Tenis

Razigrani Čilić povratak na ATP Tour želi začiniti ulaskom u 37. finale

Mario Borko • ponedjeljak, 23.09.2024.
Razigrani Čilić povratak na ATP Tour želi začiniti ulaskom u 37. finale
Foto: EPA

Marin Čilić se nakon gotovo dvije godine izbivanja napokon vratio na terene, a danas će na ATP turnira u Hangzhou, van svih očekivanja, protiv Amerikanca Brandona Nakashime igrati za finale...

Jedan od najvećih hrvatskih tenisač i sportaša općenito, Marin Čilić, na pragu 36. rođendana vraća se na ATP Tour nakon što je gotovo dvije godine s njega izbivao zbog ozljede. Povratak danas može začiniti ulaskom u finale ATP turnira u Hangzhou, a za to će u polufinalu morati preskočiti 39. igrača svijeta Brandona Nakashimu.

Igraj na Čilić - Nakashima na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Čilić je veliki profesionalac i uspio se u već poznim godinama oporaviti od teške ozljede, dvije operacije i vratiti se tenisu. Rezultati od njegovog povratka na Tour, krajem kolovoza, sugeriraju da pobjednik US Opena iz 2014. nije rekao posljednju riječ i da još uvijek može igrati na vrhunskoj razini.

Krenuo je na Challengerima u Mallorci i Cassisu, a u kineskom Hangzhou vratio se na ATP razinu. Čilić je bez kontinuiteta od siječnja 2023., u nekoliko navrata se pokušao vratiti, ali sada je prvi puta u dvije godine uhvatio kontinuitet nastupa.

U Kini je krenuo preokretom protiv Zacharyja Švajde. Nakon što je izgubio prvi set, hrvatski tenisač prepustio je Amerikancu samo tri gema. U drugom kolu iznenadio je Japanca Yoshita Nishioku, trenutno 54. tenisača svijeta. Čilić je nakon dobrog prvog seta kojeg je dobio sa 6:4 u drugom odigrao sjajno i prepustio favoriziranom protivniku samo jedan gem.

U četvrtfinalu je igrao protiv japanskog kvalifikanta Yasutaka Uchiyame koji je iznenadio prvog nositelja Holgera Runea. U tom meču, Čilić je pobijedio na “Čilićevski“ način.

Nakon odličnog prvog seta kojeg je dobio sa 6:2, drugi je izgubio u tie-breaku, a treći je donio pravu dramu. Japanac je kod vodstva 5:3 servirao za meč, ali Čilić radi break. Spasio je hrvatski tenisač zatim dvije meč-lopte na svom servisu, a u 13. igri je nadoknadio zaostatak od 4:1 i sa 7:5 osigurao prvo polufinale nakon listopada 2022.

Čilić je tada igrao i svoje posljednje finale, u Tel Avivu je glatko izgubio od Novaka Đokovića. Danas se bori za svoje 37. finale u karijeri, a u finalu je na omjeru 20-16.

Nakashima je u ovom meču izraziti favorit. Nakon ranog ispadanja na US Openu gdje ga je u drugom kolu zaustavio Alexander Zverev, Amerikanac je na Davis Cupu ostvario tri vrlo impresivne pobjede, a na krilima tih rezultata stigao je u Kinu.

U prvom je kolu bio slobodan, a onda se u drugom namučio protiv kvalifikanta iz Hong Konga Chaka Lam Coleman Wonga, ali ga je nakon gubitka prvog seta i spašene dvije meč-lopte u drugom, na kraju uspješno pobijedio.

U drugom je protiv Australca Rinkyja Hijikate bio siguran s 2-0 u setovima, a sada će 23-godišnjak prvi puta u karijeri snage odmjeriti s Grand Slam pobjednikom Čilićem. Amerikanac ima samo jedan ATP naslov u karijeri, osvojio ga je prije dvije godine u San Diegu.

Od to rujna 2022. više nije bio u ATP finalu, a u lipnju 2021. izgubio je dva puta, tako da mu je omjer u borbi za titulu 1-2.

Mjesto i vrijeme

Kina, Hangzhou, 11:30

Prošli dvoboj

Ovo je prvi meč Čilića i Nakashime.

Prognoza

Nakashima je veliki favorit, ali dugo nije bio u ATP finalu, sigurno će biti pod pritiskom zbog pružene prilike, a to bi rasterećeni i vrlo raspoloženi Čilić mogao iskoristiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!