Nogomet

Ivan Jurić vodi svoju prvu europsku utakmicu, u Rim stižu raspoloženi Baski

Mario Borko • četvrtak, 26.09.2024.
Ivan Jurić vodi svoju prvu europsku utakmicu, u Rim stižu raspoloženi Baski
Foto: EPA

Večeras od 21:00 u prvom kolu Europske lige sastaju se Roma i Athletic Bilbao. Rimljane je proteklog tjedna preuzeo Ivan Jurić, na klupi je debitirao uvjerljivom pobjedom u prvenstvu, a večeras će hrvatski strateg voditi svoju prvu europsku utakmicu...

Hrvatska ni ove godine nema predstavnika u Europskoj ligi, Dinamo je izborio Ligu prvaka, a Rijeka je ispala od Elfsborga. Boje Lijepe u ovom natjecanju tako brane igrač i treneri, a jedan od njih je Ivan Jurić.

Igraj na Roma - Athletic Bilbao na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Jedan od glavnih kandidata za klupu Hajduka proteklog ljeta, dobio je angažman karijere u Romi, a večeras će na Olimpicu protiv Athletic Bilbaa voditi svoju prvu europsku utakmicu u karijeri.

Rimljani su loše krenuli u sezonu, u prva četiri kola tri puta su remizirali i jednom izgubili, a glavom je platio Daniele De Rossi. Jedan od najvećih igrača u povijesti kluba otpušten je nakon 30 utakmica, a to je navodno izazvalo nezadovoljstvo kod igrača koji Jurića nisu dočekali raširenih ruku.

Ipak, hrvatski strateg uspio je razbuditi momčad i odmah polučiti rezultat. Udinese je u Rim stigao s velikim očekivanjima kao jedno od najugodnijih iznenađenja na startu sezone, ali nije imao nikakve šanse. Roma je slavila s uvjerljivih 3:0, a u strijelce se napokon upisao Paolo Dybala.

Roma je prethodne dvije sezone ostvarivala vrlo zapažene rezultate u Europskoj ligi. Prije tri sezone je najprije osvojila Konferencijsku, onda je poražena u finalu Europske od Seville na jedanaesterce, a prošle ju je u polufinalu zaustavio do tada nepobjedivi Bayer Leverkusen.

Klub je ovog ljeta uložio ozbiljne novce u pojačanja, najbolji strijelac LaLige Artem Dovbyk stigao je za 30.5 milijuna eura iz Girone, a tek se očekuje njegova prava eksplozija u dresu Vučice.

Bilbao je prošle sezone osvojio trofej nakon točno 40 godina čekanja. Baski su podigli Kup Kralja, a u LaLigi su završili na petom mjestu. To znači da su nastup u Europskoj ligi izborili na oba fronta, a ove sezone su spremni za dodatni iskorak.

Ernesto Valverde u svom trećem mandatu na klupi radi sjajan posao. Momčad se nije pretjerano promijenila u odnosu na prošlu sezonu, stigao je samo krilni napadač Alvaro Djaló iz Brage za 15 milijuna eura. Najvažnija vijest je ostanak Nice Williamsa koji je nakon Eura mogao birati klub, ali je radije ostao kod kuće.

To je još jedan dokaz snage ove momčadi koja je nakon sedam kola treća u LaLigi s 13 osvojenih bodova. Nakon četiri boda u prva četiri kola i dva poraza od Barcelona i Atletico Madrida, Bilbao je nanizao tri uzastopne pobjede, od čega dvije u gostima.

Prije četiri dana kod kuće je poražena Celta Vigo, a sad je vrijeme za početak europske kampanje. Bilbao je dva puta u svojoj povijesti gubio europska finala, 1977. u Kupu Uefa od Juventusa i 2012. u Europskoj ligi od Atletico Madrida.

Ovaj Bilbao djeluje kao momčad koja bi mogla vrlo daleko u Europi i do prva četiri mjesta u prvenstvu.

Mjesto, vrijeme, suci

Rim, Olimpico, 21:00

Sudac: Georgi Kabakov (Bugarska)

Nedostaju

Roma: Alexis Saelemaekers, Enzo Le Fee

Athletic Bilbao: Unai Simon, Yeray Alvarez, Yuri Berchiche (neće igrati), Nico Williams, Julen Agirrezabala (upitni)

Zadnji susret

Bit će ovo prva službena utakmica između Rome i Athletica. 2019. odigrana je prijateljska utakmica u sklopu ljetnih priprema koja je završila 2:2.

Bilbao je do sad igra protiv sedam različitih ekipa iz Italije, a u 20 utakmica ima devet pobjeda, četiri remija i sedam poraza.

Prognoza

Roma je favorit, promjena trenera izazvala je pozitivni šok, ali pred Jurićem je strašno zahtjevan suparnik koji je jako dobro uigran. test

FOTO: EPA/GIUSEPPE LAMI

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!