Ostali sportovi

Sportskim aktivnostima na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvoren Europski tjedan sporta

Sportnet, Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 23.09.2024.
Sportskim aktivnostima na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvoren Europski tjedan sporta

Pod motom #BeActive, državni dužnosnici, sportske zvijezde i građani zanimljivim su sportskim aktivnostima na zagrebačkom Cvjetnom trgu otvorili jubilarno deseto izdanje Europskog tjedna sporta.

Tjedan su otvorili izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministar turizma i sporta Tonči Glavina, koji je ovom je prilikom istaknuo je važnost ove inicijative koja potiče na aktivan i zdrav način života, voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević te zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet.

"Hrvatska je od prvog dana uključena u ovu važnu inicijativu Europske komisije, kojom potičemo na zdrav i kvalitetniji život, na tjelesnu aktivnost svakoga dana i u svim uvjetima. U posljednjih devet godina kroz ovaj tjedan u sportske aktivnosti uključili smo gotovo 300.000 građana, a samo u prošloj godini organizirano je više od 155 događanja u sklopu kojih je u aktivnostima sudjelovalo više od 45.000 građana. Tjelesna aktivnost ima veliki pozitivan utjecaj na povećanje kvalitete života što je posebno bitno kod djece i mladih, jer tjelesna aktivnost im pozitivan utjecaj na njihov fizički, psihički i socijalni razvoj. Zbog toga je jako važno da navike bavljenja tjelesnom aktivnosti steknu u što ranijoj dobi, kako bi je zadržali cijeli život", istaknuo je ministar turizma i sporta Tonči Glavina.

Otvorenju su nazočili izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Maksimilijan Šimrak, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, voditeljica predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Zrinka Ujević, zastupnica u Europskom parlamentu Nikolina Brnjac te zastupnici u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier i Karlo Ressler, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš i brojni drugi uzvanici.

Uz visoke dužnosnike, događaju su prisustvovali i poznati hrvatski sportaši: veslači Anton i Patrik Lončarić, gimnastičar Tin Srbić, vaterpolisti Ante Vukičević, odbojkaški reprezentativci, skijaška trkačica Tena Hadžić, paraskijaš Josip Zima, paraplivačica Paula Novina, paraatletičar Ivan Katanušić te sportašica u boccia sportu Anamaria Arambašić.

Poseban interes izazvala je prezentacija sportskih aktivnosti udruge SuperKid i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, gdje su djeca i mladi okušali svoje vještine na sportskom poligonu. Djeca su imala prilike učiti o povijesti olimpijskih igara kroz Olimpijsku početnicu autorice Ane Popovčić. Također, posjetitelji su mogli sudjelovati u kvizu Brže, više, točnije, a kroz cijeli događaj odvijale su se i edukativne aktivnosti, poput mjerenja krvnog tlaka i analize tjelesnog sastava koje je organizirao NZJZ Andrija Štampar, a atraktivna labos prezentirao je Kineziološki fakultet iz Zagreba. Hrvatski savez obaranja ruke predstavio je svoj sport na dva stola, omogućivši građanima da se okušaju u ovom izazovnom sportu.

Jedna od najzanimljivijih atrakcija bila je suradnja s Muzejom grada Zagreba, iz kojeg, uz stručnu pomoć Hrvatskog športskog muzeja, dolaze povijesni velikani hrvatskoga sporta, Mate Parlov, Franjo Bučar i Marko Neralić. Program je upotpunio nastup Plesnog studija Fusion, čiji su plesači pokazali vještine breakinga, novog olimpijskog sporta. Nakon svečanog otvorenja, građani su se mogli pridružiti razgibavanju uz trenera Marija Mlinarića, koji je potaknuo sve prisutne da se uključe u zajedničke vježbe.

Europski tjedan sporta traje do 30. rujna, a svi zainteresirani pozvani su da sudjeluju u brojnim sportskim događanjima diljem Hrvatske. Događaj organizira Ministarstvo turizma i sporta desetu godinu zaredom, u suradnji s Hrvatskim olimpijskim i paraolimpijskim odborom. Ova europska inicijativa, pokrenuta od strane Europske komisije, odvija se istovremeno u 40 država, a cilj joj je potaknuti građane na bavljenje sportom i tjelesnom aktivnošću. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!