Nogomet

Australski Hrvat novi je izbornik Socceroosa kojima opasno vizi odlazak na Svjetsko prvenstvo

HINA, Mario Borko • ponedjeljak, 23.09.2024.
Australski Hrvat novi je izbornik Socceroosa kojima opasno vizi odlazak na Svjetsko prvenstvo
Foto: EPA

Australska nogometna reprezentacija nalazi se u velikoj krizi i prijeti joj neodlazak na Svjetsko prvenstvo. Tamošnji savez se iz toga razloga odlučio na smjenu izbornika, a izbor je pao na australskog Hrvata Tonyja Popovica...

Bivši australski reprezentativac Tony Popovic imenovan je u ponedjeljak novim izbornikom Australije, umjesto Grahama Arnolda, smijenjenog s pozicije zbog loših rezultata Socceroosa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2026.

Igraj na nogometne utakmice na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Bivši branič i kapetan Crystal Palacea (2001.-2006.) 51-godišnji Popovic, australski Hrvat kojeg su svojedobno povezivali s dolaskom u Hajduk, ima za zadatak popraviti stanje u skupini C kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u kojoj je Australija nakon dva kola pretposljednja.

Australski su nogometaši ovog mjeseca izgubili kod kuće (0:1) od Bahreina prije nego što su odigrali neriješeno (0:0) u Indoneziji. Samo prva dva mjesta u skupini vode na Svjetsko prvenstvo u Sjevernoj Americi.

Popovic, pobjednik azijske Lige prvaka s Western Sydney Wanderersima 2014., bio je "idealan kandidat" da naslijedi Grahama Arnolda (61), koji je na toj poziciji bio od 2018., izjavio je šef australskog nogometa James Johnson.

"Njegovo međunarodno iskustvo, posebno na azijskom kontinentu, koje ima kao igrača i kao trenera, dodatno povećava njegovu sposobnost da vodi Australiju na međunarodnoj sceni", rekao je Johnson.

Popovic je odigrao 58 utakmica za Australiju, a kao igrač je nastupao u Sydney Unitedu, u Hiroshimi u Japanu i zatim u Crystal Palaceu u Engleskoj. Kao trener je vodio Western Sydney Wandererse, Perth Glory, Karabükspor u Turskoj i Xanthi u Grčkoj.

"Bez sumnje sam ponosan i potpuno svjestan težine odgovornosti", rekao je nakon imenovanja Popovic.

U skupini C, Australija igra protiv Kine 10. listopada, a onda pet dana kasnije gostuje u Japanu. test

FOTO: EPA/JAMES ROSS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!