Nogomet

Dinamo – Zagreb : "Modri" četvorkom u finale

Danijel Kavelj • srijeda, 18.04.2001.


Slika 2 od 2.
Foto: Dražen Patarčić

Za nogometaše Dinama današnja utakmica protiv Zagreba bila je dvostruko važna. Osim mogućeg ulaska u finale kupa, bila je bitna i sa psihološkog gledišta nakon poraza u zadnjem kolu prvenstva od Hajduka. "Modri" su prošli oba ispita, prvenstveno zahvaljujući furioznim počecima prvog odnosno drugog poluvremena u kojima su postizali po dva pogotka i time brzo rješili pitanje finalista kupa.

Odličan slobodan udarac Šokote u 7. minuti koji je Stojkić kratko odbio do Balabana, a ovaj pucao preko vratiju gostiju najavio je današnju Dinamovu napadačku igru. Dvije minute kasnije domaćini su i poveli. Balaban je u solo prodoru ušao u šesnaesterac Zagreba, dobro pucao, a Stojkić samo odbio do Mikića koji je u naletu postigao pogodak. Još u šoku od prvog gola Zagrebaši su praktički u sljedećem napadu "modrih" primili i drugi. Balaban je iskoristio jednu pogrešku gostujuće obrane na 20- ak metara od gola i rutinirano povisio rezultat na 2:0.

Nakon brzo anulirane prednosti iz prve utakmice, Dinamovi nogometaši su smirili igru, pa do pred kraj poluvremena nije bilo većih uzbuđenja. U 44. minuti bilježimo jedan protunapad domaćih preko Cvitanovića koji se našao u izglednoj situaciji, ali njegov udarac Stojkić je krajnjim naporom izbacio u korner. Najizgledniju priliku Zagrebovi nogometaši imali su samo minutu kasnije kada je Franja pucao sa 20 metara, a Butina loptu odbio, da bi nakon toga Franja pao šesnaestercu, ali je bio "nagrađen" samo žutim kartonom.

Slika 1 od 1.
Foto: Dražen Patarčić

Na početku nastavka gosti su imali izglednu priliku, nakon što je Kosić oduzeo jednu loptu na sredini igrališta, proslijedio do Franje koji je pucao, ali malo preko gola. Nakon toga vidjeli smo Dinamovih uraganskih pet minuta. Prvo je Cvitanović u 51. minuti izveo slobodan udarac sa lijeve strane nakon kojeg je Šokota pucao u vratara Stojkića, a u nastavku akcije Balaban je pogodio desnu stativu Stojkićeva gola. Minutu kasnije pao je gol. Korner sa desne strane izveo je Cvitanović, lopta je preletjela sve osim Sedloskog koji nogom para mrežu gostiju. Demoralizirani Zagrebaši tri minute kasnije primaju još jedan pogodak, nakon što je slabo čuvani Šokota dobio loptu u šesnestercu što je on i sigurno iskoristio.

Najljepši potez na utakmici vidjeli smo u 73. minuti kada je na jednu izbačenu loptu iz kaznenog prostora Dinama naletio Štrok i sa 25 metara iz voleja pogodio mjesto gdje se spajaju vratnica i stativa. Do kraja susreta vidjeli smo još tri vrlo dobre prilike Dinamovih igrača, ali Šokota, Bazina i De Oliveira nisu bili dovoljno koncentrirani u završnicama. Trunku nade Zagrebu u 87. minuti donio je Čačić svojim pogotkom, kada je dobro odmjerio svoj udarac i sa 20 metara pogodio desni kut Butininog gola. U zadnjim trenucima bilježimo još dvije dobre šanse Franje i Popovića, ali bez utjecaja na krajnji ishod.


Zlatko Kranjčar, trener Zagreba : "Gledajući obje utakmice Dinamo je zasluženo u finalu. U prvih dvadeset minuta Dinamovi nogometaši su zahvaljujući dobrom presingu i kvalitetnim šansama ostvarili prednost i time nas izbacili iz naše igre koju smo željeli provesti. Da je Franja na početku drugog dijela iskoristio šansu za 2:1, utakmica bi se vjerojatno drugačije odvijala. Imali smo samo tri raspoložena igrača, što je premalo za Dinamo."

Ilija Lončarević, trener Dinama : "Ostvarili smo što smo željeli. Pritisak je bio veliki na igrače, tako da je rezultat zaslužen. Nadam se da će nam ova utakmica otvoriti neke nove vidike, pokušat ćemo zaboraviti Split i poraz u Kranjčevićevoj. Mislim da ćemo sada u nastavak prvenstva ući i taktički i psihički pripremljeniji."

Krunoslav Lovrek, igrač Zagreba : "Zasluženo su se plasirali u finale. Kod nas nije bilo raspoloženih igrača, pa smo tako propustili ulazak u Europu. Nismo ništa pokazali, nakon primljena dva gola teško se bilo vratiti u utakmicu."

Goce Sedloski, igrač Dinama : "Odigrali smo dobro, nije nam bilo lako igrati nakon onog poraza u Splitu. Bilo nam je važno da se plasiramo u finale kupa."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!