Nogomet

Varteks - Zagreb: Kastel glavom osigurao pobjedu

Marko Breljak • nedjelja, 08.04.2001.

Zagreb i Varteks ove su sezone odigrali već četiri susreta i svaki ogled bio je izuzetno uzbudljiv i atraktivan. Dvije pobjede u Kranjčevičevoj upisali su Zagrebaši, a u Varaždinu je dvaput uspješan bio Varteks. Kada se tome pridoda i činjenica da se radi o klubovima koji se bore za četvrto mjesto, koje u nekim kombinacijama vodi u Kup Uefa, spektakl je zajamčen. Niti loš teren, niti kiša koja je padala cijelo vrijeme prije utakmice nisu pokvarili ugođaj pa smo ponovo vidjeli jedan odličan susret i nogomet koji plijeni.

Počelo je napadački s obje strane, a Varteks je seriju prigoda otvorio već u 2. minuti, kada Halimi, na nabacivanje Karića, glavom sa samo nekoliko metara pogađa stativu – stativa broj 1. S druge strane Lovrek pronalazi Franju, a ovaj glavom prebacuje gol. Slijede prigoda Karića s jedne strane i Čižmeka s druge strane i nakon toga velika inicijativa Varteksa do 25. minute, kada su lako mogli osigurati pobjedu.

Domaćin je najopasniji bio u prekidima, a u 16. minuti su, prvo Kastel glavom, a zatim u nastavku Karić nogom, neprecizni. U 17. minuti Sklepić nabacuje za Kastela, a ovaj glavom ponovo pogađa okvir gola – stativa broj 2. Zagreb je priprijetio preko Čižmeka i Bulata, a Kastel u 20. iz slobodnjaka potvrđuje da je raspoložen za igru. Isti igrač u 22. minuti postigao je konačno i pogodak, koji će, kako se kasnije ispostavilo, ostati i jedini na utakmici.

1:0 – Sklepić je iz jednoga od brojnih kornera za Varteks (čak 8 u prvom dijelu) sjajno nabacio, a tu je najviši Zoran Kastel, koji puca glavom, ovoga puta precizno, za zasluženo vodstvo. Samo nekoliko minuta kasnije mogli su igrači Varteksa sve rezriješiti. Ponovo se radilo o nabacivanju iz prekida, ponovo je u pitanju bio udarac glavom i ponovo se ispriječi okvir gola, ovoga puta Antun Andričević koji je imao premijeru pred varaždinskom publikom – stativa broj 3.

Zbog vodstva, a vjerojatno i zbog paklenog tempa u prvom dijelu poluvremena, Varaždinci malo smanjuju pritisak i prepuštaju inicijativu “pjesnicima”. Do kraja poluvremena vidjeli smo tek odlično izveden slobodni udarac sa preko 20 metara, od strane Hrvoja Sklepića, ali je lopta ponovo pogodila okvir gola – stativa broj 4.

Fenomenalan tempo igre viđen je u prvom poluvremenu, napadački nogomet sa obje strane i prava je šteta što nije bilo više pogodaka. Bilo je to jedno od boljih poluvremena Varaždinaca u ovoj sezoni, a najbolji dokaz tomu su čak četiri lopte upućene u okvir gola. U nastavku uglavnom gledamo sliku s kraja poluvremena. Inicijativa Zagreba i polukontre i kontre Varteksa. Tu su se najčešće nalazili Karić i Bjelanović, no Zadranin u dresu Varteksa očito nije bio raspoložen kao u proteklim tjednima. Možda je uzrok tomu i težak teren, gdje je vrlo teško bilo uputiti preciznu loptu.

Velikih prigoda ipak nije bilo, iako je Zagreb djelovao prilično opasno. Tek pred kraj poluvremena, kada je Karačić sve karte bacio na napad otvorilo se ponovo domaćinima. Tu vrijedi izdvojiti tek situaciju iz 87. minute, kada je Hrman odlično ubacio, Drobne i Stojkić se sudarili, a Karić loptu poslao u mrežu. Slavlje na tribinama prekinuto je kada je Širić poništio pogodak zbog navodnog prekršaja Drobnea na vrataru Zagreba. U svakom slučaju sumnjiva situacija jer je lopta bila već u nogama Veldina Karića, kada se Širić oglasio. Čini se da ipak nije bilo govora o prekršaju, nego tek o sudaru Stojkića i Drobnea.

Tako je na kraju ostalo 1:0, u utakmici u kojoj smo vidjeli fenomenalan nogomet nažalost samo u prvom dijelu. Nastavak je donio nešto prigoda, ali ne i manje uzbuđenja. Zaslužena pobjeda Varaždinaca koji su danas ipak bili bolji te su time učvrstili put prema željenoj 4. poziciji. Zagreb je ponovo djelovao previše nesigurno, kao i u proteklim susretima, kada su se teško nosili sa agresivnom igrom Varteksa. Na tribinama je, u društvu Zagrebovih čelnika, viđen i Zlatko Kranjčar. Znači li to da će Katalinić nakon Gračana, Vlaka, Bračuna, Braovića, pokopati još jednog trenera. Sve u svemu, Varteks je u toj borbi za 4. mjesto stekao veliku, bodovnu i psihološku prednost.

Izjave nakon utakmice:
Branko Karačić, trener Zagreba: “Mislim da je, kada se na kraju sve zbroji, Varteks potpuno zasluženo dobio ovu utakmicu s time da bi okarakterizirao dva potpuno različita poluvremena. U prvom dijelu vidjeli smo punu inicijativu Varteksa i tri četiri izrazite šanse od kojih su jednu materijalizirali. U drugom dijelu imali smo prividnu inicijativu, ali sve do 16-20 metara, moćemo reći da je to bila sterilna inicijativa i mislim da je Varteks potpuno zasluženo došao do tri boda.

Ivan Katalinić, trener Varteksa: “Odigrali smo jedno uspješno prvo poluvrijeme, a po ovakvom terenu to je veliki uspjeh. Moji su se igrači zadovoljili sa ovh 1:0, koja su donosila tri velika boda. Mi smo i u drugom poluvremenu imali neke kontre i polukontre koje nismo iskoristili i taj drugi gol bi definitivno riješio sve. Zagreb je tu bio aktivniji, međutim nisu imali završnicu, a mi smo dobro odigrali u obrani. Na kraju kada se ovako dobije sa minimalnih 1:0 to je naslađe. Iako je do kraja još osam utakmica mi smo sada u velikoj psihološkoj prednosti.

Darko Perić, igrač Zagreba: “Varteks je bio bolji upravo za taj jedan gol i potpuno zasluženo pobijedili. Varteks je imao svoje prigode, naročito u prvom dijelu u kojem su bili bolji, a mi svoje prigode u nastavku nismo znali iskoristiti. Varteks se sada malo odlijepio od nas, a mi moramo još malo stisnuti i pokušati zasutaviti taj negativni trend koji nas prati u zadnje vrijeme. Čeka nas Kup u srijedu i zatim prvenstvo pa ćemo tu pokušati pobijediti.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!