Ostali sportovi

Sredinom listopada u Zagrebu se održava FIG Aura Cup u ritmičkoj gimnastici

Sportnet, Mihaela Bradovski • utorak, 24.09.2024.
Sredinom listopada u Zagrebu se održava FIG Aura Cup u ritmičkoj gimnastici

Vrhunska ritmička gimnastika očekuje se na FIG Aura Cupu u Ciboni. Očekuje se nastup više od 250 ritmičarki iz 18 zemalja na najvećem natjecanju u Hrvatskoj...

Završene su prijave za najveći spektakl ritmičke gimnastike u Hrvatskoj – 8. FIG Aura Cup koji će od 11. do 13. listopada ugostiti zagrebački Košarkaški centar Dražen Petrović. Natjecanje koje je i ove godine u kalendaru Svjetske gimnastičke federacije (FIG) sprema tri dana vrhunske ritmike, a koje zvijezde za dva tjedna dolaze u hrvatsku metropolu otkrila je Nika Crevatini, glavna inicijatorica ovog velikog natjecanja.

"Radujem se što u Zagreb dolazi više od 250 ritmičarki iz 18 zemalja svijeta. Da Olimpijskim igrama u Parizu nije završio ovaj olimpijski ciklus, vjerojatno bismo imali još i više natjecateljica, jer mnoge zemlje već su se okrenule treniranju po novim pravilima za nadolazeći olimpijski ciklus. Ipak, dolazi nam puno zemalja s različitim školama ritmičke gimnastike i to s ponajboljim ritmičarkama Grčke, Italije, Španjolske, Južne Koreje... Ponosna sam jer će konkurencija biti baš jaka."

Nekad najveća hrvatska ritmičarka, a danas izbornica hrvatske seniorske reprezentacije i predsjednica Tehničkog odbora ritmičke gimnastike Hrvatskog gimnastičkog saveza otkrila je i kakve će snage imati Hrvatska na ovogodišnjem natjecanju.

"U FIG seniorskom dijelu turnira predstavljat će nas dugogodišnja reprezentativka Tamara Artić iz GK Vindije i mlada Gresa Ramadani iz GK Aura. Reprezentaciju u juniorskoj konkurenciji činit će Ana Jurković iz GK Maksimir, Iana Benčić iz KREG Galatea i Vita Franov iz KRG Sirena."

Uz Ramadani u FIG programu, u onom međunarodnom dijelu Aura Cupa, domaćina GK Auru predstavljat će seniorke Lua Cizel i Siena Gančev te juniorka Nika Pfeifer, ali i 50-ak mladih nada u svim uzrasnim kategorijama pojedinačne i grupne konkurencije.

"Ritmička gimnastika lijepa je u svim kategorijama, ne samo svjetski seniorski vrh, nego od onih najmanjih pa sve do reprezentacija. Zato pozivam sve ljubitelje sporta da sva tri dana dođu pogledati natjecanje. Ipak, glavni dio turnira je onaj u subotu popodne, 12. listopada kada će biti finala FIG seniorki i juniorki. To je onaj najuzbudljiviji dio kada će se djevojke boriti za kraljicu i princezu ritmičke gimnastike i FIG Aura Cupa, ali i za lijepe novčane nagrade. Zašto sve ovo radim svih ovih godina je da dovedemo elitu ritmičke gimnastike, da naše djevojčice i djevojke, ali i reprezentativke vide sam vrh ovog sporta i što je sve potrebno da bi došle i one na taj vrh. Samo s ovakvim natjecanjima, udruživanjem i prijateljstvom s velikim zemljama ovog sporta možemo povećati kvalitetu ritmičke gimnastike u Hrvatskoj."

Prošle godine seniorka Lana Sambol osvojila je broncu, a juniorka Gresa Ramadani srebro. Kakva su očekivanja ove godine?

"Nadamo se i ove godine tako lijepim rezultatima, iako mislim da će to ovaj put biti malo teže, pogotovo u seniorskoj konkurenciji. Neka imena jesu već vidljiva na prijavama, dolazi nam nekoliko vrlo jakih djevojaka na svjetskoj sceni poput višestruke svjetske i europske medaljašice Anastasiie Salos ili pak svjetske i europske finalistice Panagiote Lytre, ali čekamo potvrdu i jednog još većeg imena iz same elite ritmičke gimnastike. Nadamo se da će ta potvrda biti pozitivna i s veseljem ćemo je onda objaviti."

A svu ovu elitu nestrpljivo čeka i velika nada naše ritmičke gimnastike Gresa Ramadani koja će na Aura Cupu prvi put nastupiti kao seniorka.

"Čast mi je predstavljati Hrvatsku na ovako velikom turniru. Prošle godine sam osvojila srebro u juniorskoj kategoriji, ali sada me čeka jaka seniorska konkurencija. Nadam se da ću i ovaj put dobro proći i da ćemo imati veliku podršku s tribina Cibonine dvorane", poželjela je Ramadani.

Ulaznice za spektakl ritmičke gimnastike moći će se kupiti u dane natjecanja, od 11. do 13. listopada na blagajnama KC Dražen Petrović. test

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!