Nogomet

Dinamo - Zagreb: Sretno do nova tri boda

Davor Sajko • nedjelja, 22.04.2001.


Po prohladnom i kišovitom vremenu tek se oko 1.000 ljubitelja nogometa pojavilo na maksimirskim tribinama. Nakon što je u srijedu Dinamo slavio pobjedom u Kupu s glatkih 4:1, očekivali su se i u ovom susretu novi bodovi za Dinamo, međutim bez obzira na krajnji rezultat tri su boda izborena s dosta sreće i muke.

Početak je i pripao modrima s obzirom da su krenuli od početka prilikama. Već je u četvrtoj minuti Šokota priprijetio ubacivši s lijeve strane, ali je Zagrebov vratar Stojkić uspio otkloniti opasnost. Samo minuta kasnije Mikića je bio u idealnoj prilici za pogodak. Nakon što je Balaban na vrhu kaznenog prostora "okrenuo" dvojicu Zagrebovih obrambenih igrača lopta se odbila do Mikića koji je izbio pred Stojkića. Mikićev udarac Stojkić brani, a lopta se odija Mikiću, čiji drugi pokušaj završava tik kraj vratiju. Nisu dužni ostali ni gosti koji su koristili svaku priliku koja je nastala nakon pogrešaka Dinamovog obrambenog reda. Čižmek je tako u šestoj minuti probio desnu stranu, ubacio u sredinu, ali nitko od njegovih suigrača nije pratio ovu akciju te je Tokić mirno otklonio opasnost za Dinamova vrata. Nisu dugo gosti čekali na svoju novu priliku. Franja je iskoristio tromost modre obrane i izbio sam pred Butinu, ali Polovanec koristi njegovu neodlučnost i uspijeva blokirati udarac. Odbijena lopta je došla do Šimića čiji je udarac uspio blokirao Tokić. Tražili su gosti kazneni udarac zbog navodnog Tokićevog igranja rukom, ali je sudac samo odmahnuo rukom. Redale su se nakon toga prilike opet na drugoj strani. Balaban je s vrha šesnaesterca pucao, ali Stojkić brani, a Dinamov pritisak se nakon ove prilike pojačao. Pokušao je nešto kasnije Balaban još jednom iz slobodnog udarca, ali i ovaj puta Stojkić je bio na mjestu. Sredinom prvog dijela Zagreb uspijeva uspostaviti ravnotežu, a rezultat toga je i nekoliko izglednih prilika gostiju iz Kranjčevićeve. U 19. je minuti Franja na desnoj strani izbacio iz igre Sedlskog sjurio se prema Butini, ubacio loptu u sredinu, ali na sreću Dinamovih navijača Šimić je bio prekratak. U tom razdoblju jedina prijetnja za Zagrebova vrta bio je Drpićev udarac iz daljine koji Stojkić brani bez problema. Odmah u sljedećem napadu Zagreb opet prijeti preko desne strane. Čačić je oduzeo loptu Sedloskom, povukao po desnoj strani ubacio, ali i ovaj puta najviši je u kaznenom prostoru bio Tokić. Do kraja prvog dijela obje su momčadi imale po jednu priliku za poodak. Dinamovu je upropastio Cvitanović, nakon što je previše komplicirao na vrhu kaznenog prostora, a na suprotnoj je strani Čižmekov udarac nakon odličnog Suraćevog upošljavanja završio tik kraj vratiju. Bila je to i najizglednija prilika za "pjesnike" u prvom dijelu.

