Ostali sportovi

SP u hokeju: Šveđani zasad najuvjerljiviji

Ivor Krapac • petak, 05.05.2000.

Rezultati:

Latvija - Ukrajina 2-1(0-1, 1-0, 1-0
vedska - Bjelorusija 7-0(4-0, 0-0, 3-0)
Finska - Slovačka 2-2(1-1, 1-0, 0-1)
Italija - Austrija 3-0(1-0, 1-0, 1-0)

U St. Petersburgu na svjetskom prvenstvu A-skupine hokeja na ledu okončan je prvi dio natjecanja. Najslabije reprezentacije se opraštaju od borbe za najviši plasman, ali "ono pravo" tek počinje.

Sudar Finaca i Slovaka bio je bez ikakve sumnje najzanimljiviji susret u četvrtak. Slovaci su imali svoj najjači "ispit" u dosadašnjem tijeku prvenstva, a Finci su tražili povratak nakon razočaravajućeg remija protiv Austrije.

Nakon početnog pritiska, Finci u trećoj minuti dolaze do vodstva udarcem Nike Kapanena iz daljine. Slovaci su bili "šokirani" zbog rano primljenog pogotka i nekoliko ranih isključenja, a kad su uspjeli zaigrati kako znaju, odmah su bili nagrađeni - krajem devete minute rezultat poravnava Michal Kreus, proguravši pak kroz noge finskom vrataru Ariju Sulanderu. Tada je uslijedilo razdoblje izjednačene i zanimljive igre, u kojem su oba vratara imala dosta posla.

Slovaci su u osmoj minuti druge trećine mislili da su došli u vodstvo i već slavili strijelca Miroslava Satana, ali je sudačko pregledavanje snimke donijelo (posve opravdano) poništenje pogotka, jer je "spretni" strijelac pločicu u mrežu gurnuo klizaljkom. Nakon nešto više od minutu opet je pregledavana snimka, jer suci nisu bili sigurni da li je snažan udarac Kapanena prošao gol-liniju. Opet slavlje, pa kratka neizvjesnost i - ponovno slavlje, jer je (posve očit) pogodak priznat. Finci su se nakon toga uspješno branili (pogotovo s igračem manje) i činilo se da će izboriti pobjedu. Međutim minutu prije kraja Jan Pardavy izjednačuje, koje je nakon kratkotrajnog pregledavanja snimke i potvrđeno.

Tablica:

Grupa A:
1. Švedska 3-0-0 (17-3) 6 bodova
2. Latvija 2-0-1 (9-7) 4
3. Bjelorusija 1-0-2 (10-16) 2
4. Ukrajina 0-0-3 (6-16) 0

Grupa B:
1. Slovačka 2-1-0 (10-4) 5
2. Finska 1-2-0 (11-5) 4
3. Italija 1-0-2 (5-12) 2
4. Austrija 0-1-2 (3-8) 1

Grupa C:
1. Češka 3-0-0(12-4) 6
2. Norveška 2-0-1(13-7) 4
3. Kanada 1-0-2(10-6) 2
4. Japan 0-0-3(3-21) 0

Grupa D:
1. SAD 2-1-0(9-5) 5
2. Švicarska 1-1-1(8-9) 3
3. Rusija 1-0-2(10-7) 2
4. Francuska 1-0-2(7-13) 2

Pred kraj Slovaci uspješno zadržavaju pak u svom posjedu i osvajaju (bez poraza) prvo mjesto u skupini.

U drugoj utakmici ove grupe Italija i Austrija su odigrale "borbu na život i smrt" jer je bilo jasno da "pobjednik uzima sve", odnosno, u ovom slučaju, osigurava opstanak u najjačoj skupini svjetskog hokeja.

Austrijancima je odgovorao i bod, no izgleda da su se "ispucali" protiv Finske (senzacionalni remi), što su motivirani Talijani vješto iskoristili. Dvaput je pogodio Bruno Zarrillo - u sedmoj minuti i 27 sekundi do kraja, kada su Austrijanci zamijenili vratara dodatnim napadačem, jednom (u 25.minuti) Vezio Sacratini - i pobjeda je čista i zaslužena, kao i plasman u borbu za četvrtfinale.

Novoosnovane grupe:

Za četvrtfinale:
Grupa E: Švedska, Latvija, Bjelorusija, SAD, Švicarska, Rusija.
Grupa F: Slovačka, Finska, Italija, Češka, Norveška, Kanada.

Za opstanak:
Grupa G: Ukrajina, Austrija, Japan, Francuska

Šveđani su dosad najuvjerljivija reprezentacija, visokom pobjedom protiv Bjelorusije dokazali su svoju snagu i pokazali spremnost za najveće bitke koje su tek pred njima. Bjelorusi su osvojili treće mjesto, ali ovakvo "torpediranje" moglo bi podosta utjecati na njihovo psihološko stanje, a drugi krug je već pred vratima. Egzekuciju su "potpisali" Daniel i Henrik Sedin (istovjetni učinak - 1 gol, 1 asistencija), Peter Andersson, Bjorn Nord, Daniel Tjarnqvist, Fredrik Modin i Fredrik Lindquist, a vrijedi spomenuti i tri asistencije Mikaela Nylandera, te učinak vratara Tommya Sala - primio je samo tri gola u tri utakmice!

Latvija je prilično teško pobijedila Ukrajinu, te zauzela drugo mjesto u skupini i razveselila svoje vjerne navijače. Ukrajinci su, unatoč velikoj premoći Latvijaca, poveli u 11 minuti pogotkom Vitaliya Lytvyenka s igračem više. Izjednačio je u četvrtoj minuti druge trećine Harijs Vitolins, a konačni rezultat postavlja šest minuta do kraja Leonids Tambijevs na dodavanje Karlisa Skrastinsa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Ostali sportovi
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!