricu s 2:1, a gol razlika 12:2 govori o pravoj dominaciji.

Međutim, ništa drugačije nije kod Rijeke koja je nakon četiri utakmice na učinku od tri pobjede i jednog remija te s deset postignutih pogodaka, a bez ijednog primljenog. Varaždin je jedini izvukao bod (0:0), a proteklog vikenda odigrali su dobro u gostima kod Osijeka i pobijedili rezultatom 0:2.

Za dobar ishod nadali smo se i u Ljubljani, ali Rijeka je apsolutno podbacila u svim segmentima nogometne igre. Slovenska Olimpija odigrala je odličnu utakmicu, iskoristila svoje šanse te na koncu slavila s visokih 5:0. Očajan nastup i zasluženo ispadanje u četvrtom pretkolu Konferencijske lige.

Rijeku je pretkraj prijelaznog roka napustio Franjo Ivanović koji je preselio u belgijski Royale Union SG. Tako je napad ostao na Komnenu Andriću, a trener Radomir Đalović vjeruje da će do kraja prijelaznog roka stići još jedan napadač. Neki igrači ranije su imali nekih problema s virozama i vidjet ćemo još hoće li netko izostati.

Trener Dinama Sergej Jakirović rekao je u najavi da je situacija dobra, ali da su neki igrači načeti ozljedama. To su: Martin Baturina, Romael Pierre-Gabriel, Arijan Ademi, Stefan Ristovski i Takuya Ogiwara. Međutim, svi su izrazili želju igrati današnju utakmicu, ali momčad je u međuvremenu odradila još jedan trening i tu je odrađena dodatna procjena. Ako neki igrači budu prevelik rizik za nastup, preskočit će ovo gostovanje.

Što su rekli

Radomir Đalović, trener Rijeke: "Moramo što prije zaboraviti Olimpiju i protiv Dinama pokazati da je to bio samo loš dan. Igračima sam ukazao na neke stvari, pogrešaka je uvijek bilo i uvijek će ih biti i nije problem jer su dio nogometa. Upozoravali smo na pristup i da neće biti lagana utakmica. Nije me strah nedjelje. Da jest, ne bih bio ovdje i ne želim da se ponove neke stvari iz Ljubljane."

Sergej Jakirović, trener Dinama: "Kada Dinamo stiže na Rujevicu, očekuje se maksimalna mobilizacija, željet će se iskupiti i sigurno je da nas neće čekati lagana utakmica. Moramo gledati sebe i na valu ovog optimizma nastaviti igrati dobro. Ono što je bilo prošle sezone protiv Rijeke, možemo ostaviti sa strane. Plasirali smo se u Ligu prvaka, ostvarili primarni cilj ove sezone i to je sjajan uspjeh. Sutra idemo odigrati dobru utakmicu, dobro se prezentirati."

Mjesto, vrijeme, suci

Rujevica, Rijeka, 20:45

Suci: Duje Strukan, Alen Jakšić, Hrvoje Radić; 4. sudac: Ante Terzić; VAR: Dario Bel, Kristijan Novosel

Nedostaju

Rijeka: (-)

Dinamo: Baturina, Pierre-Gabriel, Ogiwara, Ademi, Ristovski (pod upitnikom)

Zadnji susret

U uzvratnoj utakmici finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa, Dinamo je slavio na Rujevici s 1:3.

Prognoza

Gledajući isključivo utakmice SuperSport HNL-a, večeras bi mogli gledati uzbudljivu utakmicu, ali kada tome pridodamo i europsku formu, Dinamo bi trebao doći do pobjede. test

SuperSport HNL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!