Tenis

Veliki povratnik: Marin Čilić nakon tri godine do prve titule na ATP Touru!

Mihaela Bradovski • utorak, 24.09.2024.
Veliki povratnik: Marin Čilić nakon tri godine do prve titule na ATP Touru!
Foto: EPA

20 teških mjeseci, dvije operacije, ali Marin Čilić vratio se na najbolji način na veliku scenu. Na pragu 36. rođendana osvojio je ATP turnir u Hangzhouu pobjedom protiv Kineza Zhizhena Zhanga i u svom 37. finalu stigao do 21. titule. Nikada igrač s ovakvim rankingom nije uspio osvojiti neki ATP turnir...

U listopadu 2021. godine Marin Čilić u St. Peterburgu je u finalu slavio u tri seta protiv Taylora Fritza i od tada nije uspio doći do titule. Godinu dana kasnije u Tel Avivu je u finalu poražen od Novaka Đokovića, ubrzo su krenuli veliki problemi s ozljedom i Marina jako dugo nije bilo ne terenu.

Igraj na utakmice SuperSport HNL-a na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Operacija koljena i dugačka pauza, neuspjeli povratak i nova operacija, nova dugačka pauza, ali Čilić se nije predavao i vratio se na teren.

Vratio se pobjednički, jučer je prolaskom u finale postao drugi po najnižem rankingu u povijesti koji se plasirao u finale, ispred njega je bio samo Nizozemac Raemon Sluiter, a kako je Sluiter to finale u Rosmalenu 2009. godine izgubio. Čilić je pobjedom u finalu Hangzhoua postao igrač s najnižim renkingom u povijesti koji je osvojio neki ATP turnir.

Marin je u Kinu došao kao 777. igrač svijeta, a nakon ove titule bit će 212. igrač na ATP ljestvici i polako se približava onim pozicijama koje mu i pripadaju.

U finalu protiv vrlo dobrog Kineza Zhizhena Zhanga Marin je imao meč pod kontrolom, odlično je servirao i ostavio je jako malo šansi protivniku na reternu.

Tijekom cijelog meča svaki je imao samo po dvije break lopte i obje su ostale neiskorištene. Zhang je imao nešto precizniji prvi servi, ali Marin je imao visokih 84 posto osvojenih poena nakon ubačenog pšrvog servisa.

Odluka je padala u tie-breaku, u završnici oba Marin je bio mirniji i odnio je veliku pobjedu.

Ovo je velika pobjeda za Marina Čilića, ali i za hrvatski tenis kojem nedostaju već duže vrijeme kvalitetni rezultati na ATP razini. test

ATP Hangzhou, finale:
Marin Čilić (Hrvatska) - Zhizhen Zhang (Kina, 6) 7:6(5), 7:6(5)

FOTO: EPA/Rodrigo Jimenez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!