Nogomet

Aston Villa u EFL kupu igra protiv kluba kojeg svi pamte po jednom igraču

Mario Borko • utorak, 24.09.2024.
Aston Villa u EFL kupu igra protiv kluba kojeg svi pamte po jednom igraču
Foto: EPA

Večeras od 21:00 u trećem kolu EFL kupa, Aston Villa gostuje kod Wycombea. Lavovi su u odličnoj formi, a nakon debija u grupnoj fazi Lige prvaka i uspješno odrađenog posla u prvenstvu, putuju u goste kod trećeligaša...

Kup je jedino natjecanje u kojem se mali klubovi iz nižih liga i manjih sredina mogu susresti s velikanima. Moderni nogomet nije previše zainteresiran za takvo nešto, za bogate klubove to je gubitak vremena i nepotrebno gomilanje utakmica, ali srećom one se još uvijek igraju.

Igraj na Wycombe Wanderers – Aston Villa na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Engleska je kao kolijevka nogometa specifična i kupovi su vrlo važni, tome svjedoči i činjenica da se igraju i FA kup i EFL kup. U potonjem se večeras sastaju trećeligaš Wycombe te bivši prvak Europe i trenutni predstavnik Premier lige u Ligi prvaka, Aston Villa.

Wycombe Wanderers je klub iz istoimenog grada koji ima oko 75 tisuća stanovnika. Klub je osnovan davne 1887. godine, a trenutno se natječe u trećem rangu engleskog nogometa. Chairboys su dugo vremena bili amaterski klub, nikada nisu igrali u Premier ligi, a u Engleskoj su poznati po dvije etape.

U sezoni 2000./01. Wycombe je ušao u polufinale FA kupa i tako ostvario najveći uspjeh u povijesti kluba. Tamo ga je zaustavio Liverpool koji je pogocima Emilea Heskeyja i Robbieja Fowlera slavio s 2:1. Utakmica je odigrana u vrijeme gradnje novog Wembleya, pa je polufinale ugostila Aston Villa na svom Villa Parku.

Nešto recentniju etapu obilježio je jedan igrač, Adebayo Akinfenwa. Napadač je postao internetska senzacija zbog svoje specifične građe, a Wycombe je s njim u vrhu napada iz četvrtog prvi puta u povijesti skočio u drugi rang engleskog nogometa.

Akinfenwa, koji je bio apsolutno dominantan u nižim ligama, imao je 39 godina u vrijeme ulaska u Championship i zato je uspio zabiti samo jedan gol. Wycombe je ekspresno ispao, Akinfenwa se privremeno umirovio, a danas igra Sunday league football za Faversham Town.

Wycombe je nakon ispadanja redoviti član League One, a ove sezone nakon šest kola ima deset bodova i nalazi se na devetom mjestu. U EFL kupu je u prvom kolu izbacio Northampton u gostima s 0:2, a u drugom je, također u gostima, iznenadio Swansea s 0:1.

O Aston Villi ne treba puno pričati. Unai Emer od svog dolaska radi spektakularan posao, a vrhunac je ostvaren prošle sezone ulaskom u Ligu prvaka. Lavovi su nakon pet kola treći u Premiershipu s četiri pobjede i porazom od Arsenala.

Prvaci Europe u sezoni 1981./82. prošli su tjedan debitirali u grupnoj fazi Lige prvaka. Na gostovanju u Bernu kod Young Boysa slavili su s glatkih 3:0, a za vikend su u završnici preokrenuli Wolverhampton u prvenstvu (3:1).

Villa će teško igrati na četiri fronta, ali kupovi su njena najveća prilika za trofej. Posljednje finale EFL kupa je igrala u sezoni 2019./20., a sada na startu kod Wycombea ne bi trebala imati problema.

Mjesto, vrijeme, sudac

High Wycombe, Adams Park, 21:00

Sudac: Sam Allison

Prošli dvoboj

Wycombe i Aston Villa susreli su se 2016. u trećem kolu FA kupa. Prva utakmica u Wycombeu je završila 1:1, a ponovljenu je Villa dobila s 2:0.

Prognoza

Aston Villa je apsolutni favorit. test

FOTO: EPA/PETER SCHNEIDER

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!