Nogomet

Varteks - Slaven Belupo: Dodik presudio lokalni derbi

Marko Breljak • nedjelja, 22.04.2001.


Varteks i Slaven Belupo spadaju među najorganiziranije klubove u državi, a kako se radi o klubovim susjednih županija, “njeguju” dobrosusjedske odnose. Iako Varaždinci imaju znatno duži staž u ligi Koprivničanci su im iznimno neugodan suparnik. U posljednjih pet susreta sa Varteksom nisu poraženi, a današnjim domaćinima se zasigurno u pamćenje urezala i posljednja međusobna utakmica, kada je u Koprivnici bilo visokih 7:1. I današnja utakmica samo je potvrdila da “slavenaši” ne leže Varteksu. U tvrdom i neatraktivnom susretu, na kraju je završilo pobjedom gostiju, kojom Koprivničanci stiču veliku, naročito psihološku prednost u utrci za Kup Uefa.

Već po prvim minutama vidjelo se da Slavenovi nogometaši dobro “stoje” na terenu. Sigurno su zatvarali sve pristupe svome golu, povremeno čak i sa svim igračima u svojem šesnaestercu. Nogometnim žargonom rečeno, igrali su klasični bunker sa tek jednim napadačem Dodikom. Tako da smo prvu izrazitu prigodu na utakmici vidjeli tek u 31. minuti. Halimi je odlično prošao kroz sredinu, dodao idealno do Bjelanovića, ali ovaj iz dva navrata ne uspjeva savladati Solomuna. Bila je to ujedno i najbolja prigoda Varaždinaca na cijelom susretu. Do poluvremena je mladi Zadranin, u dresu Varteks sa još dva promašaja nagovijestio da ovo nije njegov dan. U dva navrata nabacio mu je Sabolčki, ali je Bjelanović, prvo nogom, a zatim glavom, bio neprecizan.

Sa 0:0 se otišlo na poluvrijeme, a lukavi trener gostiju, Mladen Frančić osijeća da bi Slaven mogao i do pobjede, te u napad uvodi Perkovića, što je znatno doprinjelo opasnijoj igri gostiju u nastavku. Varteks i dalje nije pronalazio načina kako probiti čvrstu obranu gostiju. Vidjeli smo tek pokušaje Režića iz slobodnog udarca u 53. minuti te dobru akciju Karića i nepreciznost Bjelanovića u 54. minuti.

Varteks se sve više otvara, a to zamalo koristi Amižić u jednom kontranapadu u 63. minuti, kada pogađa “malu mrežu”. Ipak, prigoda utakmice pripala je Dodiku u 65. minuti. Prvi strijelac lige prihvatio je loptu u “sumnjivoj” situaciji te ušao u kazneni prostor i pucao. Ipak, Rumbak je odlično obranio ovaj udarac. Do kraja se redaju grčeviti napadi Varteksa, ali gosti su ti koji imaju izrazitije prigode. Srebrenko Posavec propustio se u 71. minuti “osvetiti” svom bivšem klubu, za koji ga ne vežu najljepše uspomene, a pred sam kraj susreta uslijedio je i ključni trenutak susreta, koji je i presudio pobjednika. 1:0 – Igrala se 86. minuta, i drugi žuti karton zaradio je danas najbolji Varteksovac, Dražen Madunović. Slobodni udarac izveo je Damir Mužek, a glavom najviši, po običaju Marijo Dodik, koji loptu, od jedne i druge vratnice šalje u gol.

U zadnjoj minuti Hrvoje Sklepić solidno izvodi slobodnjak, a Solomun loptu skida ispod prečke. I to je bilo sve od danas nemoćnom Varteksa. Bila je to jedna od najlošijih utakmica Varaždinaca ovog proljeća. Nikako nisu mogli parirati čvrstoj, defanzivnoj igri gostiju. Nakon susreta čuli su se i komentari da je Katalinić krivac za poraz jer je zamijenio Karića i naročito raspoloženog Halimija, ali čini se da danas niti pet izmjena ne bi pomoglo. Gosti su odigrali izuzetno sigurno, matematički precizno i na kraju dobili utakmicu. Potpuno zasluženo jer imali su odličnu obranu, kojom je komandirao Stipe Bošnjak. Odlično su odigrali i njihovi bočni igrači, Amižić i Radiček, koji su potpuno isljučili Varteksove “vjetrove” Sabolčkog i Hrmana. Vezom je dominirao otpisani Varteksovac, Damir Mužek, a na kraju je točku na “i” stavio Dodik. Sve je to vodio Mladen Frančić, koji je očito odlično snimio igru Varaždinaca i kada se sve to zbroji pobjeda je potpuno zaslužena. Kako Slaven ima i nešto lakši raspored do kraja, ona bi mogla biti i presudna u borbi za 4. mjesto i Kup Uefa. Varaždincima sada preostaje susret na Poljudu, gdje će biti izuzetno teško vaditi se. No, već nekoliko puta ove sezone pokazali su da mogu iznenaditi. Ipak, ako žele do Kupa Uefa i novih uspjeha, moraju ponovo podići svoju igru, kao i nakon zadnjeg poraza sa Slavenom, kada su zaredali neke od najboljih utakmica u posljednjih nekoliko godina.

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

Nogomet

SuperSport HNL

1Rijeka 612:1+1114
2Hajduk 68:4+414
3Dinamo 613:4+913
4Varaždin 75:2+312
5Šibenik 66:6010
6Istra 1961 74:14-107
7Gorica 66:8-25
8Lokomotiva 65:9-45
9Osijek 65:9-44
10Slaven Belupo 63:10-71

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!