Ostali sportovi

SP u hokeju na ledu: Kanađani upitni za nastavak!

Ivor Krapac • utorak, 02.05.2000.

Drugo kolo prvog kruga razigravanja po skupinama na Svjetskom prvenstvu A-skupine hokeja na ledu, koje se održava u St.Petersburgu, ostat će u ružnom sjećanju reprezentaciji najjače hokejaške sile svijeta - Kanade.

Svi su očekivali lagano odrađivanje posla protiv Norvežana, koji se nisu proslavili u otvaranju protiv Češke, no dokazalo se da je u sportu uvijek sve moguće. Poraz od 3-4 Kanađanima komplicira situaciju oko prolaska u daljnje natjecanje, jer još moraju igrati protiv jake Češke, dok Norveška ima lakšu zadaću protiv Japana.

U prvoj trećini nije bilo pogodaka, a Kanađani su propustili nekoliko lijepih prilika za dolazak u vodstvo. To im se osvetilo, jer su nakon dvije minute igre u drugoj trećini,golom Sjura Nilsena, Norvežani poveli, zahvaljujući nesporazumu u kanadskoj obrani. Kanađani nakratko izjednačuju (Traverse, 6:10 u drugoj trećini), ali tek 17 sekundi kasnije opet primaju gol i moraju goniti rezultat. Tri minute do kraja najuzbudljivijeg dijela igre, Kanađani uspijevaju ne samo izjednačiti, već i povesti (17:44 u drugoj trećini, Steve Sullivan). Tu nije bio kraj, jer 43 sekunde do kraja trećine u situaciji s igračem više Marius Trygg postiže pogodak za Norvešku, dijelom i zbog nespretnosti kanadskog golmana Brathwaitea. Norvežani senzacionalnu pobjedu dosežu u zadnjoj trećini nakon 9 minuta, ponovno s igračem više, a strijelac odlučujućeg pogotka je Tore Vikingstad.

Utakmicu koja je privukla najviše pozornosti odigrali su domaćin Rusija i SAD. Domaćini su bili izraziti favoriti, jer se reprezentacija SAD nije predstavila u najboljem svjetlu u utakmici sa Švicarskom(samo 3-3).

Danas su, međutim, pokazali i svoje drugo lice i čvrstom igrom došli do pobjede od 3-0, te ostavili domaće navijače sa gorkim okusom u ustima. Rusi su podosta pomogli, bili su preopušteni i previše solirali, a tako se ne može do pobjede protiv bilo koje ozbiljne momčadi. Briljirao je američki golman Robert Esche, a susret je riješen sredinom druge trećine sa dva brza pogotka Amerikanaca (Jason Blake i Phil Housley).

U posljednjem periodu igre su, pogotkom Davida Legwanda nakon 6 minuta, reprezentativci SAD-a zaokružili uspješnu večer.

U ostale dvije današnje utakmice Česi su nakon dosta muke savladali Japance, koji su pružali solidan otpor pune dvije trećine. Francuzi su iznenadili Švicarce, a najviše se iskazao njihov kapetan Arnaud Briand sa dva pogotka i asistencijom.

Rezultati:
Francuska-Švicarska 4-2(0-0, 2-2, 2-0)
Češka-Japan 6-3(2-1, 2-1, 2-1)
Rusija-SAD 0-3(0-0, 0-2, 0-1)
Kanada-Norveška 3-4(0-0, 3-3, 0-1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!