Već je krajem prvog dijela bilo vidljivo da je i najbolji Dinamov igrač, Balaban, počeo šepati te je umjesto njega nakon odmora na travnjak istrčao Pilipović. A tek što je lopta krenula s centra domaći su igrači došli do vodstva. Na vrhu Zagrebovog kaznenog prostora Šokota je nanizao nekoliko "pjesnika" te preciznim udarcem loptu poslao u donji lijevi dio Stojkićeve mreže za 1:0. Došavši do vodstva modi su polako pali u tempu što su iskoristili Zagrebaši i počeli opasno ugrožavati Butinu. Imali su modri još dvije prilike koje su "mirisale" na pogodak, ali Mikićevu povratnu loptu u sredinu nije imao tko "pospremiti" u gol, a Pilipovićev iznenadni udarac završio je tik iznad vratiju. Zagreb je početkom drugog dijela preuzeo inicijativu, ali nije imao izglednih prilika za poravnanje. U 66. minuti Cvitanović se probio po desnoj strani prema Stojkiću, ali njegov je udarac iskosa slijeva završio od stative u gol-autu. Tu je bio i kraj prijetnji Zagrebovim vratima. U slijedećih desetak minuta Dinamova je obrana imala pune ruke posla, a samo je sreća spasila modre da ne prime pogodak. Kapetan gostiju, Mario Čižmek, bio je najveća prijetnja Butini. U 66. minuti Butina jedva brani Čižmekov udarac, a nešto kasnije pravovremenom intervencijom Butina je bio za tren brži od Čižmeka. Nosekov udarac na dodavanje Čižmeka završio je preko gola, Čižmek se još jednom okušao s 20-ak metara, ali opet neprecizno. Najveću priliku drugog dijela za Zagreb nije iskoristio Nosek. Odlično je s desne strena ubacio (tko bi drugi nego) Čižmek, a u gužvi pred Butinom Nosek puca petom, lopta je već savladala Butinu, ali se od stative odbija što koristi Butina i krajnjim naporom loptu izbija van svog kaznenog prostora. U tim trenucima na terenu postoji samo jedna momčad i to gostujuća. Pogodak je visio u zraku. U 84. minuti Čačić nije iskoristio neodlučnost Dinamove obrane i njegov je udarac s 15-ak metara zavšio u Butininim rukama. Kad već gosti nisu iskoristili svoje prilike u 85. minuti Goce Sedloski je riješio sve dvojbe oko pobjednika današnjeg susreta. Prodor Cvitanovića je završio slobodnim udarcem s lijeve strane. Na ubačenu loptu najviše je skočio Sedloski i pokraj nemoćnog Stojkića poslao glavom loptu u gol. Nakon tog drugog pogotka, Zagrebaši su stali, a Dinamovi igrači kao da su dobili krila. U samoj završnici u strijelce se mogao upisati još jednom Šokota, a Bulat je u posljednji trenutak Cvitanovića spriječio da poveća vodstvo.

Rezultat od 2:0 ne pokazuje pravo stanje na terenu. U prvom su dijelu momčadi bile ravnopravne, stime da je Dinamo imao tek nešto više prilika. U nastavku Dinamo je ostao bez ozlijeđenog Balabana, ali rani pogodak Šokote smirio je nervozu modrih. Nakon pogotka Zagreb je imao nekoliko izglednih prilika, ali nepreciznost gostujućih napadača išla je na ruku modrima. Možda bi najpravedniji bio neodlučen rezultata prema prikazanoj igri, ali Dinamo je svoje prilike iskoristio, a Zagreb nije.


Zlatko Kranjčar, trener Zagreba: "Danas smo prikazali u potpunosti drugačiju igru u odnosu na srijedu. Priliku su dobili igrači koji do sada nisu imali priliku dokazati se. Igralo se onako kako smo dogovorili i bez obzira na poraz mogu biti zadovoljan prikazanom igrom. Međutim, ne mogu biti zadovoljan realizacijom svojih igrača koji su propustili iskoristiti veliki broj izglednih prilika. Uvjeren sam da se naša igra može popraviti u sljedećih sedam dana kada je na rasporedu susret s Osijekom i kada se nadam svojoj prvoj pobjedi od kada sam na klupi Zagreba."

Ilija Lončarević, trener Dinama: "Prije svega čestitek igračima Zagreba i Zlatku Kranjčaru na prikazanoj igri koja je u potpunosti odudarala od igre u srijedu. Zadovoljan sam isključivo pobjedom i htijenjem. I danas se pokazalo da bolujemo od samozadovoljstva. Nakon dobivene utakmice u sljedećoj utakmici neki igrači jednostavno ne pokazuju potrebu agresivnost, a i gra je u pravilu rastrgana i nepovezana. Međutim, ako iz ovakvih utakmica izvučemo pouku imamo velikih šansi da osvojim planirano."

"Balaban je ozlijedio aduktor i trenutačno još ne znamo koliko je teška njegova ozljeda."

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet
  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 714:8+613
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Slaven Belupo 77:11-44
10Osijek 65:9-44

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!